Férfi vízi ob I: erős hazai hajrá, iksz az OSC–Szolnok rangadón

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.03.31. 21:01
Bár a listavezető Szolnok háromgólos előnnyel kezdte a negyedik negyedet, végül csak egy pontot szerzett az OSC elleni fővárosi rangadón a férfi vízilabda ob I szerdai játéknapján: a vége 15–15-ös döntetlen. A BVSC és a Honvéd idegenbeli győzelemmel, az FTC, a Vasas, a Kaposvár és a Miskolc hazai sikerrel tudta le a 24. fordulót, a KSI pontot rabolt az UVSE-től.
Filip Filipovics öt gólt lőtt a szolnoki csapatban (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Filip Filipovics öt gólt lőtt a szolnoki csapatban (Fotó: Tumbász Hédi) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Ugyan az OSC-t irányító Varga Dániel a Szolnok elleni összecsapás előtt ódzkodott a csúcsrangadó kifejezés használatától, de hát mégiscsak a tabella második helyezettje fogadta az elsőt a Nyéki uszodában, így aztán indokolt volt így jellemezni a forduló legjobban várt mérkőzését.

Annál is inkább, mert októberben az OSC annak ellenére is szoros meccset tudott játszani a Tiszaligetben, hogy lényegében akkor szabadult a csapaton végigsöprő járvány miatti két hónapos karanténból, a játékosok pedig szenvedélyesen küzdöttek azért, hogy ne fulladjanak bele a medencébe. Ehhez képest jóval előrébb jár az újbudai együttes, csak hát menet közben a Szolnok sem lett gyengébb, így aztán tényleg minden adott volt a parázs meccshez.

A csapatok felnőttek a várakozásokhoz, és tényleg nagyszerű mérkőzést produkáltak. Az első negyedben inkább a Szolnok, a másodikban már inkább az OSC dominált, a két szakaszban közös pontot jelentett, hogy mindegyik utolsó másodpercében esett gól. Az első nyolc percet az OSC-s Burián Gergő, a másodikat a szolnoki Dőry Farkas zárta le góllal, az ellenérdekelt kapusok és az edzők nagy bosszúságára. Ezzel együtt a legjobb balkezes nem közülük került ki, ez a titulus szokás szerint Filip Filipovicsot illette meg, aki ha kellett, lőtt, ha kellett, passzolt, és a rá jellemző hatékonysággal tette mindezt.

A kissé hektikus harmadik szakaszban aztán nagyot fordult a játék képe. Sokáig úgy tűnt, az OSC képes lehet először a mérkőzésen két góllal is ellépni, ehelyett villámgyorsan kétgólos hátrányban találta magát az újbudai alakulat. A nagyot játszó Salamon Ferenc ugyan visszahozta egyre csapatát, ám az utolsó percet sikerült teljesen elbaltázniuk a hazaiaknak. Előbb Nagy Ádám talált be fórból – Filipovics előkészítése után nem volt nehéz dolga –, majd ismét Dőry lőtt gólt, ki nem találnák, a negyed utolsó másodpercében.

Zsivko Gocics együttese háromgólos előnyből nem nagyon szokott pontot veszíteni, úgyhogy szép kihívás várt az OSC-re. A hazaiak becsületére legyen mondva, beleálltak a küzdelembe, csak hát minden kapott gólra kettőt kellett lőni, gólt márpedig kaptak, és az idő közben fogyott. Ezzel együtt egy gólra sikerült visszakapaszkodnia az OSC-nek, és amíg az egyenlítésért vezetett támadások közül az első Nagy Ádám blokkjában halt el, a másodikat Salamon bevágta 1:13-mal a vége előtt.

A döntés az utolsó percre maradt, de hát mit is várjunk egy csúcsrangadótól, ha nem ezt.

A szolnokiak támadása Lévai Márton védésével ért véget, az újbadaiaké viszont Erdélyi Balázs góljával! Nyolc másodperccel a vége előtt ismét vezetett a háromgólos hátrányból felálló OSC, de ez a nyolc másodperc pont elég volt arra, hogy Filipovics kiegyenlítsen, még ha a hazaiak vitatták is a gól körülményeit. Csak hogy ebben a negyedben is essen egy gól az utolsó pillanatban… A vége 15–15 lett, és az igazság szerint egyik csapat sem érdemelt vereséget.

Aztán hogy a két csapat a bajnokság rájátszásában vagy éppen az Eurokupa döntőjében találkozik-e egymással, az még a jövő zenéje, mindenesetre a szerdai meccs alapján egyrészt mindkét csapatnak van erre esélye, másrészt meg alig várjuk, hogy újra lássuk ezt a párosítást.

FÉRFI VÍZILABDA OB I
24. FORDULÓ

OSC ÚJBUDA–SZOLNOKI DÓZSA 15–15 (2–3, 4–4, 4–6, 5–2)
Budapest,
Nyéki uszoda, zárt kapuk mögött. Vezette: Csanádi Zs., Kovács Cs. T.
OSC: Lévai – Manhercz K. 1, SALAMON F. 4, Bundschuh, Tóth M., ERDÉLYI 3, Burián 1. Csere: Várnai 1, HÁRAI 2, CSACSOVSZKY E. 2, Sziládi, Dala D. 1. Edző: Varga Dániel
SZOLNOK: Nagy V. – Kovács Gergő, KONARIK 2, Angyal 1, D. Pijetlovics, F. FILIPOVICS 5, Szeghalmi 1. Csere: Nagy Ádám 1, Jansik D., DRASOVICS 2, Schmölcz, Teleki 1, DŐRY 2. Edző: Zsivko Gocics
Gól – emberelőnyből: 12/9, ill. 12/8
Kipontozódott: Dala D. (22. p.), Angyal (29. p.), Várnai (31. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Manhercz K. (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel:
– Igazságos a döntetlen, óriási küzdelem volt, hatalmas egyéni és csapatteljesítményekkel mindkét oldalon. Ha éppen nem a teljesítmény volt kiváló, akkor az akarat, és az is nagyon látványos, ha egy csapat nagyon küzdeni. Jó hallani, hogy a Szolnok elégedett az eredménnyel, mert ez azt jelenti, hogy komoly ellenfélnek tartanak minket.
Zsivko Gocics: – Nagy taktikai csata zajlott a vízben, ebből hol az egyik, hol a másik csapat jött ki jobban. Ha háromgólos vezetés után kicsit higgadtabbak vagyunk emberelőnyben, akkor nyerhettünk is volna, így viszont örülök a döntetlennek, hiszen nyolc másodperccel a vége előtt még az OSC vezetett, és ennek ellenére még mindig veretlenek vagyunk a bajnokságban.

FTC-TELEKOM–PVSK-MECSEK FÜSZÉRT 15–4 (3–1, 3–1, 3–1, 6–1)
Népliget,
zárt kapuk mögött. V: Debreceni, Kovács S.
FTC: GÁRDONYI – Jansik Sz. 1,  POHL 2, Jaksics 2, CONSTANTIN-BICARI 5,  Zalánki, Vámos 1. Csere: Gyapjas B. (kapus), Sedlmayer 1,  Fekete G., Szabó II B. 1,  NÉMET T. 2,  Várkonyi, Nyíri B. Edző: Varga Zsolt
PÉCS:  Józsa – RAKONJAC 1,  Lihotzky, Gál 1,  Csorba T., Zerinváry 1, Sólyom. Csere: Gelencsér (kapus), Tóth-Gili, Németh B., Aranyi A., Csaba M. 1, Slézia, Reisz. Edző: Török Viktor
Gól – emberelőnyből: 7/4, ill. 8/3
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből:  3/1, ill. –
Kipontozódott:  Lihotzky (16. p.), Jansik (26. p.), Sólyom (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt: 
– Az első félidőben lassabb ritmusban szövögettük a támadásainkat, de a nagyszünet után hatékonyabbá váltunk. A védekezésünkkel elégedett lehetek, a pécsiek mindkét oldalról próbálkoztak, ám álltuk a sarat.
Török Viktor: – Nem fűztünk vérmes reményeket a találkozóhoz, elsősorban a felkészülésünket szolgálta az előttünk álló rangadókra. Sérülések miatt tartalékosan álltunk fel, de nem vallottunk szégyent, jó mentalitással küzdöttek játékosaim az egyik legjobb vetélytárs ellen.

METALCOM-SZENTES–BVSC-ZUGLÓ MKB EUROLEASING 6–13 (2–4, 1–2, 0–2, 3–5)
Szentes,
zárt kapuk mögött. V: Bereczki M., Kollár Gy.
SZENTES: Meixner – Mátyók 1,  Lajkó 1, Hegedűs B., FÜLÖP B. 2,  Pellei F., Takács J. Csere: Kovács K.(kapus), Kókai T., Pellei K., Vörös V., Bozó, Garancsy 1, Somogyi B. 1. Edző:  Pellei Csaba
BVSC:  SZAKONYI – Ágh, Gyárfás T. 2, PÁSZTOR M. 4,  Sugár 1, Mészáros M. 1,  Nagy M. 2. Csere: Tátrai D., Csapó M., Irmes P. 1,   BATIZI 2, Kovács P. Edző: Kemény Kristóf
Gól – emberelőnyből:  9/3, ill., 11/7
Gól – ötméteresből: 2/0, ill., 2/2
Kipontozódott:  Kókai (22. p.)
MESTERMÉRLEG
Pellei Csaba:
– Csalódott vagyok, mert hazai környezetben szerettünk volna pontot szerezni a jobb kerettel rendelkező BVSC-től. Míg mi döntő helyzetekben hibáztunk, a Vasutas kíméletlenül kihasználta a lehetőségeit. Csütörtöktől az öt nagyon fontos mérkőzésünkre készülünk.
Kemény Kristóf: – Az eredmény nem tükrözi hűen, ami a medencében történt, mert brusztos mérkőzésen kerekedtünk ellenfelünk fölé. Igyekeztünk a kapott gólok számát minimalizálni, ami fegyelmezett védekezésünknek, remek kapusteljesítményünknek és kiváló blokkjainknak köszönhetően sikerült is.

PANNERGY-MISKOLCI VLC–DEBRECENI VSE 16–10 (3–2, 4–3, 5–3, 4–2)
Miskolc,
zárt kapuk mögött. V:  Marjay, Kevi
MISKOLC:  Hoferica – Fried 1,  Hornyák O. 1,  Vismeg Zs. 1,  Seman 1, MAGYAR M. 5,  BIROS B. 4. Csere: Vismeg B., Lukács Á., Lukács D., SISÁN 2,  Méhész 1. Edző: Kis István
DEBRECEN:  Kósik – KRASZNAI 3,  Macsi M., Macsi P. 1,  Smitula 1,  Süveges, Zsilák. Csere: Tőzsér  1, Takács K. 1,  Nagy N.  2,  Oltean 1,  Stefanidesz, Pethe. Edző: Miroszlav Bajin
Gól – emberelőnyből:  12/4, ill. 11/4
Gól – ötméteresből:  2/2, ill. 1/1
Kipontozódott:  Smitula (27 p.), Méhész (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Kis István:
– Nehéz mérkőzésre számítottunk, nem is csalódtunk, meg kellett dolgozni a sikerért. Alaposan felkészültünk, sokat videóztunk, mégis elkövettünk gyermeteg hibákat. A támadójátékunk elfogadható, de a tíz kapott gól nagyon sok. Örülök, hogy valamennyi játékosomnak lehetőséget tudtam adni.
Miroszlav Bajin: – Elismerés jár a Miskolcnak, végig jobb volt nálunk. Azt hittük, kézben tudjuk tartani a mérkőzést, de tévedtünk. Sok gólt kaptunk zónából, és a blokkolásaink sem bizonyultak sikeresnek. Volt egy-két jobb időszakunk, több helyzetet is kidolgoztunk, ám ezeket rendre elhibáztuk.

A-HÍD VASASPLAKET–TIGRA-ZF EGER 11–5 (3–1, 2–1, 3–1, 3–2)
Komjádi uszoda,
zárt kapuk mögött. V:  Füzesi Zs., ifj. Kenéz
VASAS:  B. Mitrovics – Bátori 1,  SZATMÁRI 2,  RENDJELOVICS 2,  BEDŐ 1,  Vadovics V., DRASKO BRGULJAN. Csere:  Bóbis B. 2,  SÉLLEY-RAUSCHER 3,  Simon H., Takács B., Korbács, Sipos Balázs. Edző: Vad Lajos
EGER:  Krémer – Baksa B. 1,  Lőrincz B., Kovács Gábor 1,  MURISICS 1, Szalai G., Sántavy. Csere: Török B.    1,  Sári, Rádli 1,  Biros S., Telegdy, Vogel Simon. Mb. edző:  Biros Péter
Gól – emberelőnyből:   2/2, ill. 9/2
Gól – hármas emberelőnyből:   –, ill. 1/0
Gól – ötméteresből:  3/0, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Vad Lajos: 
– A három kihagyott ötméteres nagyon fájt. Egyébként a mérkőzést végig kézben tartva sima győzelmet arattunk. A meccs ritmusa olyan volt, hogy többször is elléphettünk volna, de nem tettük, ezért küzdöttünk, hajtottunk a sikerért.
Biros Péter: – Amit kértem, azt nagyjából teljesítették a játékosok. Bár kaptunk buta gólokat, jól védekeztünk, a támadásunk hagyott kívánnivalót maga után. A Vasas jobb csapat, ezt bizonyította is, nekünk pedig dolgoznunk kell tovább. Megtaláltuk az elvesztett hitünket a következő mérkőzésekre.

KAPOSVÁRI VK–TATABÁNYA VÍZMŰ SE 10–9 (2–2, 2–5, 2–2, 4–0)
Kaposvár,
zárt kapuk mögött. V:  Rubos, Várkonyi
KAPOSVÁR:  Csiszár B. – Langiewicz, Mijic 1, VINDISCH 2, Juhász-Szelei 1,  Vékony, Horváth Á. 1. Csere: GRIESZBACHER (kapus), KOVÁCS O. 2, Berta, Jajcinovic 2,  Palatinus, Tóth Á. 1. Edző:  Surányi László
TATABÁNYA:  Barabás – KERESZTÚRI 3,  Szőke B. 1, Vad Levente, SZABÓ I B. 2,  Márkus, Máthé. Csere: Mladoniczky 1,  Polovic 1,  Nagy N. Z., Tanczer 1,  Blank. Edző: Zantleitner Tamás
Gól – emberelőnyből:  12/2, ill. 7/4
Gól – ötméteresből:  1/1, ill. 1/1
Kiállítva (végleg cserével):  Vad L. (22. p.)
Kipontozódott:  Márkus (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Surányi László: 
– Nem érdemeltünk győzelmet. A Tatabánya sok mérkőzését láttam, elemeztem, ilyen jól még nem játszott ebben a szezonban. Mi viszont gyengén pólóztunk, az első három-négy kapott gól letörte a csapatot. A végén fordult a kocka, az utolsó két és fél percben a szívünk vitt minket előre.
Zantleitner Tamás:  – Elősegítettük a Kaposvár győzelmét azzal, hogy háromgólos vezetésnél két olyan hibát követtünk el, ami mindig fájó, pláne ilyenkor, hiszen három negyeden át szenzációsan játszottunk egy előttünk álló csapat otthonában.

KSI SE–UVSE-HUNGUEST HOTELS 11–11 (4–4, 3–2, 3–1, 1–4)
Budapest,
Komjádi uszoda, zárt kapuk mögött. Vezette: Kun Gy., Berki A.
KSI: Danka – Tóth B. 1, Pető A. 1, SZALAI P. 3, GÁBOR L. 3, Nagy Ákos 1, Pocsai. Csere: Országh, Pető Á. 1, DEÁK M. 1, Némethy, Bódi B., Niklász. Edző: Horváth János
UVSE: Prágay – Bencz 1, Hegedűs Cs., Molnár E. 1, SZENTESI 2, KARDOS A. 2, Seeler. Csere: Füri (kapus), Turcsányi, Szieben 1, VIGVÁRI VINCE 2, Lehoczky 1, Aranyi M. 1, Vámosi B. Edző: Vincze Balázs
Gól – emberelőnyből: 5/3, ill., 5/3
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/–
MESTERMÉRLEG
Horváth János:
– Úgy érzem, mi hagytunk két pontot a medencében, hiszen elfogyott a háromgólos előnyünk. Ennek ellenére büszke vagyok a fiúkra, mindenki fantasztikusan játszott, sőt, akart is játszani. Kicsit Pék Gyula bácsi is segített minket fentről, halála hatalmas veszteség a magyar vízilabdának.
Vincze Balázs: – A KSI remekül visszajött a múlt heti helyzetből, amikor a koronavírus-érintettek miatt nem tudott mérkőzést játszani. A bizonytalanság megzavart minket, nem tudtam tűzbe hozni a csapatot, gyenge teljesítményt nyújtottunk. A tabellán való erőlépés lehetőségét egy kissé eljátszottuk.

SZEGEDI VE–BUDAPESTI HONVÉD SE 8–9 (1–0, 3–4, 2–2, 2–3)
Szeged,
zárt kapuk mögött. Vezette: Tóth I., Petik A.
SZEGED: MOLNÁR D. – KÜRTI 4, Boros T., Tóth Gy., SÁNTA 2, KISS CS. 2, Mekkel. Csere: Baj, Farkas K., Somlai, Horváth Zs., Palotás G. Edző: Szabó Zoltán
HONVÉD: DECKER A. – MOLNÁR G. 2, HOSNYÁNSZKY 2, Decker Á., Fejős, Kevi B., Manhercz Á. Csere: SZIRÁNYI 1, Ekler 1, Gregor B., Simon R. 1, TAPASZTÓ 2, Fekete B. Edző: Szivós Márton
Gól – emberelőnyből: 13/4, ill. 11/5
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/–
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Kevi B. (15. p.), Horváth Zs. (28. p.), Decker Á. (32. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Gregor B. (20. p.)
MESTERMÉRLEG
Szabó Zoltán:
– Az egy góllal elvesztett mérkőzések tekintetében listavezetők vagyunk. Dicséretes viszont, hogy két alkalommal is kétgólos hátrányból egyenlítettünk, ez csapatunk tartását bizonyítja. Sajnálatos, hogy az utolsó percben orrtörés miatt elvesztettük első számú centerünket, Sánta Dánielt, akire hosszú kihagyás vár.
Szivós Márton: – Férfias, küzdelmes mérkőzést játszottunk az otthon mindenkire veszélyes Szegeddel. Örülök a három pontnak, továbbá fiataljaink helytállásának.

AZ ÁLLÁS
1. Szolnoki Dózsa 24 22 2 374–187 +187 68
2. OSC Újbuda 24 21 2 1 366–177 +189 65
3. FTC-Telekom 24 21 3 371–191 +180 63
4. A-Híd VasasPlaket 24 18 1 5 271–175 +96 55
5. BVSC Zugló 24 17 2 5 323–210 +113 53
6. Budapesti Honvéd SE 24 12 2 10 249–239 +10 38
7. ZF-Eger 24 11 4 9 242–242 0 37
8. UVSE Hunguest Hotels 24 11 4 9 229–247 –18 37
9. Kaposvári VK 24 9 15 232–317 –85 27
10. PannErgy-Miskolc 23 7 5 11 224–262 –38 26
11. PVSK-Mecsek Füszért 24 7 4 13 217–256 –39 25
12. Metalcom Szentes 24 7 2 15 199–305 –106 23
13. Szegedi VE 24 6 3 15 210–272 –62 21
14. Debreceni VSE 24 2 1 21 187–336 –149 7
15. Tatabányai VSE 24 2 1 21 177–335 –158 7
16. KSI SE 23 1 1 21 223–343 –120 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik