Férfi vízi Ek-döntő: „Papíron az FTC sokkal erősebb, de...”

Rác Benedek Balázs jelenti NagyváradrólRác Benedek Balázs jelenti Nagyváradról
Vágólapra másolva!
2017.03.22. 11:55
null
Varga Zsolt szerint a mentális állapot a fontos a szerdai mérkőzésen (Fotó: Török Attila)
A szezon eddigi legfontosabb meccsét játssza magyar idő szerint 18 órától az FTC-PQS, amely Nagyváradon száll vízbe a férfi vízilabda Európa-kupa döntőjében, s 19 év után lehet újra nemzetközi kupagyőztes.

 

Kásás Tamás fiatalkori fotója fogad minket a nagyváradi uszoda előterében, ahol a háromszoros olimpiai bajnok klasszis az egyik sportszergyártó labdájával pózol, minden idők egyik legjobb vízilabdázója pedig azért érdekes most számunkra, mert tagja volt annak az Újpestnek, amely húsz évvel ezelőtt legyőzte az FTC-t az Európa-kupa jogelődjének számító LEN-kupában – abban a kupában akkor játszott legutóbb finálét a rá egy évre KEK-t nyerő Fradi.

Kásás Tamás fiatalkori fotója fogad minket a nagyváradi uszoda előterében (Fotó: Török Attila)
Kásás Tamás fiatalkori fotója fogad minket a nagyváradi uszoda előterében (Fotó: Török Attila)

„Győzelmi reményekkel készülök az első európai kupadöntőmre, nagyon keményen dolgoztunk, bízom benne, hogy jól sikerül – mondta Jansik Szilárd, az FTC védője. – Sablon, hogy minden meccs egyforma, hiszen azért a szerdai mégiscsak más lesz, mint egy szimpla bajnoki, viszont ezt sem szabad túlizgulni. Ráadásul két mérkőzésből áll a párharc, helyén kell kezelni, ha nyerünk és azt is, ha nem. De ilyen úgysem történik…”

A zöld-fehérek mellett persze a helyiek is nagyon készülnek, egyrészt minden jegy elkelt a találkozóra, másrészt Kádár Kálmán edző a keddi edzés utolsó húsz percét zárt kapussá nyilvánította, nehogy bárki meglesse, mire készül a Nagyvárad, mivel próbálhatja meglepni a Ferencvárost.

KÉT OLASZT IS BÚCSÚZTATTAK

A Nagyvárad erősségéről sokat elárul, hogy a döntőig vezető úton két olasz csapatot is legyőzött, a negyeddöntőben az olasz bajnokságban negyedik Canottieri Napolit, míg az elődöntőben a harmadik SM Veronát. Ráadásul keretében több délszláv kiválóság is található, például az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kapus, Gojko Pijetlovics, illetve az eltiltását követően nemrégiben visszatérő világ- és Európa-bajnok bekk, Nikola Radjen. A Nagyvárad egyébként az idén már a magyar juniorválogatottal és a Miskolccal is tartott közös edzéseket, sőt, a miskolciakkal rendszeresen készül együtt, így Sike József edző jól ismeri a Fradi riválisát.

„Erős a Nagyvárad, nem véletlen, hogy döntőbe jutott, és két olasz csapatot is legyőzött. Az uszodája egy katlan, ahol nem könnyű játszani – mondta a Miskolc edzője. – Sokat gyakoroltunk ebben a szezonban a nagyváradiakkal, legutóbb a múlt héten voltunk náluk. Masszív csapat, a kapuban Pijetloviccsal, a védelemben Radjennel, ezért nehéz ellene, főleg ha Pijetlovics jó napot fog ki. Ami a nagyváradiak számára nehézség, hogy a román bajnokságban kevesebb az éles meccs, így nehezebb dolga van Kádár Kálmán edzőnek, míg a Ferencváros a magyar bajnokságban folyamatosan kemény meccseket vív.”

„Ami az esélyeket illeti, papíron az FTC sokkal erősebb, de mindent megteszünk azért, hogy megnyerjük a finálét. Jobb a Fradi játékosállománya, ezt azonban a vízben is bizonyítania kell” – mondta az egykoron a Fradiban is légióskodó Kádár Kálmán.

Mindenesetre bízunk benne, hogy a Ferencváros valóban bizonyítani tudja, hogy jobb a játékosállománya, bár ez az állomány mostanában kicsit viharvert, hiszen többen is sérülésekkel bajlódnak. Igaz, ahogy a pólósok hangsúlyozták, a szerdai az a meccs, amelyen senkinek sem fájhat semmije, játszani és nyerni kell.

„Elszakadt egy izom az alkaromban, nagyon fáj, de ez az a meccs, amin semmi sem számít. Nem a mostani az első és nem is az utolsó sérülésem, ettől független szerdán a lehető legjobb formámat akarom nyújtani – hangsúlyozta Sztefan Mitrovics, az FTC balszélsője. – Egy ilyen döntőben már nem számít a papírforma, nem számít a taktika, csak a szív és az akarat. Meg a szerencse, mert arra mindig szükség van.”

Összecseng Mitrovics szavaival az, amit Varga Zsolt edző mondott a sérültek kapcsán. A szakvezető szerint csak a meccs közben derül ki, hogy a szerb szélső, vagy a vállát fájlaló Varga Dániel mennyire terhelhető, viszont egy ilyen hőfokú találkozó mindig ad annyi adrenalint, ami elnyomja a fájdalmat.

„Volt olyan mostanában, amikor reggel arra ébredtem, hogy már a stratégiával foglalkoztam, hogy mit kellene még gyakorolnunk, közben pedig tudom, hogy fékezni is kell a játékosokat, hogy pihenten, frissen kerüljenek oda a mérkőzésre. A mentális állapot dönthet, fejben higgadtan, a szívben tűzzel kell játszani” – mondta határozottan Varga Zsolt.

Magyar csapat legutóbb 2009-ben diadalmaskodott a sorozatban (LEN-kupa), akkor a Szeged Beton VE a görög Panioniosz ellen rendkívül izgalmas mérkőzésen, ötméteresekkel hódította el a trófeát. Hasonló kimenetellel ezúttal is kiegyeznénk…

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-KUPA
DÖNTŐ, 1.
MÉRKŐZÉS
18.00: Nagyvárad–FTC-PQS (Tv: DIGI Sport1)
A kezdési időpont magyar idő szerint értendő, a visszavágót április 5-én játsszák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik