Férfi vízi Eb: Ennél nem bonyolultabb játék a vízilabda – Märcz Tamás

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Barcelona)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Barcelona)
Vágólapra másolva!
2018.07.26. 10:21
null
Märcz Tamás szerint nincs jó hangulat a csapatban, miután csak az 5–8. helyért játszhat a folytatásban (Fotó: Kovács Anikó)
Feladatokkal zsúfolt szünnapot tartott a magyar férfi vízilabda-válogatott, hogy ne legyen idő gondolkodni a történteken, és csak az előttük álló feladatokra koncentráljanak a játékosok.

 

NEM ÍGY AKARTÁK

Bátori Bence, a válogatott szélsője:
„Csalódott vagyok. Nem így akartunk kezdeni, két napja arról beszélünk, tudjuk, hogy a szerbek egyik fő erőssége, hogy jól kezdenek, bárki is az ellenfél. Nem tudom, miért alakult így, talán rá is görcsöltünk a mérkőzésre. Viszont mondhatom, az egész meccsen kiadtuk magunkból, ami bennünk volt. Nem tudom, kívülről hogy látszott, de hajtottunk, és az utolsó percig hittünk benne, hogy behozhatjuk a hátrányt. Valaki azt mondta, kívülről úgy nézett ki, hogy csak lecsordogált a meccs, ám nem így éreztem, nagyon akartunk, hajtottunk. Sajnálom.”

Még ha az Európa-bajnokság előtt tudható is volt, hogy a válogatottságot lemondó klasszisok hiányában, átalakulva, több nemzetközi szinten rutintalan játékossal a fedélzeten vág neki a magyar férfiválogatott a barcelonai tornának, nehéz megemészteni a keddi negyeddöntő történéseit. Nincs értelme agyonnyomni az elődeihez képest szerényebb képességű csapatot a magyar vízilabda hagyományaival, azokból fakadóan mégis fájó volt végignézni, hogy nyolc perc alatt eldőlt a mérkőzés. Megint rosszul, temérdek hibával kezdett a csapat (0–4-gyel az első negyedben, amely aztán 0–5-té súlyosbodott a folytatásban), és vélhetően csak azért nem szaladt bele a késbe, mint az olaszok elleni, az olimpiákat, világ- és Európa-bajnokságokat nézve valaha volt legnagyobb mértékű vereség alkalmával (12–5), mert az aktuális ellenfél, Szerbia láthatóan visszavett a tempóból. És ezt még akkor is nehéz elfogadni, ha szinte mindenki tudta és a mérkőzés után a többség ki is mondta: ez a realitás.

„Hazudnék, ha azt állítanám, hogy jókedv uralkodik a csapatban. Tesszük a dolgunkat, azért is van tele programmal a nap, hogy ne nagyon legyen idő gondolkodni” – adott hangulatképet Märcz Tamás szövetségi kapitány a szerdai szünnapról, amelyen a csapat délelőtt hosszabb regenerációs edzést végzett, majd délután szokásos egyórás tréningen vett részt, hogy aztán Montenegró ellen készüljön videózással.

Az előző napok után adódik viszont a kérdés, vajon a csapat tényleg képes-e lezárni a történteket?

ELŐSZÖR KETTŐ

A sportág történetében először fordult elő, hogy a spanyol női és férfiválogatott is a legjobb négy közé került az Európa-bajnokságon. A férficsapat ráadásul tizenkét év után biztosította helyét az elődöntőben, miután 10–6-ra felülmúlta Görögországot. Korábban tizennégyszer volt példa arra, hogy egy ország mindkét csapata elődöntőt játszik a vízilabda Eb-n, a magyarok messze a legeredményesebbek ebben a mutatóban, nyolcszor sikerült ez – legutóbb két éve, Belgrádban.

„Nem vagyok jós. Ez a feladat, és ez minimálisan elvárható, de csak akkor derül ki, hogy sikerült-e, ha a következő mérkőzésnél tartunk – tette hozzá a kapitány. A társaság egyébként még frissiben, a keddi negyeddöntőt követően megnézte a szerbek elleni találkozót, legalábbis azt a részét, amelyben többet rontott, azaz az első periódust. – Látható volt, milyen egyéni hibák csúsztak a játékba. Sikerült csökkenteni a számukat, a második negyedtől elkezdtünk úgy játszani, ahogy kell, és kiegyensúlyozottabbá vált a mérkőzés. A szerbek elleni meccset egyébként kedden lezártuk, a következő feladatokkal foglalkozunk.”

Bedő Krisztián úgy fogalmazott még rögtön a lefújás után, az a csapat szerzi meg az ötödik helyet, amelyik képes elfelejteni, hogy nem jutott a négy közé. Ám ha az együttes tényleg „felejt”, és kihozza magából a legjobbat – amely egyszer sem sikerült Barcelonában –, akkor sem lesz könnyű dolga. Első lépésként a Budapesten világligát nyerő Montenegró következik, aztán vagy Görögország vagy a negyeddöntőben az olaszok által 11–1-re agyonvert Oroszország jön.

„Mindent sokkal pontosabban kell végrehajtani – adta meg a siker receptjét Märcz. – Nem szabad, hogy a hév miatt egyénileg akarjuk megoldani a helyzeteket, akár védekezésről, akár támadásról van szó, és persze fontos, hogy jól gazdálkodjunk a helyzeteinkkel, amelyek a szerbek ellen is megvoltak – ennél nem bonyolultabb játék a vízilabda.”

1991 óta először fordult elő Európa-bajnokságon, hogy a magyar férfiválogatott nem jutott a négy közé, ám nem mindegy, hányadik helyen végez, hiszen ötödik és nyolcadik hely között szakadéknyi a különbség.

Még a realitást nézve is.

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
ELŐDÖNTŐ
20.30: Szerbia–Horvátország
22.00: Spanyolország–Olaszország

AZ 5–8. HELYÉRT
16.45: Magyarország–Montenegró (Tv: Duna World)
18.15: Görögország–Oroszország

A 9. HELYÉRT
14.45: Hollandia–Németország

A 11. HELYÉRT
13.15: Románia–Franciaország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik