Férfi vízi BL: Ez a két bíró majdnem megutáltatta velem a vízilabdát – Varga Dénes

LAKNER GÁBOR (Hannover)/MTILAKNER GÁBOR (Hannover)/MTI
Vágólapra másolva!
2019.06.09. 10:27
null
A Ferencváros pólócsapata történelmének legnagyobb sikerét érte el Hannoverben (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
A Ferencváros férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője, Varga Zsolt szerint egy hosszú út végére ért az együttes, amely szombaton este Hannoverben elhódította a Bajnokok Ligáját.
KITŰNŐ CSAPATTELJESÍTMÉNY

David Martín, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya:
„Rendkívül színvonalas volt az egész torna, sok kitűnő mérkőzéssel és nagyszerű csapatokkal. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi négy legerősebb együttes játszott az éremért, az én szempontomból örömteli, hogy ezek között a spanyol válogatott gerincét adó Barceloneta is ott volt. Kisebb meglepetésre a Pro Recco nem jutott döntőbe, de a klubvízilabda csúcseseménye mindig tartogat valami meglepetést. Az Olympiakosz egyszerűen jobban felszívta magát a tornára, élesebbek és motiváltabbak voltak játékosai, ennek köszönhetően jutottak be a döntőbe. A Ferencváros kitűnő csapatteljesítménnyel ért el a fináléig, ráadásul van egy extraklasszisa Varga Dénes személyében, aki egymaga is képes mérkőzéseket eldönteni. Megmondom őszintén, én a frissen és ötletesen játszó magyaroknak szurkoltam a fináléban, örülök, hogy végül ők nyerték meg az aranyérmet.”

„Egy munkának most a végére értünk, persze jön majd a folytatás, de az most legyen a jövő zenéje” – mondta Varga Zsolt a Kossuth Rádiónak a címvédő Olympiakosz felett ötméteresekkel aratott sikert követően. A tréner hozzátette, ezt a győzelmet ugyanolyan nagy fegyverténynek tartja, mint amikor tavaly a hazai porondon három évig egyeduralkodó, 2017-ben ugyancsak BL-győztes Szolnokot letaszították a trónról. „Ez volt a másik nagy álmunk, óriási élmény ezzel a csapattal dolgozni, és látni a játékosok folyamatos fejlődését.”

Varga Zsolt a fináléval kapcsolatban megjegyezte, végig higgadtnak kellett maradnia, hiszen több olyan momentuma is volt az összecsapásnak, amelyen elmehetett volna a döntő.

„Az Olympiakosz nagyon jól kihasználta a játékvezetői felfogást, nagyon jól mutatja az erejüket a görögöknek, hogy háromgólos hátrányból is fel tudtak állni.”

A Ferencváros vezetőedzője megjegyezte, az Olympiakosz mellett a Pro Reccót és a Barcelonetát tartja még a legerősebb európai csapatoknak, s az, hogy ezek közül kettőt is legyőzött együttese, azt mutatja, megérdemelt győzelmet arattak. Hozzátette, a legerősebb kerete egyértelműen a Reccónak van, de nem mindig a legjobb összeállítású együttes nyer, hanem a legjobb csapat.

A szakvezető kitért arra is, hogy a döntőben az utolsó tíz percet az idő előtt kipontozódott Varga Dénes, később pedig Vámos Márton nélkül fejezték be.

„Van egy mondás, hogy mindennek úgy kell lennie, ahogy lennie kell, bár ezt néha nehéz elfogadni. Amikor Dumi (Varga Dénes) kipontozódott, lehetett látni, hogy az Olympiakosz vérszemet kapott, de szerencsére volt annyi előnyünk, hogy a végén döntetlen lett. Az ötméteresek során pedig azoknak a játékosoknak kellett megnyerni a párharcot, akik odaálltak, jó volt látni köztük olyanokat, akik hosszú utat jártak be, mint például Vogel Soma és Jansik Szilárd” – mondta Varga Zsolt.

OLASZ BÁNAT

Tizenhárom év után jutott újra három olasz csapat a Bajnokok Ligája végjátékába, de akárcsak legutóbb, ismét aranyérem nélkül voltak kénytelen hazatérni. 2006-ban még négyes döntőt játszottak a sorozatban, amelyben hiába szerepelt a Pro Recco, a Posilippo és a Savona, a győztes mégis a horvát Jug Dubrovnik lett. Az idei nyolcas döntőben a Busto Arsizio a hetedik, a Brescia a hatodik helyen végzett, a favorit Reccónak pedig be kellett érnie a bronzéremmel.

A torna legértékesebb játékosának Varga Dénest választották, aki 2012 után részesült ismét ebben az elismerésben.

„Megkoronáztuk a szezonunkat, bár ez a két bíró majdnem megutáltatta velem a vízilabdát, sőt talán lehet, hogy utálom is (...), nincs most kedvem játszani. Szerencsére a csapattársaim felnőttek a feladathoz, és megnyerték nélkülem, értem, helyettem. Nagy kő esett le a szívemről, hogy ennek így lehetettem a részese.”

Az olimpiai bajnok klasszis megjegyezte, a szezon közben nem úgy sikerültek a nemzetközi mérkőzéseik, ahogyan azt eltervezték, most azonban megmutatták, mire is képesek.

Vogel Somáról szólva a kapitány kijelentette: „Felnőtt a feladathoz, és innentől kezdve úgy kezelem, mint a legjobb magyar kapust”.

Varga Zsolt magyar bajnok és kupagyőztes csapata sorozatban a harmadik idényében nyert nemzetközi trófeát: 2017-ben és 2018-ban az Eurokupában, ezúttal pedig a BL-ben ért fel a csúcsra.

A Ferencváros a sorozat történetének hatodik magyar győztese az OSC (1973, 1979), a Vasas (1980, 1985), az Újpest (1994), a Honvéd (2004) és a Szolnok (2017) után.

A TITOK NYITJA

Jansik Szilárd, az FTC bekkje:
„Nagyon mérges voltam magamra, nem is értettem, hogyan lehet ilyen gyengén lőni egy ötméterest. Ráadásul több helyzetet is kihagytam korábban, ha csak egyet belövök, lehet, hogy nincs is ötöspárbaj. Aztán a srácok kijavították a hibámat, kaptam egy újabb lehetőséget, és tudtam, hogy nem hibázhatok. Nagyon örülök, hogy sikerült nyernünk!”

Sztefan Mitrovics, az FTC szélsője:
„Nyolc éve nyertem legutóbb Bajnokok Ligáját, így nagyon akartam az újabb sikert. Öt kupát szereztünk ebben az idényben, de egyértelműen ez a legértékesebb mind közül. Nagyon büszke vagyok a csapatra, mert nem esélyesként jöttünk Hannoverbe, mégis mi vihetjük haza a trófeát. Mindenki mindent beleadott, ennyi a titok.”

A FERENCVÁROS BAJNOKOK LIGÁJA-GYŐZTES PÓLÓCSAPATA
Játékosok: Gál Dávid, Gárdonyi András, Gór-Nagy Miklós, Nikola Jaksics, Jansik Szilárd, Kállay Márk, Mezei Tamás, Sztefan Mitrovics, Német Toni, Szlobodan Nikics, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma, Aaron Younger
Edző: Varga Zsolt

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCAS DÖNTŐ
DÖNTŐ
OLYMPIAKOSZ (görög)–FTC-TELEKOM 10–10 (1–3, 4–5, 2–2, 3–0) – ötméteresekkel 3–4
Hannover, 1700 néző. Vezette: Margeta (szlovén), Alexandrescu (román)
OLYMPIAKOSZ:
Pavic – Gunasz, Buslje, JENIDUNIASZ 5, Szkumbakisz, Milonakisz, FUNTULISZ 2. Csere: Kakarisz, Derviszisz, Murikisz 1, Argiropulosz 1, Obradovic 1. Edző: Theodorosz Vlahosz
FTC: VOGEL SOMA – SZ. MITROVICS 3, Varga Dénes 1, Jansik Sz., Mezei 1, VÁMOS 2, Sedlmayer. Csere: Jaksics, Nikics 1, YOUNGER 2, Kállay, Pohl. Edző: Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből: 14/4, ill. 12/6
Gól – kettős emberelőnyből: 1/0, ill. 1/0
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/0
Kipontozódott: Szkukmbakisz (20. p.), Varga Dénes (22. p.), Vámos (30. p.), Buslje (31. p.), Obradovic (32. p.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik