Birosék egy góllal kikaptak az olaszoktól

Vágólapra másolva!
2012.07.16. 19:28
A Budapesten zajló Vodafone-kupa második fordulójában Magyarország egygólos vereséget szenvedett Olaszországtól, amely szinte végig vezetett a találkozón. A mérkőzés első félideje a gólokban gazdag, látványos vízilabdáról szólt, a nagyszünet után a picit saját tempójukba elfáradó felek a biztos védekezésre összpontosítottak.

Centerjátékunk ezúttal fórokban volt erős, gólokban kevésbé (Fotó: Tumbász Hédi)
Centerjátékunk ezúttal fórokban volt erős, gólokban kevésbé (Fotó: Tumbász Hédi)
Centerjátékunk ezúttal fórokban volt erős, gólokban kevésbé (Fotó: Tumbász Hédi)
Centerjátékunk ezúttal fórokban volt erős, gólokban kevésbé (Fotó: Tumbász Hédi)
Centerjátékunk ezúttal fórokban volt erős, gólokban kevésbé (Fotó: Tumbász Hédi)

1. negyed

Kivédekezett olasz akcióval indult a mérkőzés magyar részről, majd az ellentámadásnál rögtön fórhoz jutottunk, Kiss Gergely pedig nem sokat vacakolt, a szélről kilőtte a hosszú, jobb felsőt. Pietro Figlioli lőtte át a zónánkat, a labda pedig Nagy Viktor keze alatt a kapuba csúszott. Biros Péter kiállítását kihasználták az olaszok, akik gólelőnyhöz jutottak. Látványosabban indult a találkozónk, mint a tegnapi, spanyolok elleni mérkőzés, a nyílt csatába a kemény védekezés igazából nem fért bele egyik részről sem.

Nagy Viktor parádésan védett egy olasz fórnál, először ugyan gólt jelzett az egyik bíró, utóbb azonban visszavonta. Mi a kapufát trafáltuk el, közben a bírók bőven osztották a kiállításokat. De legalább következetesen, eltekintve egy meg nem adott ötméterestől, amikor visszahúzták a védőjét már beforgató Hárai Balázst... Valentino Gallo emberelőnyből kettőre növelte az olasz előnyt, amiből Hárai centerben faragott. Mindkét találat emberelőnyös volt. A negyed utolsó percében előbb Nagy Viktor, majd olasz kollégája, Stefano Tempesti hárított bravúrral (2–3).

2. negyed

Biros Péter is feliratkozott a gólszerzők közé, kiegyenlítettünk. Christian Presciutti büntetőjével szemben azonban Nagy tehetetlennek bizonyult. Kinyílt a gólzsák, a felvonás harmadik akciója is góllal zárult, speciel Kiss Gergely fórból talált be. Az olaszok azonban rendre kihasználták fórjaikat, így hiába egyenlített ki Varga Dénes is, a vezetést csak nem tudtuk átvenni, sőt, gyakorlatilag mindig kapaszkodnunk kellett a rivális után. Még másfél negyed sem telt el a meccsből, már több kapott gólnál tartottunk (öt), mint vasárnap a spanyolok ellen az egész meccs során (négy).

Kiss Gergely harmadik találatával már negyedszer egalizáltunk, amire Figlioli távolról válaszolt. Utóbbit követően a blokkoló Kiss és a kapuban Nagy egymásra nézett... Madaras Norbert nem nézett semerre, fórban adogattunk, majd balkezesünk éles szögből kapásból vágta be a rövidbe. Ötödször is hoztuk az ikszet, de nem tudtuk magunkkal vinni a nagyszünetre, mert az olaszok szerencsés góllal – Kásás blokkján pattant meg Maurizio Felugo lövése, ami előbb a kapufán, majd Nagy hátára pattanva a kapunkban végezte – ismét előnyhöz jutottak (7–8).

3. negyed

A harmadik negyedre Szécsi Zoltán érkezett a kapunkba, aki kivédett lövéssel mutatkozott be, hogy a magyar akcióból Kásás Tamás első találatával – parádés gólt lőtt távolról a jobb felsőbe – újfent egyenlítsünk. Vitatott góllal szerzett vezetést az olasz csapat, már Szécsi sem volt makulátlan, pedig testtel, majd reklamálva szóban is mindent megpróbált... Mindkét kapu előtt koncentráltabbá vált a védelem, de a bírók sem adták már olyan könnyen a fórokat, a brusztba pedig belefáradtak kicsit a játékosok. Kiss blokkja mellett Deni Fiorentini látta meg a rést a rövidbe, és miután Szécsi a csapattárs mögé helyezkedett, hiába mozdult, oldaláról már csak a kapunkba pattant a labda: az első negyedben látott 1–3 után ismét két góllal meglépett az ellenfél (8–10).

4. negyed

Mikor, ha nem most? Mitől, ha nem ettől? Az olasz fórt remek centerbejátszás zárta, a közeli kapás lövésbe azonban Szécsi jól dobta bele magát. Védekezésünk végre összeállt, egyenlő létszámnál és emberhátrányban sem hagytunk sok teret az olasz akciók befejezésére, de támadásban hiányzott némi plusz, egy klasszis megvillanása. A vérszemet az olaszok is megkapták közben, Madaras bombáját Tempesti védte. Kásás aztán megvillant, olyan erre nézek arra passzolok ejtéssel hozta helyzetbe a keresztbeúszó Kisst, aki hasonlóan remek mozdulattal, a kapunak háttal húzta tovább a labdát, ami a kapufán csattant.

2:10 perccel a vége előtt aztán Madaras révén nehezen ugyan, de csak megfeleződött a különbség. Megint ott voltunk a rivális nyakán. 42 mp-vel a vége előtt fórhoz jutottunk, Kemény Dénes időt kért. Az olaszok kettős hátrányba kerültek, a távolságot sikerrel loptuk, végül Biros állt bele a lövésbe, de Tempesti védett, majd a védők takarítottak (9–10).

Mi tegnap győztünk, az olaszok kikaptak, így a második fordulót követően a kora délután Spanyolország ellen ikszelő Ausztrália áll az első helyen. A záró napon mi az ausztrálokkal játszunk, a spanyolok az olaszokkal.

„AZ OLASZOKNAK MINDEN SIKERÜLT, NEKÜNK SEMMI”

FÉRFI VÍZILABDA, VODAFONE-KUPA, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 9–10 (2–3, 5–5, 1–2, 1–0)
Hajós uszoda, 3000 néző. V: Naumov (orosz), Flahive (ausztrál)
MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Biros 1, Varga Dénes 1, Varga T., Hárai 1, KISS G. 3, MADARAS 2. Cs: Szécsi (kapus), Varga Dániel, Hosnyánszky, Kásás 1, Steinmetz Á., Szivós. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
OLASZORSZÁG: TEMPESTI – PRESCIUTTI 2, Figlioli 2, Felugo 1, Aicardi 1, GALLO 2, Giacoppo. Cs: Pérez, Deserti, D. Fiorentini 1, Gitto, Giorgetti 1, Premus. Szövetségi kapitány: Alessandro Campana
Gól – emberelőnyből: 18/6, ill. 10/5
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Giacoppo (24. p.), Varga T. (25. p.), Figlioli (28. p.)
Kiállítva (cserével, végleg): Hosnyánszky (7. p.), Gitto (12. p.)
MESTERMÉRLEG
Kemény Dénes: – Hamar kicsúszott a bírók kezéből a mérkőzés, az olaszok pedig élvezték ezt a vibráló, helyzetet, jobban jöttek ki belőle. elkerülhető gólokat kaptunk, nem tudtunk élni a lehetőségeinkkel, folyamatosan jó esélyeket rontottunk el, ami emberelőnyben elbizonytalanította a csapatot.
Alessandro Campana: – Nem az a fontos, hogy a magyarok olaszországi győzelme után mi itt tudtunk nyerni. Ez abszolút lényegtelen, a győzelem a fontos, amelynek örülök is. Nem vagyok elégedetlen, de azért lesz ez még jobb is.
KORÁBBAN
Spanyolország–Ausztrália 7–7 (3–2, 1–1, 2–1, 1–3)
AZ ÁLLÁS
1. Ausztrália21117–164 pont
2. Magyarország21118–143
3. Olaszország21119–193
4. Spanyolország21111–161
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik