Benedek Tibor: Sport és tanulás? Igenis lehet egyszerre csinálni!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.20. 14:19
null
Heidrich Balázs és Benedek Tibor fontos szerepet játszott a megállapodás létrejöttében
A Budapesti Gazdasági Egyetem a hallgatói sporttevékenység fokozása, valamint az élsportolók felsőfokú képzésének előmozdítása érdekében az UVSE vízilabda-sportegyesülettel összefogva egészségmegőrző és sportolói ösztöndíjprogramot indít – jelentette be szerdán az egyetem.

 

„Benedek Tibor keresett meg minket, neki volt egy elképzelése, amit mi egyébként nagyon támogattunk – mondta Heidrich Balázs, a BGE rektora a Nemzeti Sport Online-nak. – A középiskolából kikerülve nagyon sokan abbahagyják az élsportot, ebben szeretett volna iránymutatást adni az UVSE sportolóinak, ha esetleg véget ér a vízilabdás pályafutásuk. Nagyon előnyös lehet bármelyik sportolónak, hogy elvégezzen egy egyetemet, és ebben a pólósok mindig is az élen jártak.”

„Jóban vagyunk a rektor úrral, jó kapcsolat alakult ki közöttünk. A gazdaság egyre fontosabb szerepet kap a fiatalok életében, lényeges szerepet játszhat az elhelyezkedésükben, a jövőépítésükben is. Több játékosunk is ott tanul, emellett nem elhanyagolható, hogy a BGE Magyarország egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb egyeteme, ráadásul amatőr szinten nagyon jó bázishelye lehet a vízilabdának” – mondta a megállapodásról Benedek Tibor, az UVSE szakmai igazgatója.

Az együttműködés első fázisában a BGE három élsportoló számára biztosít ösztöndíj-támogatást az egyetemi képzés teljes időszakában.

„Aki hozzánk jelentkezik az UVSE-ből, annak tudunk ösztöndíjat ajánlani, egy embernek a tandíj teljes, míg másik kettőnek a fél összegét térítjük meg. A kiválasztás nagyon egyszerű, a tanulmányi eredményeket, valamint a jelöltek szociális helyzetét vizsgáljuk meg, és ezek alapján választjuk ki azt a három sportolót, aki bekerül az ösztöndíjprogramba” – mondta előbbivel kapcsolatban Heidrich Balázs.

Benedek Tibor kiemelte, szeretnének odafigyelni arra is, hogy játékosok iskolai tanulmányait segítsék, hiszen a sport és a tanulás nemcsak kiegészítik, hanem inkább fel is erősítik egymást.

„Már a munka kezdetén elhatároztam, hogy szeretnék minél több lehetőséget nyújtani a nálunk játszó fiataloknak ahhoz, hogy ne csak jó vízilabdázók legyenek, hanem a tanulásban is segítsük őket. Nagyon sokan vagyunk (az UVSE-nél több mint háromszáz gyerek vízilabdázik különböző korosztályokban – a szerző), így nem várhatjuk el mindenkitől, hogy »bajnok legyen«, de azt szeretnénk, hogy egészséges felnőtteket neveljünk, és ebben nagy hangsúlyt kap a tanulás, ráadásul mi mindig is támogattuk a játékosokat a tanulmányaik során.”

„Sokan ebben a korban kerülnek választás elé, hogy a sportot vagy a tanulmányaikat helyezzék előtérbe, én viszont úgy gondolom, hogy a kettő nem elválaszthatatlan, igenis lehet egyszerre csinálni, sőt bizonyos esetben még erősíthetik is egymást” – mondta háromszoros olimpiai bajnokunk, hozzátéve: az egyetemi színtér mellett az általános és középiskolások sportolását és tanulmányait is szeretnék segíteni, ennek egyik lépéseként az UVSE és a Darnyi Tamás Úszóiskola jövőre vízilabdás és úszóosztályt indít az újlaki általános iskolában.

A megállapodás részeként a hallgatói jogviszonnyal rendelkezők közös vízilabdacsapatot is indítanak az UVSE sportolóival, BGE-UVSE néven.

„A BGE-UVSE együttes létrehozása még folyamatban van, ennek a rendszerét még ki kell dolgoznunk. Az egyetemi vízilabda évről évre nagyobb hangsúlyt kap. Célunk, hogy minél több, az élvonalba tartozó sportolója legyen a felsőoktatásnak, de természetesen arra is törekszünk, hogy legyen egy olyan széles sportolói tömegbázis, amely az egészséges életmódot képviseli, és nem csupán az élsportot. Mi ezt a kettőt próbáljuk majd összehangolni” – fogalmazott Benedek.

Az első ösztöndíjprogram jövőre indul, így a most jelentkezők közül kikerülő ösztöndíjasok 2018 szeptemberében már megkezdhetik tanulmányaikat a Budapesti Gazdasági Egyetemen, míg a közös sportolói-hallgatói csapat várhatóan a 2018–2019-es szezonban mutatkozhat be.

A BGE közleményét, benne a megállapodás további részleteit itt tekintheti meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik