Benedek Tibor: Nem voltunk elég kreatívak

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2015.08.13. 12:55
null
Benedek Tibor együttese vb-címvédőként érkezett Kazanyba, és hatodik helyezettként távozott onnan (Fotó: MTI)
A hatodik helyen végzett a magyar férfi vízilabda-válogatott a kazanyi világbajnokságon. A csapat eredményéről, teljesítményéről és a kazanyi két hétről a Nemzeti Sportnak nyilatkozó szövetségi kapitány, Benedek Tibor őszintén beszélt a problémákról. Leginkább arról, hogy a válogatott a kulcsfontosságú találkozón nem volt elég kreatív. Pedig az elmúlt évtizedekben a magyar vízilabdát döntően ez a tulajdonság emelte riválisa fölé.

 

A MIEINK VB-MÉRKŐZÉSEI
CSOPORTKÖR
Magyarország–Kazahsztán 14–5
Dél-Afrika–Magyarország 4–17
Magyarország–Argentína 21–4
NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország–Olaszország 7–8
AZ 5–8. HELYÉRT
Magyarország–Egyesült Államok 13–9
AZ 5. HELYÉRT
Magyarország–Montenegró 9–10

– Mik voltak a problémáink a világbajnokságon?
– Egy meccsről tudok beszélni, az olaszok elleniről, amit elemezni kell. Ezt hozhatjuk még össze a világligában az amerikaiak ellen vívott negyeddöntővel, ez az a két mérkőzés, ami kiütött minket. Utána hasonló volt a koreográfia az ötödik–nyolcadik helyért, egyszer összeszedtük magunkat, a második meccsre meg szétestünk.

– Hogyan látja akkor az Olaszország elleni negyeddöntőt?

– Ahogyan mondtam, messze még az elemzés vége, és ha nagyon rá akarok menni az egyes helyzetekre, akkor nyilván tudnék két olyan kapott gólt mondani, ami nem volt gól, hivatkozhatnék erre is, de nem szeretnék. Az, hogy nem lőttünk egyetlen akciógólt sem, mutatja, hogy nem voltunk elég kreatívak.

– A találkozó után mondta, hogy türelmes, precíz játékot kért a csapattól, hogy próbálják a centereket megjátszani. Ugyanezt a taktikát választaná most is?

– Abszolút. Nekünk inkább a védekezésünk az, ami sokkal inkább szabályokhoz kötött, a támadásaink nem annyira, nem látom, mit kellett volna másként csinálni az előre eldöntött taktikából. Felfoghatjuk így is, igaz, azt is mondhatjuk, hogy huszonhárom lövésből hét gólt szereztünk, harminc százalék, az nem jó arány. Az olaszok huszonnégyből nyolcat, és az ilyen meccsek egy gólon múlnak. Nem voltak lefordulásaink, és nagy kihagyott helyzetre sem emlékszem. Egy akciógól ide, vagy egy szabálytalanság oda, ennyin is múlhat egy meccs.

A 2015-ÖS VB VÉGEREDMÉNYE
1. Szerbia, 2. Horvátország, 3. Görögország, 4. Olaszország, 5. Montenegró, 6. MAGYARORSZÁG, 7. Egyesült Államok, 8. Ausztrália, 9. Kanada, 10. Brazília, 11. Kazahsztán, 12. Dél-Afrika, 13. Japán, 14. Oroszország, 15. Kína, 16. Argentína

– Ilyen helyzetben jelent vigaszt, hogy miközben a nyáron többször beszéltünk a gyenge emberelőny-kihasználásról, az olaszok ellen jók voltunk ebben a műfajban?
– Így, hogy kikaptunk, nem jelent vigaszt. Nem mentek rosszul a fórok, viszont az utolsó hármat kihagytuk. Az arányaink valóban nem voltak rosszak, de tudja, hogy van ez: elég, ha csak egyet lősz be, ha az a legvégén van és a győztes gólt jelenti.

– Utólag egyszerű okosnak lenni, de nem ütött vissza a túl könnyű csoportkör?
– Előtte is mondtam, most is így gondolom: próbáltunk a lehető legjobban felkészülni, ezért is játszottunk a csoportmérkőzések után egy-egy edzőmeccset a görögökkel és a horvátokkal. Nem szeretnék erre panaszkodni, tudtuk előre, ennek megfelelően készültünk, nem érzem, hogy ez hivatkozási alap lehet.

A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY A CSÜTÖRTÖKI NEMZETI SPORTBAN ELMONDJA, HOGYAN VISZONYULTAK HOZZÁNK A KAZANYT VELÜNK EGYÜTT ELHAGYÓ VB-ARANYÉRMES SZERB PÓLÓSOK, ÉS ELÁRULJA AZT IS, HOGY MIN AKAR VÁLTOZTATNI, MIBEN AKAR FEJLŐDNI.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik