MTInyomtatott 2009.02.05 17:01 Frissítve: 2012.02.23 02:46

Petőváry Zsolt felfüggesztett börtönt, Kósz Zoltán pénzbírságot kapott

Első fokon bűnösnek mondta ki a rendőrökkel incidensbe keveredő vízilabdázókat csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróság: Petőváry Zsolt hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság és rongálás miatt 10 hónap, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, az olimpiai bajnok Kósz Zoltánt pedig 75 ezer forint pénzbüntetésre ítélték ittas vezetés miatt.

Az olimpiai bajnok Kósz Zoltán pénzbírságot fizet a 2007-es budai incidens miatt
Fotó: Tumbász Hédi (archív)
Az olimpiai bajnok Kósz Zoltán pénzbírságot fizet a 2007-es budai incidens miatt
Az ítélet Kósz Zoltán vonatkozásában jogerőre emelkedett, mert egyik fél sem fellebbezett a döntés ellen. Petőváry Zsolt esetében a Fővárosi Bíróságon folytatódik az ügy, mert védője enyhítésért fellebbezett.

Kósz Zoltán esetében úgy állapította meg a pénzbüntetést a bíróság, hogy ha a sportoló nem fizeti meg az összeget, 300 napot kell fogházban töltenie.

A bíróság az ügyészség álláspontjával egyezően hozta meg ítéletét. E szerint a vízilabdázókat 2007. november 23-án Budán, az Alagút utcában rendőrök igazoltatták. Kósz Zoltánt, aki a megállított gépkocsit vezette, szondáztatni akarták a rendőrök, ám ő – a vád szerint – többször is a szükségesnél rövidebb ideig fújta a szondákat. Ennek ellenére az egyik szonda elszíneződött, vagyis alkoholt mutatott ki a sportoló szervezetében. Ezt a szerkezetet Kósz Zoltán zsebre tette, és nem adta vissza a rendőröknek.

A rendőrök ezután megkérték, hogy menjen velük a Gyorskocsi utcába vérvételre, de erre a vízilabdázó nem volt hajlandó. Ezután megbilincselték őt – ezalatt Kósz Zoltán leverte az egyik rendőrautó rendszámtábláját –, majd előállítottak. Ezzel kapcsolatban az ügyész a rendőrök vallomásaira alapozva megváltoztatta az álláspontját, és kérte annak megállapítását, hogy Kósz nem szándékosan verte le a rendszámtáblát, csak passzív ellenállást tanúsított. A bíróság ennek alapján felmentette Kósz Zoltánt a garázdaság vádja alól.

Az intézkedés közben Petőváry Zsolt elsőrendű vádlott az egyik intézkedő rendőr kezét ellökte, kiabált, közéjük akart rontani, egyiküket megütötte, és egy rendőrautót megrongált.

Az ügyész indítványában súlyosbító körülménynek nevezte, hogy a két élsportoló sok fiatal számára példakép, s ezt magánéletükben is figyelembe kell venniük. Ennek azonban a bíróság nem adott helyt. Arra azonban kitért indoklása során a bíró, hogy az élsportolóknak példamutatásban élen kell járniuk.

„Érdemes elgondolkodni azon, hogy az utóbbi időben az olimpikonok háza táján elég sok probléma van, nem kellene ehhez a tekintélyromboláshoz még további adalék" – mondta.

A védők Petőváry Zsoltra pénzbüntetést, Kósz Zoltánra pedig próbaidőre bocsátást kértek. Kósz Zoltán ügyvédje kitért arra is, a legnagyobb büntetés védencének az, hogy egy internetes keresőprogramba beütve a nevét elsőként az ezzel az üggyel kapcsolatos cikkek jelennek meg, és nem az, hogy olimpiai bajnok és hogy milyen sporteredményeket ért el.

A két sportoló az utolsó szó jogán sajnálatát fejezte ki. Petőváry Zsolt arról beszélt, hogy 20 éves barátság fűzi Kósz Zoltánhoz, igazságtalannak érezte a vele szembeni rendőri intézkedést, ezért érezte azt, hogy közbe kell avatkoznia. Szólt arról is, hogy hajlandó megfizetni az általa okozott kárt. Külön kitért arra, hogy ez az ügy véget vetett mindkettejük vízilabda-pályafutásának.

Kósz Zoltán –, aki elismerte, hogy ittasan ült a volán mögé – az utolsó szó jogán azt mondta: azon az éjszakán, amelyen a vádbeli események történtek, sikerült lerombolniuk a magukról addig kialakított képet, ami önmagában is biztosíték arra, hogy többé ilyesmi ne forduljon elő.
2019.08.09 20:31:12

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Varga Zsolt minden megnyerhető trófeát begyűjtött az FTC vízilabdacsapatával. Mire vadászik az új idényben?

2019.07.29 07:51:25

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu)

A női pólósok kapitánya szerint fáj, hogy nem szereztünk érmet, de az összkép pozitív.

2019.07.27 22:01:44

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Némi szerénység azért elkelne.

2019.07.27 08:43:54

Vízilabda HATÁR DÁVID (percről percre), ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló)

Horvátország három góllal legyőzte Märcz Tamás csapatát Kvangdzsuban.

2019.07.26 09:36:00

Vízilabda HATÁR DÁVID (percről percre), ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló)

Az Ausztrália elleni bronzmérkőzést egy góllal elveszítette Bíró Attila csapata.