A. Z.online 2003.06.26 21:29 Frissítve: 2011.08.01 00:04

Más ritmus, más erények

Világliga. Egyedi sorozat. Meghívásos, mégis olimpiai kvalifikációt érő (a győztes ott lehet Athénban), négyszer kilencperces negyedekkel, három-, illetve tízperces szünetekkel tarkított, pénzdíjas torna, amelyben a győzelemért három, a vereségért egy pontot kasszíroznak a csapatok.

A zseni az ausztrálok ellen káprázatosan játszott – mi tagadás, a szerbek ellen Kásás Tamás remeklésére újra nagy szükség volna (fotó: Árvai Károly)
A zseni az ausztrálok ellen káprázatosan játszott – mi tagadás, a szerbek ellen Kásás Tamás remeklésére újra nagy szükség volna (fotó: Árvai Károly)
A közelgő világbajnokság előtt ilyen formában több mint kérdéses a létjogosultsága…"Olyan, mintha a teniszező Wimbledonra kétszettes mérkőzésekkel készülne…” – ironizált Kemény Dénes szövetségi kapitány, aki persze gyorsan sietett leszögezni: "Természetesen mindegyik csapatnak egyformán rossz ez a rendszer. Beszéltem a kollégákkal, megpróbáljuk közösen elérni, hogy a jövőben felülbírálja a játékidőre vonatkozó döntését a nemzetközi szövetség. Képzelheti, hogy az olimpia előtt ki akarna kilencperces negyedeket játszani, ami teljesen más ritmust, más erényeket követel.”
Mindenki reméli, a FINA a következő évben a Világligát is négyszer hétperces játékidővel rendezi, ám az idén meg kell barátkozniuk a feleknek a "hosszabbítással”. A várhatóan a Margitszigetet teljesen megtöltő publikum így rögvest valódi unikumban részesülhet ma este az Unicum-kupán, hiszen a mieink ellenfele 36 percnyi játékidőben az újdonsült Európa-bajnok Szerbia-Montenegró lesz. Ellenfele, és nem ellensége, ahogy kapitányunk is fogalmazott. Mert igaz ugyan, hogy a tavalyi, belgárdi Vk-n ellenséges légkör fogadta a mieinket, ám a mester erre a felvetésre így reagált: "Igaz, hogy a Világkupán a hazai közönségtől még a Himnuszunkat sem hallottuk, ám én játékosaimmal együtt bízom abban, a magyar szurkolók nem veszik fel ezt a stílust, tapssal köszöntik az Európa-bajnokot, sportszerűen fogadják ellenfelünket.”

A Duna Televízión a három szigeti derbi

A jégkorong-világbajnokság után újabb élô sportközvetítéssel jelentkezik a Duna Televízió – ráadásul a többes szám használata is aktuális, lévén a csatorna a Világliga mindhárom budapesti selejtezôjének magyar mérkôzését műsorára tűzte. Amint azt Halászi László szerkesztôtôl megtudtuk, a riporter Somos Ákos és Somos Zoltán lesz (elôbbi a Kemény-csapat szerbek és amerikaiak, utóbbi az ausztrálok elleni összecsapását tudósítja), akik munkáját szakkomentátor is segíti. Ráadásul nem is akárki, hiszen a ma esti derbin például a volt szövetségi kapitány, Horkai György osztja meg a nézôkkel gondolatait.
Köszönteni sajnos nem fogják Benedek Tibort, válogatottunk csapatkapitányát, akit továbbra is vírusos betegség gyötör (szerepelhet ellenben Gergely István, a Honvéd kapusa, aki csütörtökön megkapta a játékengedélyét a FINA-tól). Balkezesünk infúziót is kap a Sportkórházban, minden valószínűség szerint majd csak a VL-meccsek után kapcsolódik be ismét a munkába. "Tibire, úgy tűnik, ezen a három meccsen nem számíthatok, remélem, mihamarabb meggyógyul” – így Kemény Dénes, aki a szlovákok és ausztrálok elleni hétközi diadalt a helyén kezeli: "A felkészülés egy állomása, örülök, hogy nyertünk, ám ennél fontosabb számomra, hogy egyre több javuló teljesítményt fedezhettem fel a csapatban. Mint mindenki, mi is a vébére készülünk ugyanis.”

A Világliga programja
B-csoport, Budapest, Hajós A. uszoda. Június 27., péntek: Ausztrália–Egyesült Államok, 18. Magyarország–Szerbia-Montenegró, 19.30. Június 28., szombat: Magyarország–Ausztrália, 15.25. Szerbia-Montenegró–Egyesült Államok, 16.50. Június 29., vasárnap: Magyarország–Egyesült Államok, 15.50. Szerbia-Montenegró–Ausztrália, 17.15
A-csoport, Sao Paolo. Június 27.: Görögország–Brazília, 10. Olaszország–Hollandia, 11. Június 28.: Görögország–Hollandia, 10. Olaszország–Brazília, 11. Június 29.: Brazília–Hollandia, 10. Görögország–Olaszország, 11. (Az időpontok magyar idő szerint értendőek.)
Hatos döntő, New York. Augusztus 22., péntek: A négy közé jutásért – A2–B3 és A3–B2. Augusztus 23., szombat: Az 5. helyért és elődöntő. Augusztus 24., vasárnap: A 3. helyért és döntő
A Világliga díjazása (ezer dollár)
A hatos döntőbe nem jutó két csapat 40
6. helyezett 25
5. helyezett 30
4. helyezett 35
3. helyezett 50
2. helyezett 70
1. helyezett 100
Összdíjazás 350
2020.02.01 00:07:12

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Ezért is tetszik szebb helynek a világ, amikor a vízilabdás srácok aranyéremmel a nyakukban vigyorognak a dobogó tetején.

2020.01.28 00:16:41

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Hodie mihi, cras tibi, azaz ma nekem, holnap neked.

2020.01.26 23:16:32

Vízilabda SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Hogy év közben a bajnokikon – főleg a nőknél – többen vannak a zsűriben, mint a nézőtéren? Igaz. Viszont a válogatott más.

2020.01.26 15:53:06

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Döntetlen után szétlövéssel nyertünk, Vogel Soma kivédte az utolsó spanyol ötöst.

2020.01.25 18:44:19

Vízilabda RUSZNÁK GYÖRGY

A negyedik negyed döntött az oroszok elleni kiélezett mérkőzésen a Duna Arénában.