Lapszemle: Magyarország képes olimpiát rendezni – Egerszegi Krisztina

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.06.15. 21:10
null
Egerszegi Krisztina a szombaton kezdődő FINA-vb egyik nagykövete (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Az ötszörös olimpiai bajnok úszó, Egerszegi Krisztina hosszabb interjút adott a Mandinernek, ebben sportkarrierje és magánélete mellett olyan aktuális kérdésekről is beszélt, mint a budapesti olimpiarendezés lehetősége, a rövidesen kezdődő vizes sportok világbajnoksága, az ukrajnai háború vagy a transzgenderjelenségek.

 

Egerszegi Krisztina jelenleg a június 18-án kezdődő budapesti FINA-vb plakátkampányának egyik arca, a világbajnokság nagykövete.

„Többedmagammal szerepelek az óriásplakáton. Darnyi Tamás is vállalta, ez megkönnyítette a döntést, hiszen a példaképem volt. Most úgy tűnik, nagyszerű világesemény lesz az idei. Nem szeretek előre megfogalmazni semmilyen elvárást, mert emlékszem, én is mennyire utáltam, amikor ilyenekkel jöttek, úgyhogy azt kívánom a magyar versenyzőknek, hogy a legjobbat hozzák ki magukból” – fogalmazott a korábbi világklasszis hátúszó (hátúszásban négyszer, vegyesen egyszer nyert olimpiát), aki szerint Magyarország egy olimpiának is jó házigazdája tudna lenni.

„Budapest vagy inkább Magyarország az utóbbi években bebizonyította, hogy nagyszerű versenyrendezői képességekkel bír. Persze aki nem szereti a sportot, nyilván erre is azt mondja, hogy minek, és csak a problémákat venné észre. Minden sporttal, művészettel, kultúrával kapcsolatos eseménytől, amit megrendezünk, csak több lesz az ország. Világszínvonalú létesítmények épültek, kiválóan meg tudunk rendezni olyan hatalmas volumenű sporteseményeket, mint a FINA-világbajnokság, amelynek most már másodjára is nekirugaszkodhatunk. A tudás tehát megvan, már csak az kellene, hogy végre elhiggyük: Magyarország képes megrendezni egy nyári olimpiát.”

Egerszegi olyan aktuális kérdésekről is szót ejtett, mint a transzgenderjelenségek vagy az ukrajnai háború.

„A férfisport az férfisport, a női sport pedig a nőké. Úgy gondolom, akkor maradhatna fair a verseny, ha a transznemű sportolóknak lenne egy külön kategória, én ezt látnám a legjobb megoldásnak, akkor senkinek sem sérülne a versenyzéshez való joga. Nem mindenben érzem, hogy a legjobb irányba megy a világ. A szomszédunkban lévő konfliktus is véget érhetne minél hamarabb, de persze azt is látom, hogy rengeteg fals dolog jelenik meg a médiában ezzel az elítélendő háborúval kapcsolatban is. Amiatt sincsenek jó érzéseim, hogy folyamatos a fegyverszállítás a háborús övezetbe, pedig szerintem akkor van esély lezárni egy háborút, ha már senki sem szállít oda fegyvert. Vannak dolgok, amik nem vidítanak fel, például a digitalizáció sem maradéktalanul, pedig hihetetlen vívmányként tálalja a világ. Én elfogadom, hogy hatalmas lehetőségek rejlenek benne, de számos veszélyt is tartogat, például sokat elvesz az emberek közötti személyes kommunikációból. Sajnos a fiataloknak veszélyes lehet a közösségi felületeken megjelenő hamis, „álarcos” világ, mert pont a lényeg veszik el: önmaguk értékeinek felismerése.”

Csisztu Zsuzsa Egerszegi Krisztinával készített teljes interjúja itt olvasható!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik