Madaras: A vb-hangulat megvolt, kedden meglesz a meccshangulat is

Vágólapra másolva!
2015.08.04. 15:10
null
Pólósainknál éles meccsek hiányában a korábbinál is hangsúlyosabb szerepet kapott a felkészülés (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Negyedszerre találkozunk idén az olasz férfi vízilabda-válogatottal, a tét ezúttal a világbajnoki elődöntőbe jutás. A kazanyi vb-negyeddöntő előtt kétszer Olaszországban győztünk, idehaza viszont kikaptunk. Mire megy egymással a két fél semleges helyszínen? Benedek Tibornak a csoportmeccsek tompasága, a lazánál is lazább nyitó hét után kell felráznia a válogatottat, méghozzá már a kezdésre üzemi hőmérsékletre.

 

AZ IDEI MAGYAR–OLASZ MECCSEK
2015. június.13., felkészülési torna, Róma
Magyarország–Olaszország 11–10
2015. június. 27., vl nyolcas döntő, Bergamo, az 5–8. helyért
Magyarország–Olaszország 10–5
2015. július. 11., felkészülési torna, Budapest
Olaszország–Magyarország 8–6

„Senki sem bánta, hogy könnyű csoportba kerültünk, de amikor eljutsz idáig, mégis azt mondod, talán jobb lett volna egy-két közepes meccs. De ez van, ezt a feladatot kell megoldanunk – mondta kétszeres olimpiai és világbajnokunk, Madaras Norbert. – Készültünk erre a szituációra, a hétvégi kétkapuzások is segítettek abban, hogy belelendüljünk. Azokon az edzőmeccseken egyébként látszott is, hogy egészen más csoportból érkeztünk, másfajta vízilabdát játszottunk. Sokkal lassabbak, tompábbak voltunk, reméljük, ez elmúlt azóta.”

Madaras az olaszok elleni, 2015-ös találkozások kapcsán hozzátette, mindkét győzelmünket rövidebb, 25 méteres pályán arattuk, a Vodafone-kupán viszont a mérkőzés elején nagyon nem találtuk a saját játékunkat.

„Ez kedden nem fog beleférni – jelentette ki határozottan Madaras. – Akkor elhúztak három egyre, feljöttünk, de fontos tudni, hogy amikor az olaszok vezetéshez jutnak, belelkesednek, és nagyon nehéz ellenük. Ahogy láttam, az előző mérkőzésükre összeállt a védekezésük, Kanadától csak két gólt kaptak, a kapusuk, Stefano Tempesti is parádésan védett – nekik ez az erősségük. Az emberelőnyös és az emberhátrányos játékuk is jól össze van rakva, de mi is gyakoroljuk ezeket az elemeket, igaz, erős csoportellenfél híján egymás között... A vb-hangulat eddig is megvolt bennem, a megfelelő meccshangulat hiányzott. Kedden azonban ez is meglesz.”

MÁR KAZANYBAN
A mieink számára a vb-csoportkör ujjgyakorlattal sem ért fel. Kazahsztánt 14–5-re, Dél-Afrikát 17–4-re, Argentínát 21–4-re intéztük el. Az olaszok ellenben kikaptak a görögöktől (11–10) és az amerikaiaktól is (11–9), csak a szégyenszemre 14. helyen végző, a helyosztón Japántól is vereséget szenvedő orosz házigazdákat tudták legyőzni (9–6). A negyeddöntőbe jutásért viszont már esélyt sem adtak Kanadának (8–2).

„Nagyon picin múlik majd, hogy melyik csapat lesz a győztes – nyilatkozta Benedek Tibor. – Mindkét együttes nagyon jó, kiválóan ismerjük a másikat, és készülünk is egymásból. Taktikailag az olaszok mindig is nagyon erősek voltak, biztosan most is alaposan feltérképeztek minket, viszont mi is jól ismerjük őket. Arra számítok, hogy a végén mi jövünk ki ebből jobban, és nyerünk. A könnyű csoportkörünknek az lehet az előnye, hogy mi vagyunk a legfrissebbek, így van energiánk gyorsan játszani. Remélem, ezt ki tudjuk használni, mivel mindenképpen fontos lesz, mennyire játszunk majd dinamikusan. Kellőképpen tartunk az olaszoktól, és ez számomra jót jelent.”

A szakember elmondta, hogy a horvátokkal és a görögökkel vívott szombat-vasárnapi kétkapus edzések nagyon sokat segítettek a vb-felkészülésben.

„Mindkettőn voltak gyengébb periódusaink. Rosszul kezdtünk, utána azonban gyorsultunk, javultunk. Úgy is mondhatnám, hogy a világbajnokságon kötelező vereségünk megvolt, de nem árulom el, melyik riválissal szemben. Igazából ez úgy volt jó, ahogy történt.”

KANADA KIÜTÉSE UTÁN MEGJÖTT AZ OLASZOK ÉTVÁGYA
„A magyar remek válogatott, világbajnoki címvédők, nagy stratégával a kispadon – mondta Alessandro Campagna, az olaszok szövetségi kapitánya a waterpolo.hu-nak. – De nekem is nagyszerű feladat ez, felkészíteni stratégiailag, taktikailag, mentálisan a társaságot erre az ütközetre. Élvezni kell a játékot, és nyerni.”
„Erősek vagyunk, majd meglátjuk, mire megyünk a világbajnok ellen – bizakodott Stefano Luongo. – Az olimpiai után a mi csapatunk átalakult, sok új játékos érkezett, fiatalok, akik ennek ellenére nagyszerű játékosok. Ezen a vb-n is fejlődtünk tovább, de ez így normális. Nem hiszem, hogy nagy meglepetést tudnánk szerezni egymásnak, az elmúlt hónapokban ugyanazok a játékosok játszottak egymás ellen, mindkét oldal ismeri egymást, nincsenek titkok. A magyarok kapitánya jól ismer minket, néhányunkkal még játszott együtt a Reccóban is, egy biztos, nagyon nagy meccs lesz, nemcsak nekünk, az egész világ számára.”
„Még jó is, hogy nehezebb volt az eleje, amikor ilyen meccseket játszol, amikor már a kiesés a tét, az az igazi, ha izgalmas a játék – nyilatkozta a Magyarországon is légióskodó Alex Giorgetti. – Tudtuk, hogy nyerni fogunk, a védekezésünk jól működött, és nekünk ez is a legfontosabb. Tudom, hogy a magyarok várnak minket, de látták ezt a meccset, látták, hogy a kapusunk visszatért a régi formájába. Úgy megyünk neki annak a meccsnek, hogy meg akarjuk nyerni, mert mi végig akarunk menni ezen a világbajnokságon.”

 

KAZANY 2015, VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
FÉRFI VÍZILABDATORNA
NEGYEDDÖNTŐ

16.30: Horvátország–Montenegró
17.50: Görögország–Ausztrália
19.10: Magyarország–Olaszország (Tv: M4 – élőben az NSO-n!)
20.30: Szerbia–Egyesült Államok (Tv: M4, Eurosport)
KORÁBBAN
A 15. HELYÉRT

Kína–Argentína 16–9 (6–2, 3–4, 4–2, 3–1)
A 13. HELYÉRT
Oroszország–Japán 9–13 (4–3, 1–3, 2–5, 2–2)
A 9–12. HELYÉRT
Kanada–Kazahsztán 9–7 (1–2, 5–0, 2–3, 1–2)
Brazília–Dél-Afrika 16–5 (7–3, 2–2, 3–0, 4–0)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik