Vizes vb: régi és új generációk küzdelme a magyar sikerekért

PUSZTAI VIOLAPUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2017.07.12. 15:46
A sportági vezetők részvételével tartottak szerdán sajtótájékoztatót a vizes világbajnokság szervezői a Margitszigeten. Ezúttal a versenyzők felkészülése került előtérbe.

„A magyar sportolók készen állnak a budapesti vizes világbajnokságra” – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a szerdán tartott sajtótájékoztatón, két nappal az esemény kezdete előtt. Az olimpiai ezüstérmes úszó arról is beszélt, hogy volt sportolóként pontosan tudja, milyen pozitív energiát tud adnia a versenyzőknek a hazai környezet, majd a felkészülési időszak legjobb eredményeit emelte ki.

„Tapasztalt, világklasszis versenyzők, ifjú tehetségek küzdenek azért a következő hetekben, hogy sikereket érjenek el. De a budapesti vizes világbajnokság hozadéka nemcsak a számszerű eredményekben mérhető, hiszen több új létesítménnyel is gazdagodott a magyar úszósport, és ezek a világbajnokság után a versenysport mellett a diák- és a szabadidősportot is kiszolgálják. Bízunk benne, hogy az esemény hatására sok gyerek, fiatal kap kedvet ahhoz, hogy valamelyik vizes sportágat űzze” – tette hozzá.

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke is kiemelte, hogy az új létesítményekkel, illetve a régiek felújításával sokkal több vízfelület áll a rendelkezésükre, ez pedig záloga annak, hogy a magyar vízipóló továbbra is a világ élvonalába tartozzon. Korábbi kijelentését most is tartja: a női és a férficsapat is éremszerző lehet, ám az arany legnagyobb várományosa az Egyesült Államok, illetve Szerbia.

„Néhány játékos kivételével mindkét együttesünkben akadnak világ- és Európa-bajnokok, sőt a férfiak között van két olimpiai bajnok is. Tehát ismerik a sikert és az ahhoz vezető utat. A felkészülési mérkőzések közül mindenképpen kiemelném a női csapatunk amerikaiak elleni összecsapását a Vodafone-kupán. Régen volt arra példa, hogy szoros meccset játsszunk velük. A férfiak pedig a BENU-kupán megmutatták, hogy a középcsapatokat magabiztosan le tudják győzni” – így a korábbi szövetségi kapitány, aki a mastersválogatottal hétfőn kezdi meg a felkészülést az augusztusi masters vb-re.

Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszószövetség elnöke szerint két aranyérmet már a vb előtt ki lehetne osztani: a világszínvonalú Duna Aréna rekordidő alatt készült el, a szervezők pedig a logisztikai feladatok rengetegében rendkívül jól helytálltak az elmúlt négy évben, ez világcsúcsnak számít. Azzal folytatta, hogy az úszók a legjobb körülmények között készülhettek fel a vb-re, és a visszajelzések alapján a versenyzők ezzel elégedettek is voltak.

Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya arról számolt be, hogy versenyzők jó lelki állapotban vannak a rajt előtt. Külön kitért Cseh Lászlóra, Gyurta Dánielre és Hosszú Katinkára – mindannyian nagyon várják, hogy hazai közönség előtt szerepelhessenek. Továbbá felhívta a figyelmet a fiatal tehetségekre, akik közül a legtöbbet az 1500 méter gyorson és nyílt vízi úszásban is induló Rasovszky Kristóftól várja.

A műúszók azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy az elmúlt időszakban a versenyeken elért középmezőnybeli helyüket a világbajnokságon is megtartsák. Iker Bernadett, a Magyar Szinkronúszó-szövetség alelnöke elmondta, amióta az orosz Natalja Taraszova irányítja a csapatot, közel tíz ponttal többet érnek el a versenyeken, ami nagy előrelépést jelent. A válogatott tagjai egész évben együtt edzettek, hetente hatszor nyolc órában, és gyorsabbak, technikásabbak lettek. A koreográfiájukban a tradicionális magyar népzenét ötvözik a modern szinkronúszással.

A műugrók öt fővel képviselik Magyarországot a világbajnokságon. Kelemen Ildikó, a Magyar Műugró-szövetség alelnöke arról beszélt, hogy a hazai rendezésű világeseménynek köszönhetően a sportág itthon új alapokra került, hiszen a megfelelő létesítmények megteremtésével hosszú idő után ismét egész évben tudtak készülni a viadalra. A versenyzők lelkesen várják, hogy bemutathassák a gyakorlataikat abban az uszodában, amelyről nemzetközileg is mindenki csak elismerően beszél.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik