Vizes vb: „Magyarországnak örökséget hagytak a vb-k”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.08.18. 16:33
Julio Maglione, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elnöke szerint ahogyan a két héttel ezelőtt „normál” világbajnokságon, úgy a vasárnap befejeződő masters-vb-n is fantasztikus házigazda volt Magyarország.

A mastersviadal pénteki záró sajtótájékoztatóján a FINA elnöke azzal kezdte beszédét, hogy a vizes világbajnokság záróünnepségén tett kijelentését – miszerint Magyarország minden idők legjobb vizes vb-jét rendezte – megerősítette. „Jó érzéssel közölhetem, hogy az elmúlt napokban több ország vezetőjével és sportolójával beszéltem, akik igazolták az állításom”.

A masters-vb-vel kapcsolatban megjegyezte, öröm volt látni, hogy a versenyzők ugyanazokban a létesítményekben indulhattak, mint az elit-világbajnokság mezőnye, az eredményhirdetéseken is igazi legendák adták át az érmeket.

A FINA első embere megjegyezte, ugyan a világbajnokság nézettségi adatait még mérik, az azonban biztos, hogy Magyarország az egész világon tovább növelte a vizes sportok népszerűségét.

„Biztos vagyok benne, hogy az évszázados történelemmel rendelkező magyar úszósportnak új lendületet ad ez a világbajnokság, amely a FINA-családnak csodálatos élményt, Magyarországnak pedig örökséget hagy a fantasztikus uszoda és további létesítmények formájában” – fogalmazott Maglione, aki külön köszönetet mondott a magyar kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnöknek, a szervezőknek, az önkénteseknek és a magyar embereknek, akik Mexikó visszalépését követően két év alatt csodát tettek.

Mohamed Diop, a FINA Bureau mastersbizottságának tagja kiemelte, számos nagy eseményt látott már, azonban eddigi pályafutása során még nem volt példa arra, amit a Margitszigeten tapasztalt a Hajós uszodában, ahol telt ház, ötezer ember előtt játszhattak a csapatok. Megjegyezte, ha lehetne, minden masters vízilabda-világbajnokságot Budapesten, ezen a helyszínen rendezne meg. „Ilyen csodálatos masters-világbajnokságra még nem volt példa” – tette hozzá a szenegáli sportvezető.

Ed Evelly, a FINA mastersbizottságának elnöke elmondta, az utolsó két nap ugyan még hátravan, ennek ellenére egyértelműen kijelenthető, hogy ez volt minden idők legjobb masters-világbajnoksága. Külön kiemelte a Vajdahunyad váránál rendezett műúszó-, illetve a vízilabda-küzdelmek fantasztikus hangulatát.

Gyárfás Tamás, a FINA legfelsőbb döntéshozó testületének magyar tagja szokásához híven csak röviden nyilatkozott, mint elmondta, hallva az előtte szólókat azt gondolja, „érdemes volt megcsinálni” a világbajnokságot.

Szántó Éva, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója kifejtette, számukra a legnagyobb örömöt az jelenti, hogy a versenyzőktől rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptak, s mindenki remekül érezte magát. A masters-világbajnokságról szólva külön kiemelte a 90 év felettieket, akik fantasztikus példát mutatnak. Kiemelte, a vb-k sikere mindenkié, a kormány és a FINA támogatása nélkül nem jöhetett volna létre. Végül köszönetet mondott mindazoknak, akik feledhetetlenné tették mind az elit-, mind a masters-világbajnokságot.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik