Sós Csaba: Három-négy arany és tíz érem reális cél lehet

Vágólapra másolva!
2017.07.23. 09:09
Sós Csaba szövetségi kapitány megtalálja a hangot mindenkivel, és nem csak azért, mert szakmai véleményét az úszók és az edzők egyaránt elfogadják. A világbajnokságon tíz érmet vár a magyar úszócsapattól.

– Itt a világbajnokság rajtja, kapitányként ez lesz az első vébéje. Ideges, izgul, vagy mi játszódik le önben?
– Őszintén? – kérdezett vissza Sós Csaba szövetségi kapitány. – Az egész kapitányi munkának ez a koronája, ezért érdemes csinálni.– Itt a világbajnokság rajtja, kapitányként ez lesz az első vébéje. Ideges, izgul, vagy mi játszódik le önben?
– Őszintén? – kérdezett vissza Sós Csaba szövetségi kapitány. – Az egész kapitányi munkának ez a koronája, ezért érdemes csinálni.

Hosszú Katinka, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás is éremesély (Fotók: Szabó Miklós)
Hosszú Katinka, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás is éremesély (Fotók: Szabó Miklós)

– Élvezi, hogy ön a vezér?
– Vezényelni nemigen szoktam, ezt tudja rólam mindenki. Csak azért, hogy hallassam a hangomat, nem szoktam beszélni, amikor és ahol kell, ott beavatkozom, de úgy, hogy megbeszélek mindent mindenkivel, utána pedig rendszerint egyetértésben döntünk.

 

– Az elmúlt években nem mindig volt meg az összhang a magyar úszóválogatotton belül…
– Valóban volt a közelmúltban olyan eset, amely egyéb szempontok miatt vert nagy vihart, de egy világbajnokságon és előtte mások a lehetőségek, más a mozgásterem, hiszen egy vébére csak váltótagnak is lehet nevezni úszót. Ki kell mondani, hogy egy olimpia ebből a szempontból nehezebb. Sok kritika érte az elmúlt időszakban válogatottunkat, ám a június végi, netanyai ifjúsági Európa-bajnokságon összetartó csapat alakult ki, remélem, ez a felnőtteknél is így lesz. Azt azért ne felejtsük el, hogy ez alapvetően egyéni sportág.

– A csütörtöki csapattalálkozón állandóan mosolygott, mindenkit megölelt, mindenkihez volt néhány kedves mondata, és ami talán még fontosabb: a kapitányhoz mindenki odament, mindenki beszélt vele. Úgy tűnik, kedvelik önt az úszók és az edzők egyaránt.
– Nekem is van egy ilyen benyomásom…

– A csapat legtöbb aranyéremre esélyes úszója is?
– Katinkával is megtalálom a hangot. Pénteken is beszélgettünk a Duna Arénában, és nem csak az úszásról. Felém bizonyosan nincs ellenszenve, és ez talán annak is köszönhető, hogy nem vagyok járatlan ebben a sportágban, nemcsak versenyző voltam, hanem edző is, meg tudom érteni azt, ahogyan ő gondolkodik.

Hosszú Katinka, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás is éremesély (Fotók: Szabó Miklós)
Hosszú Katinka, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás is éremesély (Fotók: Szabó Miklós)

– Mit gondol a számválasztásairól?
– Azt kértem tőle, úgy válasszon, hogy minél több aranyérmet szerezzen a világbajnokságon. Hogy a két vegyesúszó-számban kimagaslik, egyértelmű, nem kérdés, ki nyeri ezt a két távot. Volt rajta is nyomás, hogyan dönt, de biztos vagyok abban, nem akart ő kitolni senkivel sem. Nem akartam befolyásolni a döntésében, de hasonlóan gondolkozunk. Leegyszerűsítve: egy ezüst és egy nyolcadik hely nekem nem ér annyit, mint egy arany. Kétszáz pillangón már volt világbajnoki érmes, háton bármi lehet, a kétszáz gyorsot pedig minden bizonnyal azért választotta, mert szereti. És ha már ott lesz ezen a távon… Katinka olyan, mint a krokodil, ha van zsákmány, azt elkapja!

– Félti attól, hogy túl sokat vállal a vébén?
– Attól, hogy hat számban is indul, egyáltalán nem féltem. És úgy általában sincs mitől féltenem őt.

– A csapatában van egy másik olimpiai bajnok is.
– Őszintén szólva, nekem kételyeim voltak és vannak is vele kapcsolatban. Tizenhat év után váltott edzőt, és bármekkora zseni is mindkét mester – mert az, hiszen Széles Sándor és Nagy József is olimpiai bajnokot adott a sportágnak, és ma is Józsi videójáról oktatják a világban a mellúszást –, nem tudom, működik-e az egész. Hogy érthető legyek: két szobrász alkotásától hanyatt eshetünk, ám hogy ugyanaz az anyag mindkét művész kezei között ugyanúgy működik, már nem biztos. Az elmúlt hetekben többször beszélgettem Danival, látom, hogy rendkívül motivált, de ez érthető is. Nyert már három világbajnoki aranyat, volt olimpiai bajnok, persze, hogy hajtja a vágy az újabb elsőség felé. Meggyőzött arról, hogy tényleg akarja az újabb sikert, és bár az úszás mérhető sportág, számtalan példát láttunk már arra, hogy valaki úgy szerzett aranyat nagy versenyen, hogy azt megelőzően nem volt a világranglista élmezőnyében.

– Vagyis bízik benne?
– A reményem van benne.

– Kérdezzem Cseh Lászlóról is? Azt a fiút ön kifejezetten kedveli.
– Lacit mindenki imádja, kétszáz pillangón címvédő, arról nem is szólva, hogy pályafutása során minden világversenyről éremmel tért haza.

– Ezúttal is így lesz?
– Ebben bizonyos vagyok. Durva lenne, ha éppen Budapesten szakadna meg ez a sorozat. Laci élvezi ezt az egészet, ha tehetné, hatvanéves koráig úszna. Nem lennék meglepve, ha ötven pillangón dobna nagyot.

– Kétszáz pillangón azért nem, mert ott éppenséggel egy másik magyartól is várhatunk valami nagyon szép eredményt?
– Hála istennek, ilyen a magyar úszósport, ebben a számban akár négy olyan versenyzőnk is van, aki szépen szerepelhetne egy vb-n.

– Mondjuk Milák Kristóf, aki a netanyai ifjúsági Eb-n ebben a számban a világranglista második helyét érő időt úszott – egyetlen pillanatig nem ingott meg abban az elhatározásában, hogy az áprilisi országos bajnokság végén kihirdette a vébécsapatot, és abba már csak bekerülni lehetett, onnan ki nem?
– Egyetlen pillanatra sem bizonytalanodtam el. Cseh Laci világbajnok, Kenderesi Tomi hihetetlen ívben fejlődik, és jobb idővel rendelkeznek, mint Kristóf, aki egyébként tényleg rendkívüli tehetség, a magyar úszósport egyik nagy ígérete.

Hosszú Katinka, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás is éremesélyes (Fotók: Szabó Miklós)
Hosszú Katinka, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás is éremesélyes (Fotók: Szabó Miklós)

– Kenderesi Tamás kijelentette: világbajnok akar lenni kétszáz pillangón.
– Fura is lenne, ha másként gondolkozna a riói bronzérem után.

– De nem túl bátor dolog ezt így kimondani a nagy nyilvánosság előtt?
– Aki kétszer megverte Michael Phelpst az olimpián, s a döntőben csak huszonhat századdal kapott ki tőle, álmodhat merészet. Ráadásul abban a korban van, amikor nem meglepő a rohamos fejlődés, a nagyobb ugrás.

– Csakhogy hiába a fejlődés, ha az ember számaiban ott van egy legyőzhetetlennek tűnő úszó… Kapás Boglárka helyzete ebből a szempontból nem könnyű, hiszen az amerikai Katie Ledecky uralja a gyors-úszószámokat.
– Bogival a csapatszálláson egy emeleten lakunk, de eddig minden alkalommal kerültük egymást. Ha én felfelé mentem, a lefelé jövő liftből ő szállt ki, és fordítva. Mindig mosolygott, tündéri kislány, aki rendkívül sokat és jól dolgozik. Igen, van egy Ledecky a mezőnyben, de ha Bogi mosolygós marad, akkor minden rendben lesz.

– Reménykedik magyar meglepetésben a világbajnokságon? Dobhat nagyot egy fiatal úszónk, vagy bárki más?
– Szilágyi Liliána éve eddig remek, bízom abban, hogy képes lesz az egyéni csúcsra. Kétszáz pillangón lehet keresnivalója, de százon is akár. A fiatalok, vagyis Késely Ajna, Milák Kristóf és Németh Nándor feladata az, hogy essenek át a tűzkeresztségen, tapasztalják meg, hogy egy ilyen jelentős téttel bíró versenyen milyen döntéseket kell meghozniuk, érezzék át, milyen az, amikor egy világbajnokságon le kell győzniük egy hozzájuk hasonló tudású úszót. Közben pedig legyenek tudatában annak is, hogy nekik már itt a helyük ezen a világbajnokságon.

 

– Képes lesz kicsit szurkolóként is figyelni az eseményeket?
– Nemcsak az úszást, más sportágat sem tudok úgy nézni, mint egy szurkoló. Azonnal keresem a hibát, ösztönösen erre jár az agyam. Másként örülök, mint a drukkerek, de az érzés azért hasonló. Hogy ezt a Duna Arénában élhetem át, az maga a csoda. Belépsz oda, megcsap az a semmihez sem hasonlítható szag, meghallod az ismerős hangokat… Leírni sem tudom, annyira csodálatos. Ez az életem…!

A vasárnapi program:

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST

ÚSZÁS (DUNA ARÉNA)
9.30: Előfutamok
(Tv: M4 Sport, Eurosport1)
Női 200 m vegyes (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)
Férfi 4x100 m gyorsváltó (Magyarország: Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd)
Női 4x100 m gyorsváltó (Magyarország: Molnár Flóra, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna)
Férfi 100 m mell (Gyurta Dániel)
Női 400 m gyors (Kapás Boglárka, Késely Ajna)
Férfi 50 m pillangó (Cseh László)
Férfi 400 m gyors (Kalmár Ákos)
Női 100 m pillangó (Szilágyi Liliána)

Elődöntők, döntők (Tv: M4 Sport)
17:32: férfi 400 m gyors, döntő
17:42: női 100 m pillangó, elődöntő
17:53: férfi 50 m pillangó, elődöntő
18:10: női 200 m vegyes, elődöntő
18.23: férfi 100 m mell, elődöntő
18:34: női 400 m gyors, döntő
18:45: férfi 4x100 m gyorsváltó, döntő
18:56: női 4x100 m gyorsváltó, döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik