Lövésünk sincs – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.07.25. 23:53

A szakmai stáb jókedvűnek cseppet sem mondható videózás után idővel nyilván értékeli pólós lányainknak a vb-n a négy közé jutásért Kanadától elszenvedett 6–4-es vereségét, de ha már erről ír az ember, legyen mazochista: a második félidőt én is megnéztem még egyszer a kedd délelőtti ismétlés során.

Összességében a jó erőkből álló magyar válogatott játszott rosszul. A jövőt illetően most azt mondanám, nincs nagy baj, mert jó csapatunk van, csak éppen ezt a világbajnokságot itt és most rendezik, női vízilabdázóink szemszögéből ez utóbbi gyakorlatilag múlt időben értendő. És ez azért kulcskérdés. Az Európa-bajnok magyar válogatottnak egy hazai rendezésű vb-t elpackázni több mint luxus.

Egyik kollégám Kozma Dominikot idézte, aki a 4x100-as gyorsváltó bronzérme után azt mondta, sprintereinknek van valami a nadrágjukban – a lányoknak meg éppen nem volt semmi, illetve hátul, ha értik, az a bizonyos zabszem.

A második félidőt újra átszenvedve bizton megállapítható, ismét vízbe szállva ez a csapat nem kapna ki, mert még egyszer nem „produkál” gól nélküli harmadik és negyedik negyedet vagy összességében 35/4-es lövés/gól mutatót, s nem hagyja, hogy Monika Eggens öt gólt hintsen. Ám ne legyünk ennyire megengedők. Ha a fent említettek közül csupán az egyik sújtotta volna együttesünket, lehetne balszerencséről beszélni, összességében azért többről van szó. Amíg nem voltak helyzetek, az volt a baj, ha lettek, az, a lányok gyakorlatilag naggyá tették az ellenfél kapusát. Jó, erre lehet azt mondani, hogy a Harisz Pavlidisz szövetségi kapitány által megálmodott kanadai védekezés tökéletesen működött, ám az ellenfél jó blokkja nem magyarázat az összes elhibázott lövésre. Nálunk nem az lőtte el a labdát, aki helyzetben volt, hanem akinél lejárt a támadóidő. A labdával együtt a felelősséget is átpasszolták a lányok, s ez – ha nem is elsősorban szakmailag – hiba.

Ebből két következtetés vonható le: a lányok előzetesen kiválónak minősített mentális felkészítése mégsem olyan kiváló, másrészt hiányzott a csapatból egy olyan egyéniség, aki a felelősséget magára vállalja, vagy ha úgy jobban tetszik, a közösség élére áll. Ezt nem lehet tanulni, erre születni kell – ha ilyen pólós nincs, a stábnak kell felkészülnie az adódó helyzetre. Tudom, ezt leírni könnyebb, mint orvosolni, ám ha ez nem sikerül, akkor lövésünk sincs, hogyan kell nyerni. Illetve van, de nem megy be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik