Hosszú Katinka: Elképesztő a hangulat, majdnem megkönnyeztem

Vágólapra másolva!
2017.07.23. 20:58
Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott döntőbe 200 m vegyesen a hazai rendezésű vizes világbajnokság medencés úszóprogramjának első versenynapján. Kapás Boglárka ötödik, Késely Ajna hatodik lett 400 gyorson, míg a férfi 4x100-as gyorsváltónk fantasztikus bravúrral bronzérmes lett a döntőben. Az esti programot követően úszóink a Duna Aréna közönségének lenyűgöző biztatásáról beszéltek, volt, aki csalódottan, volt, aki kitörő örömmel.

„Nagyon jó volt, nagyon jólesett az úszás, örülök, hogy tudtam egyet úszni délután is – fogalmazott Szilágyi Liliána, aki nem jutott döntőbe 100 m pillangón. – Érezhettem, milyen a magyar közönség ereje, szédítő. Elégedett vagyok az időmmel, mert a 200-ra készültem. Persze sportolóként van bennem egy kis tüske, mert szerettem volna döntőt úszni, de jó előjel ez a 200 előtt."Szilágyi Liliána, aki nem jutott döntőbe 100 m pillangón. – Érezhettem, milyen a magyar közönség ereje, szédítő. Elégedett vagyok az időmmel, mert a 200-ra készültem. Persze sportolóként van bennem egy kis tüske, mert szerettem volna döntőt úszni, de jó előjel ez a 200 előtt."

Cseh László 50 méter pillangón is rajthoz állt, be is került az esti elődöntőbe, ahonnan azonban nem sikerült kvalifikálnia magát a holnap esti fináléba.

„Kicsit csalódásként éltem meg, hogy nem jutottam a döntőbe, de a 100 és a 200 előtt bizakodásra ad okot ez az úszás – értékelt Cseh László. – Nem állt össze még a mozgás. Ez egy nagyon jó bemelegítés volt. Remélem, ennél jobban tudok majd kezdeni száz méteren.”

A női 400 m gyors döntőjében viszont két magyar is úszott: Kapás Boglárka az ötödik, Késely Ajna a hatodik helyen végzett. Utóbbi mosolygósan nyilatkozott a finálé után, amelyet az amerikai Katie Ledecky nyert meg.

„Nagyon jól éreztem magam a vízben. Az 1500-ra készülök, úgy érzem, azon a távon tudok egy jó eredményt elérni – tekintett előre a hétfői versenynapra Késely Ajna. – Nagyon kihajtottam magam, muszáj volt bekerülni a döntőbe. Számomra az előfutamok is döntők, már az is nagyon fájt. Köszönöm a családomnak és a barátaimnak, akik itt voltak. Nagyon jó érzésekkel jöttem a Duna Arénába.”

„Ötödik lettem, két és fél másodperccel rosszabbat úsztam, mint a legjobbam, ezért túlzás lenne azt mondani, hogy boldog vagyok – így Kapás Boglárka. – Nagyon várom az 1500-at, arra nagyon készültem. Nehéz fejben kontrollálni azt, hogy 12 ezer ember buzdít közben.”

A női 200 m vegyes elődöntőjében Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka egy futamban úszott, azonban csak utóbbinak sikerült bekerülnie a döntőbe. Nem is akárhogyan: a legjobb idővel. Háromszoros olimpiai bajnokunk elnézést kért az újságíróktól, amiért délelőtt nem nyilatkozott, de ahogy fogalmazott: szüksége volt a regenerációra, és abból minél többre.

„Nagyon jól ment délután, sokkal jobban tudtam koncentrálni, mint délelőtt – vágott bele Hosszú Katinka. – Ennyi magyar szurkoló elé kisétálni nem semmi, majdnem megkönnyezi az ember már az úszás előtt. Tényleg elképesztő ennyi szurkolót látni, és érezni, hogy ennyien szeretnek. Sok mindenen mentem keresztül az elmúlt öt évben, és hálás vagyok, hogy itt lehetek.”

„Úgy érzem, hogy kiúsztam magam, szerettem volna egy picit jobbat úszni és bekerülni a döntőbe – mondta mosolygósan Jakabos Zsuzsanna. – Hihetetlen élmény ennyi ember előtt szerepelni, nagyon boldog vagyok, hogy ezt átélhettem. Próbálok most már a többi számra koncentrálni. Nagyon ideges voltam egész nap, de aztán az úszás előtt ez elszállt. Nagyon boldog vagyok.”

BOHUS RICHÁRD, A BRONZÉRMES FÉRFIVÁLTÓ TAGJA

HOLODA PÉTER, A BRONZÉRMES FÉRFIVÁLTÓ TAGJA

NÉMETH NÁNDOR, A BRONZÉRMES FÉRFIVÁLTÓ TAGJA

A vasárnap délelőtti program összefoglalójátittolvashatják el, az estit pedigitt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik