Vívó-vb: Rédli, Siklósi és Nagy Dávid is főtáblára jutott

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.07.16. 17:40
Rédli András és Siklósi Gergely is hibátlan csoportkört vívott a világbajnokság férfi párbajtőrversenyének egyéni selejtezőjében, így mindkét vívó közvetlenül a legjobb 64 közé jutott. Nagy Dávidnak sikerült aztán még a selejtezőből a főtáblára kerülnie, Koch Máténak viszont ez már nem jött össze.
Rédli András hibátlan csoportkör után egyből főtáblára került (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Rédli András hibátlan csoportkör után egyből főtáblára került (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!



Most végre megtudhattam, milyen kardozónak lenni– kezdte viccelődve Rédli András.– Férfi párbajtőrben szokatlan, hogy délután egykor kezdődik a verseny, és nem reggel fél hatkor kell kelni, hogy fél kilenckor már a páston legyünk. Tulajdonképpen meg is irigyeltem férfi kardozóink hétfői teljesítményét, én is azt terveztem el, hogy hat nullával gyorsan befejezem a verseny első napját. Ez egyébiránt a csoportellenfeleket látva reális cél is volt. Már a bemelegítésnél is jó érzéseim voltak, a csoportasszók alatt pedig végig fókuszban tudtam maradni. Időnként kicsit görcsösen vívtam – még a bal kezem is fájt a kör végére –, de összességében jó volt. Még egy kis trükköt is bevetettem: a pástunk mellett volt egy vészkijárat, amelyen minden asszóm után kisurrantam, becsuktam magam mögött az ajtót, és friss levegővel a tüdőmben tudtam újra vívni, ami sokat számított az egyre inkább levegőtlen teremben.”

„Sokat és nagyon készültem a selejtezőnapra, és – bár nagyon jó volt, hogy rengetegen kijöttek nekem szurkolni – igyekeztem kizárni a külvilágot. Ezt először csak úgy tudtam elérni, hogy a csoportkör asszói között zenét hallgattam vagy törölközőt tettem a fejemre, később azonban már ki mertem kacsingatni alóla és felspannolt a szurkolás. Több nehéz meccsem is volt, kezdetnek mindjárt az első, ám miután azt 5:1-re megnyertem, beindult a szekér. A legerősebb ellenfelem az orosz Pavel Szuhov volt, 3:0-ra vezetett is ellenem, nagyot kellett váltani mérkőzés közben, hogy nyerni tudjak. Mentálisan pedig az utolsó asszó volt a legnehezebb, mert akkor már tudtam, hogy ha nyerek, egyből a főtáblára jutok – ha hosszabbításban is, de sikerült”
– mondta ezt már Siklósi Gergely.

Koch Máténak és Nagy Dávidnak két tizenötös asszót kellett megnyernie a folytatásban a főtáblára kerüléshez, ez utóbbinak végül sikerült is, előbb a szaúdi Dzsavad al-Davud ellen győzött 15:13-ra, majd az észt Juri Salm ellen 15:11-re. Koch számára az olasz Marco Fichera már túl erősnek bizonyult, 15:6-ra kikapott az első selejtezőkörben.

„Nehézkesen indult a nap, és eléggé hullámzott a teljesítményem a csoportkörben, az utolsó asszóm azonban már rendben volt, ebben nagyon kellett a győzelem. Koch Mátéval ellentétben én szerencsés ágat kaptam az egyenes kieséses szakaszban, nagyon örülök, hogy a 64 között vívhatok, és a főtáblán szeretnék további meccseket is nyerni. Már a selejtezőnap is hatalmas élmény volt, remek hangulattal, többször is hallottam a nekem szóló biztatást” – mondta Nagy Dávid.

„Az év elején az volt a célom, hogy vívjak a hazai világbajnokságon. Hosszú út vezetett idáig, de sikerült. Pályafutásom eddigi legrosszabb élménye, hogy a direkt kieséses szakaszban simán kikaptam a hazai közönség előtt. Ami viszont pozitívum, hogy a csoportkört egyre jobban érzem a felnőttmezőnyben, az 5:1 nem rossz eredmény. Az Eb-hez képest sokkal összeszedettebben vívtam, pech, hogy a folytatásban kifogtam az olasz válogatott befejező emberét” – fogalmazott csalódottan Koch Máté.

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Kovács Erika és Pircs Anikó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik