Vívó-vb: Muhari Eszter olimpiai bajnokot legyőzve főtáblás!

MTI/P. A., K. E.MTI/P. A., K. E.
Vágólapra másolva!
2019.07.15. 14:32
null
Muhari remek teljesítménynek örülhetett a selejtezőben (Fotó: Török Attila)
Két magyar került fel a 64-es táblára női párbajtőrben a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

A vb első versenyszámában 189 vívó indult, a világranglista első 16 helyezettje kiemeltként mentesült a selejtező alól.

GALÉRIA A HÉTFŐI ESEMÉNYEKBŐL ITT!

VÉLEMÉNYEK
„Nagyon örülök annak, hogy a főtáblán vívhatok, jó formában versenyeztem végig az egész versenynapot. A legnehezebb asszóm a csoportban a lengyel Aleksandra Zamachowska elleni volt, sokat jelentett, hogy meg tudtam nyerni. Ez az első felnőtt-világbajnokságom, amelyre igyekeztem mentálisan felkészülni, az elmúlt napokban gondolatban többször is lejátszani, mi vár rám, és azt is, hogy képes vagyok nyerni. Ez segített a direkt kieséses mérkőzésemen is. A szezon utolsó versenye mindig nagyon motivál, most ez ráadásul a budapesti vébé – várom a csütörtöki folytatást, jön, aki jön a 64 között!” – értékelte Nagy Kinga a selejtezős szereplését.
„Nem tudom megmondani, hogy hol ment el a főtábláért vívott meccsem, lassan, folyamatosan csúszott ki a kezeim közül. Hiába vezettem több tussal, belekerültem egy rossz hullámba, amelyben folyamatosan kaptam a találatokat. Ezzel együtt is meglehetett volna a győzelem, hiszen 14:13-ra is vezettem, a végén pedig bele kellett volna támadni – rosszul döntöttem, és végül kiestem. Nagyon szomorú vagyok, mert nagyon szerettem volna a 64 között vívni a hazai világbajnokságon.” – mondta a selejtezőn az utolsó meccsén búcsúzó Budai Dorina.

A hazaiaknak kivétel nélkül pástra kellett lépniük hétfőn délelőtt a BOK Csarnokban, de közülük a vb-újonc Muhari Eszter – további 15 párbajtőrözővel együtt gyorsan csatlakozott a kiemeltekhez. A még csak 16 éves magyar vívó csoportjában – ahol öt tusig tartottak az asszók – mind a hat ellenfelét, köztük a 2012-ben olimpiai bajnok ukrán Jana Semjakinát is legyőzte, így a direkt kieséses szakasz előtt már öltözhetett is át.

„Reggel a közös bemelegítésnél még stresszeltem, aztán kimentem a levegőre, sétáltam, énekelgettem, próbáltam megnyugtatni magam – nyilatkozott az MTI-nek. - A csoportkört egy könnyű ellenféllel kezdtem, azután pedig már nyugodt voltam."

Elmondta még, hogy több családtagja és a testnevelő tanára is kint volt a csarnokban, ami feldobta őt, akárcsak az előző esti sok buzdító üzenet.

„Most jön két nap pihenő, a verseny előtti estéig nem akarom tudni, kivel vívok a táblán. Mindenki tudja, hogy ezt így szoktam csinálni, a többiek nem fogják elárulni az ellenfelemet” – tette hozzá.

Budai Dorina és Nagy Kinga öt ellenfelét győzte le és egytől kapott ki, míg Kun Anna 4/2-vel fejezte be az első szakaszt. Előbbieknek így egy riválist kellett legyőzniük a főtáblára kerüléshez, utóbbinak pedig kettőt, de a három magyar közül csak egy járt sikerrel: Nagy gyakorlatilag végig vezetve 15:12-re verte a kazah Asszel Alibekovát.

Kun a ciprusi Irina Mavrikiun még 15:8-cal simán jutott túl, a venezuelai Lizzie Asistól viszont 15:9-es vereséget szenvedett, míg Budai a svájci Noemi Moeschlintől kapott ki ráadástussal 15:14-re úgy, hogy jórészt ő vezetett.

EZT A DALT HALLGATTA MUHARI ESZTER, MIELŐTT LEGYŐZTE AZ OLIMPIAI BAJNOKOT

A nyitónapon még a férfi kardozók selejtezőjét rendezték meg,erről ITT olvashat bővebben.

MESTERMÉRLEG

„Az egyik szemem sír, a másik nevet – nem vagyok elégedett. Az ellenfelek ismeretében és a csoportmeccseken mutatott teljesítmény alapján legalább három versenyzőtől vártam a főtáblára kerülést. Az első kör álomszerűen szép volt, többségükben bátran, jó tusokat adva vívtak a lányok, az ötös asszók összképe visszaigazolta, hogy jól sikerült a válogatott felkészülése, és a látottak alapján bizakodó vagyok a csapatversenyt illetően” – értékelte a napot Kovács Iván, a női párbajtőr-válogatott vezetőedzője.

A szakember egyénenként is véleményt formált versenyzői teljesítményéről.

Muhari Eszter minden dicséretet megérdemel, extrát nyújtott, a hatból hat győzelme a csoportkörben önmagáért beszél, ahogyan az is, hogy az ötös asszókban szó szerint megruházta a 2012-es olimpia egyéni bajnokát, az ukrán Jana Szemjakinát.
Nagy Kinga teljesítményének és főtáblára jutásának örülök a legjobban, mert év közben sok kritikát kaptam azzal kapcsolatban, miért menedzselek a ranglistán hátrébb lévő versenyzőt. Kinga bizonyította, hogy megérdemelte a bizalmat, egész nap határozottan, keményen vívott, és a szezonbeli legjobbját nyújtotta. Budai Dorinát nem tudom elmarasztalni, kívülről könnyű ítélkezni, de ha olyan kellemetlen stílusú vívóval kerül szembe az ember a direkt kieséses szakaszban, mint a svájci, könnyen vereség lehet a vége. Azért is nagyon sajnálom, hogy nem sikerült Dorinának a továbbjutás, mert ha a csoportban egy tussal többet ad, egyből a főtáblára jut. Kun Annának nagyobb keménységre és erősebb küzdőszellemre lesz szüksége a folytatásban mert amit mutatott, nem elég az eredményes szerepléshez egy világbajnokságon.

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Kovács Erika és Pircs Anikó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik