A tragédia ellenére marad a szánkós program

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2010.02.13. 09:30
null
Az egész világot megrázta Nodar Kumaritasvili tragédiája (Fotó: Reuters)
Udo Gurgel, a whistleri szánkópálya tervezője megdöbbenéssel és elborzadva fogadta a hírt, hogy a vancouveri olimpia nyitóünnepsége előtt az általa tervezett pálya egyik kanyarjában a grúz Nodar Kumaritasvili elveszítette uralmát sporteszköze felett, kirepült a teknőből, majd nem sokkal később belehalt sérüléseibe. A játékok szervezői úgy döntöttek, hogy a tragédia ellenére folytatódik a szánkós program.  

„Hihetetlenül sajnálom, ami a fiúval történt. Természetesen elborzaszt a hír. Már hat olimpiai szánkópályát terveztünk, de még soha egyikből sem repült ki egy versenyző sem" – mondta a Sport Bildnek a német tervező, aki a lap munkatársától értesült a tragédiáról.

„MINDIG FÉLTEM EZEN A PÁLYÁN”

„Nem lep meg, hogy ilyen szörnyű baleset történt. A tapasztalatom és a rutinom ellenére minden alkalommal nagyon félek, amikor le kell csúsznom ezen a pályán" – nyilatkozta a tragédiáról Tony Benshoof, az amerikaiak kétszeres világbajnoki ezüstérmes és a torinói játékokon negyedik helyezést elért szánkósa.

Gurgel elmondta, hogy a whistleri pálya különösen gyors, de a 16-os kanyar (ahol a baleset történt) nagyon hosszú, így normális körülmények között itt nem történhetne ilyen baleset, mivel a kanyar végére a szánkósok átlagsebessége jelentősen lecsökken.

A tervező elmondta, az elmúlt 20 évből egy hasonló esetről sem tud, és úgy véli, a tragédiát az okozhatta, hogy a 21 éves grúz versenyző elveszítette uralmát versenyeszköze felett.  

„Van egy aranyszabály a szánkósok között: ha le is esel a szánkóról, maradj fekve. Így lent marad a súlypontod, és a falnak ütközöl, nem fordulhat elő, hogy kizuhanj – mondta Gurgel. – Szerintem abszolút elveszítette uralmát a szánkó felett, és kiegyenesedett. Így a súlypontja áthelyeződött felülre, és teljesen más erőhatások érték. Valószínűleg a centrifugális erő kifelé röpítette."

A lipcsei tervező úgy véli, a pályán meg kell tenni a szükséges módosításokat: „Meg kell vizsgálnunk, hogyan építhetjük át a pályát. A kanyar kijáratánál 40-50 centiméterrel megemelhetjük a falakat."

A vancouveri olimpia szervezői időközben meghozták döntésüket, miszerint a tragédia ellenére folytatódik a szánkós program – ezt kanadai idő szerint péntek este jelentették be.

„A nemzetközi szövetség, a FIL két teljes tréninget bonyolít le szombat reggel még azt megelőzően, hogy megkezdődik a verseny az eredetileg tervezett időpontban, szombat 17 órakor" – áll az olimpiai szervezőbizottság, a VANOC közleményében.

Az állásfoglalás azt követően látott napvilágot, hogy felmerült: módosítják a szánkósok programját a pénteki tragédia után. A szervezők azonban megtették a Gurgel által is szükségesnek ítélt módosításokat, és a 16-os kanyar kijáratánál megemelték a falakat.

A 21 éves grúz Nodar Kumaritasvili a végzetes kimenetelű tréningen 145 km-es óránkénti sebességgel száguldva kirepült a jégteknőből, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét.

„Az egész olimpiai családot lesújtotta a tragédia, amely árnyékba borította a játékokat" – adott hangot megrendülésének Jacques Rogge, a NOB elnöke, aki a könnyeit törölgette nyilatkozata közben.

NEM A PÁLYA VOLT A HIBÁS

A szervezőbizottság és a nemzetközi sportági szövetség közös vizsgálatát követően közzétett állásfoglalás szerint minden rendben volt a 15. kanyarig, amelyből azonban rosszul jött ki a grúz versenyző. Megpróbálta javítani hibáját még mielőtt a 16. kanyarba ért volna, ám ez nem sikerült neki, „elveszítette a kontrollt a szánkója felett, s ez vezetett a tragikus balesethez" - olvasható a kommünikében. Ebben rögzítették azt is, hogy a halottkémi vizsgálat megállapítása szerint a tragédiát nem pályahibák okozták, bár a történtek után megemelték a jégcsatorna oldalfalának magasságát az ominózus kanyarnál.  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik