Vízilabda: Varga Tamás kapitány az U14-es fiúk isztambuli sikeréről

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.13. 13:43
Címkék
A Varga Tamás és Nádor Zsombor vezette U14-es fiú vízilabda-válogatott az első helyen végzett a Törökországban megrendezett Istanbul Water Fest elnevezésű korosztályos tornán. A magyar csapat Montenegró, Horvátország és Törökország együttesét előzte meg a kétnapos eseményen. Azt követően, hogy a csapat nemrégiben a máltai – igaz, egy évvel idősebbeket szerepeltető – korosztályos gárdától is vereséget szenvedett, a mostani siker maga a gyógyír.

Mihók Richárd – utanpotlassport.hu Bő egy hónappal ezelőtt az U14-es fiú pólóválogatott tizedik lett Belgrádban, a hagyományos Darko Csukics emléktornán. Noha azon az eseményen a riválisok többsége idősebb játékosokkal vett részt, az eredményre elsősorban azért kapta fel a fejét a média, mert a társaság még a máltaiaktól is kikapott…Mihók Richárd – utanpotlassport.hu Bő egy hónappal ezelőtt az U14-es fiú pólóválogatott tizedik lett Belgrádban, a hagyományos Darko Csukics emléktornán. Noha azon az eseményen a riválisok többsége idősebb játékosokkal vett részt, az eredményre elsősorban azért kapta fel a fejét a média, mert a társaság még a máltaiaktól is kikapott…

Az isztambuli korosztályos tornán az élen végzett U14-es magyar fiúválogatott Forrás: waterpolo.hu
Az isztambuli korosztályos tornán az élen végzett U14-es magyar fiúválogatott Forrás: waterpolo.hu

Az isztambuli korosztályos tornán az élen végzett U14-es magyar fiúválogatott  •  Forrás: waterpolo.hu

A kétszeres olimpiai bajnok Varga Tamás (főoldali képünkön – forrás: haon.hu) szerint azonban már Szerbiában sem történt tragédia.

„Annak a tornának a célja a rutinszerzés volt, az, hogy a srácok megtapasztalják egy nemzetközi esemény hangulatát. A fiúk is tudták, hogy nem ők az esélyesek, és így is álltak hozzá. Örülök, hogy ott lehettünk, a csapat a Belgrádban töltött napok alatt is összeszokottabbá vált.”

Törökországban pedig – immár azonos korosztályú riválisok ellen vízbe szállva – messzemenően sikerült kiköszörülni a csorbát. A horvátok ellen 10–10-es döntetlent értek el a fiatalok, majd 9–6-ra felülmúlták a montenegróiakat, végül pedig 10–5-re legyőzték a házigazdák csapatát is.

A Montenegró elleni összecsapás remek példa arra, mennyit számít egyetlen év korkülönbség a mi sportágunkban. Aki igazán ért hozzá, és edzőként dolgozik, annak tudnia kell, egyáltalán nem mindegy, hogy egy-egy kölyök kétezerhárom februárjában vagy éppen kétezernégy októberében született… Bizonyíték erre, hogy Belgrádban 13–6-ra kikaptunk a montenegróiaktól, Isztambulban viszont 9–6-ra nyertünk ellenük. Ez annak köszönhető, hogy a szerbiai torna után ők négy kétezerhármas születésű játékosukat is kénytelenek voltak lecserélni kétezernégyesekre, mi viszont változatlan összetételben szerepelhettünk.”

Az isztambuli tornán egyébként két magyar játékos is külön díjat vehetett át: Országh Mihály gólkirály lett, míg Galambos Marcellt a legjobb kapusnak választották.

„Tizennégy éves gyerekek esetében nagyon nehéz megmondani, hogy kiből lehet később klasszis. Ezzel együtt úgy vélem, akad három-négy olyan játékos, akik előtt szép jövő állhat. Persze csak akkor, ha továbbra is kellő alázattal teszik a dolgukat.”

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik