Vízilabda, U15-ös EB: 14 gólos győzelemmel nyitott a magyar csapat

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.21. 15:04
Címkék
Könnyed, nagyarányú sikerrel indította a bulgáriai U15-ös Európa-bajnokságot a magyar fiú vízilabda-válogatott. A csapat az első mérkőzését Szlovákia fiataljai ellen vívta, és az öt gólig jutott Nagy Ákos vezérletével hamar eldöntötte a találkozót. Hétfőn a jelentősebb játékerőt képviselő Horvátország lesz az ellenfél.

Fölényes győzelemmel kezdte meg szereplését az U15-ös fiú vízilabda-válogatott a burgaszi Európa-bajnokságon. A torna nyitómérkőzésen a Vincze Balázs szövetségi kapitány, Derekas Szilárd szövetségi edző és Kiss Csaba másodedző által irányított legénység 20–6-ra győzte le Szlovákiát. A magyar csapat önbizalommal telve utazott el Bulgáriába, hiszen a kontinensviadal előtt a csapatkapitány Gaszt Roland és a balkezes gólfelelős, Nagy Ákos is kijelentette, a válogatott egyértelmű célja a bajnoki trófea elhódítása. A fiatalok ebben a szellemben kezdték menetelésüket , hiszen a szlovákok elleni meccsen már az első negyedben négy góllal elhúztak (5–1). Nagy Ákos háromszor volt eredményes. A folytatásban csak erősödött a magyar dominancia, a félidőre megduplázta előnyét a csapat (10-2), ám a harmadik harmadban még azt is lehetett fokozni, és a 6–0-s roham már kiütéssel fenyegette Szlovákiát.Vincze Balázs szövetségi kapitány, Derekas Szilárd szövetségi edző és Kiss Csaba másodedző által irányított legénység 20–6-ra győzte le Szlovákiát. A magyar csapat önbizalommal telve utazott el Bulgáriába, hiszen a kontinensviadal előtt a csapatkapitány Gaszt Roland és a balkezes gólfelelős, Nagy Ákos is kijelentette, a válogatott egyértelmű célja a bajnoki trófea elhódítása. A fiatalok ebben a szellemben kezdték menetelésüket , hiszen a szlovákok elleni meccsen már az első negyedben négy góllal elhúztak (5–1). Nagy Ákos háromszor volt eredményes. A folytatásban csak erősödött a magyar dominancia, a félidőre megduplázta előnyét a csapat (10-2), ám a harmadik harmadban még azt is lehetett fokozni, és a 6–0-s roham már kiütéssel fenyegette Szlovákiát.

u15 vízi kovács cs. tamás mvlsz
u15 vízi kovács cs. tamás mvlsz

Az első negyed után már négygólos előnyben volt a magyar csapat  •  Fotó: Kovács Cs. Tamás

Az ellenfél a zárónegyedben igyekezett tartani magát, és zsinórban három gólt szerzett, de az csak annyira volt elegendő, hogy az addig kialakult tetemes különbség ne nőjön tovább. Tizenhat másodperccel a meccs vége előtt Szalai Péter büntetőből volt eredményes, ezzel ő is megszerezte első találatát az összecsapáson, és tizennégy gólossá tette a különbséget (20-6).

„Különösen az első három negyednyi játék volt olyan, amilyenre szükségünk lesz a továbbiakban – kezdte értékelését Vince Balázs. – A negyedikre a koncentráció alábbhagyott, ami az eredményen is meglátszik, de abszolút elégedettek vagyunk azzal, ahogy a történelmi esemény elkezdődött, hiszen Magyarország játszhatta a korosztály első fiú világversenyének első mérkőzését. A meccs előtt felhívtuk a játékosok figyelmét, hogy a gólkülönbség sokat érhet a csoportban, hiszen a horvátok elleni, esetleges döntetlen után az dönt a csoportelsőségről. Ebből a szempontból kicsit kár a végéért, hiszen a csoportban elért helyezés meghatározza a későbbi meccsidőpontokat, az elsőnek szünnapja lesz az egyenes kieséses szakasz előtt. A horvátoknak a románok elleni meccsébe is belenéztünk. A román erőteljesebb ellenfél, mint a szlovák, de ezt a kvalifikációs tornák alapján tudtuk is. Mi most elkezdjük a horvátok elleni készülést. Velük találkoztunk a legtöbbet a felkészülési időszakban, és igen vegyes eredmények születtek. Az első két meccset ők, a legutóbbit már mi nyertük. Az Európa-bajnokságon azonban nagyobb a tét. Mindenki első akar lenni. Ma edzés után még videózunk, igyekszünk élesíteni a fiataljainkat a hétfői összecsapásra.”

A könnyed nyitány után holnap tehát sokkal erősebb ellenfél vár a fiúkra, hiszen magyar idő szerint 14 órától Horvátország fiataljai ellen ugranak medencébe. A horvátok is jól kezdték az Európa-bajnokságot, 12–5-re nyertek a románok ellen.

FIÚ U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ (BULGÁRIA)
A-csoport, 1. forduló
Magyarország-Szlovákia 20-6(5-1, 5-1, 7-1, 3-3)
Gólszerzőink:
Nagy Á. 5, Gaszt 3, Barics 2, Tamás 2, Tymcyna 2, Mészáros B. 2, Fekete, Szépfalvi, Kis F., Szalai
A további program
Csoportmérkőzések

2019. július 22., hétfő

14:00 Magyarország–Horvátország
2019. július 23., kedd
19:30 Magyarország–Románia
Csoportbeosztás
A csoport:
Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Románia
B csoport:Spanyolország, Görögország, Törökország, Bulgária
C csoport:Olaszország, Grúzia, Hollandia, Oroszország
D csoport:Szerbia, Montenegró, Szlovénia, Fehéroroszország
Az Eb-csapat
Kapusok:Csite Lóránd, Gyapjas Viktor
Mezőnyjátékosok:Fekete Paolo, Nagy Ákos, Szépfalvi Gergő, Besenyei Áron, Barics Bence, Gaszt Roland, Tamás Kevin, Kis Ferenc Ágoston, Országh Mihály, Tymcyna Máté, Mészáros Bálint, Szalai Péter, Pál-Szabó Norbert
Edzők:Derekas Szilárd, Kiss Csaba, Vincze Balázs

További korosztályos híreinkVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik