utanpotlassport.hu 2019.01.12 11:03 Frissítve: 2019.01.12 11:10

Vízilabda: Székely Bulcsú szerint univerzális játékosokat kell képezni

A KSI SE utánpótlás-edzőjeként dolgozó olimpiai bajnok vízilabdázó Székely Bulcsú szerint a mostani tizenévesek között temérdek kiemelkedő tehetségű játékos van, akire érdemes odafigyelni. A felkészítési módszerek azonban valamelyest változtak ahhoz képest, amikor ő tanulta a sportág csínját-bínját. A szakembert az utánpótlás-nevelés változásairól kérdeztük.

Sztrik Martin Utánpótlásedző és ezen belül is a gyermekkorosztályban tevékenykedő tréner révén mondhatjuk, hogy az egyik legfontosabb feladatot végzi a pólósok képzésében, hiszen ebben a korban kell lefektetni az alapokat. 

Az olimpiai bajnok Székely Bulcsú örül annak, hogy az egyik legfontosabb feladatot végezheti az utánpótlás-nevelésben

Az olimpiai bajnok Székely Bulcsú örül annak, hogy az egyik legfontosabb feladatot végezheti az utánpótlás-nevelésben

– Nem a leglátványosabb, de talán a legfontosabb munkát végezzük. A fizikai képzés mellett elsőként mi tanítjuk meg nekik a játékfilozófiát, a játékelméletet, a megfelelő hozzáállást és alázatot.  Nagyon szép feladat, de munkánk eredményességét csak évek múltán  látjuk, amikor már kirajzolódik, ki mire vitte. Ebben persze fontos szerepet játszik az is, hogy a később velük foglalkozó szakemberektől hasonlóan jó minőségű felkészítést kapnak-e. Mi a KSI-nél nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a korosztályok munkája egymásra épüljön. Persze az edző is sokszor beleteszi a saját elképzeléseit, és mindig alakítja az edzéseit, a taktikát a csapat felépítéséhez. Ez azért is fontos, mert ‒ és erről a szövetségi kapitányok tudnának sokat mesélni ‒ sokszor előfordul, hogy a játékosok úgy érnek oda a felnőttek közé, hogy alapkészségek hiányoznak. Ott már nem nagyon van lehetőség ezeket kijavítani.

– Mennyit változott az utánpótlás-nevelés az ön gyermekkorához képest? Mik az alapvető különbségek?

– Jobb körülmények vannak, ez egyértelmű. Mindig el szoktam mondani egy történetet a gyerekeknek, amikor elkezdenek kicsit nyafogni, hogy csúszik a labda. Amikor én fiatal voltam, akkor a felnőttcsapat kapta az új labdát, aztán az ifi az egyéveset, és így tovább. Mire eljutott a legfiatalabbakig, addigra már sokszor a csík sem látszott rajta, úgy le volt kopva. Nyilván abban, hogy most ilyen remek körülmények vannak, nagy szerepet játszik a TAO-támogatás, ami által rengeteget javultak az utánpótlás-nevelés eszközei, a felszerelések, az edzőtáborok mennyisége. A legszembetűnőbb azonban, hogy maga a játék, ezzel együtt pedig a játékosképzés is átalakult.

– Miben nyilvánul ez meg leginkább?

– Régen az úszáson volt a legnagyobb hangsúly. Úgy tartotta mindenki, hogy az fogja megalapozni a játékot. Ma már a lábmunka sokkal fontosabb.

– Sok szakember fogalmazta már meg, hogy a sportág eltolódott az erő irányába, tehát a fizikum növelése most a legfontosabb szempont egy játékos esetében. Önnek mi a véleménye?

– Egy jó utánpótlásedző megpróbálja mindig arra fektetni a hangsúlyt, amire a gyereknek szüksége lesz, mikor a felnőtté válás kapujába érkezik. Mivel a mai vízilabdában teljesen egyértelműen multifunkcionális játékosokra van igény, így ez összetettebb feladat. Amíg régen a trénerek az egyes posztokat töltötték meg játékosokkal, addig ma már olyan srácokat kell nevelnünk, akik mindegyiken otthonosan érzik magukat és bevethetők. Az én esetemben ‒ a gyermekkorosztály edzőjeként ‒ azt tudom mondani, hogy megpróbálom olyan alapokat adni a fiataloknak, amelyek lehetővé teszik későbbi kiteljesedésüket. Az viszont való igaz, hogy azoknak a játékosoknak, akinek láthatóan nem lesz olyan jó testalkatuk, mint a sportágbeli átlagnak, más képességekben kell felülmúlniuk társaikat, és ez nagyon sok különmunkát igényel. Csakúgy, ahogyan én is tettem, hiszen mindig a legkisebb voltam.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.08.22 17:39:15

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

A Tiszavasvári-Balmazújváros-Balatonboglár útvonalat járta be eddigi pályafutása során a fiú U19-es kézilabda-világbajnokság All Star-csapatába választott Kecskés Dániel. A NEKA 17 éves jobbszélsőjével a sikeres vb-ről, az akadémiáról és a céljairól beszélgettünk.

2019.08.22 09:49:18

Utánpótlássport Budai Zoltán utanpotlassport.hu

A 17 éves Bajos Gitta azután, hogy a suhli világkupán két érmet is szerzett, a plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén újabb öttel, köztük három arannyal gazdagodott.

2019.08.21 21:09:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az írországi Európa-bajnokságon szerephez jutó játékosokkal harcolta ki a győzelmet a magyar U18-as válogatott, amely 3–2-re múlt felül a lettek korosztályos együttesét. Preisinger Sándor a mieink második félidőben alábbhagyó figyelmét emelte ki a hazai szövetség holnapjának adott nyilatkozatában.

2019.08.20 09:09:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Nem akármilyen teljesítménnyel vétette észre magát a magyar síugrósport egyik legnagyobb ígérete, Vörös Virág. A 20 esztendős lánynak olyasvalami sikerült, ami előtte senkinek hazánkból: pontot szerzett a nyári Grand Prix-sorozatban. Ezzel a 2022-es pekingi olimpiai részvételhez is tett egy óriási lépést.

2019.08.18 20:59:15

Utánpótlássport Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu

Magyar aranyéremmel zárult a junior birkózók tallinni világbajnoksága: Takács István (82 kg) a júnusi junior Európa-bajnoki címe után a világ mezőnyét is maga mögé utasította a Tondiraba jégcsarnokban − Lám Bálint 2012-es pattajai sikere óta először ünnepelhetett vb-címet ebben a korosztályban a sportág. Szőke Alexért (97 kg) is szoríthattunk vasárnapi helyosztón, ám ő végül ötödik lett.