utanpotlassport.hu 2018.09.08 17:18 Frissítve: 2018.09.08 17:26

Vízilabda: kezdődik a leány junior Európa-bajnokság

„Cél a legjobb négy közé kerülni” ‒ mondja Faragó Tamás, a junior Európa-bajnokságon szereplő leány magyar vízilabda-válogatott szakmai munkájáért felelős utánpótlás-igazgató, aki hozzáteszi ‒ „a negyeddöntő lesz a kulcs, de az az egyik legnehezebb műfaj, hiszen lehetsz első, de nyolcadik is.” A csapat vasárnap kezdi meg a szereplést a kontinensviadalon Izrael ellen, a keretet pedig többségben az ifjúsági világbajnokságon vízbe ugró játékosok alkotják.

M. Sz.utanpotlassport.hu Vasárnap délelőtt Izrael ellen száll medencébe a magyar leány junior vízilabda-válogatott a portugáliai Funchalban, a korosztályos Európa-bajnokság első csoportmeccsén. A mieinkre Nagy-Britannia, majd Szlovákia vár a folytatásban.

„Fejben és erőben is rendben vagyunk, a munkát, amit előre el lehetett, azt elvégeztük. A válogatott keretét lényegében az ifjúsági játékosok adják, tízen vannak itt a fiatalabbak és öten az idősebbek közül. A két korosztály  ezért is edzett együtt a nyári felkészülés során” ‒ magyarázza Faragó Tamás, a magyar leányválogatott szakmai munkájáért felelős utánpótlás-igazgató, aki azt is elmondja, miért lyukas a 99-es korosztály. ‒ „A lányok többsége az érettségi után továbbtanul, más célokat tűz ki maga elé, a sportot háttérbe szorítja, és a tanulást helyezi előtérbe. Ezt el kell fogadnunk, az ember célja nyilván az önfejlesztés. Kevesen helyezik a hangsúlyt továbbra is a vízilabdára, akik igen, azok viszont teljes erőbedobással csinálják.”

Faragó Tamás, csapat szakmai munkájáért felelős utánpótlás-igazgató

Faragó Tamás, csapat szakmai munkájáért felelős utánpótlás-igazgató

Az ifjúsági csapat nemrég tért haza a belgrádi korosztályos világbajnokságról, amelyen a hatodik helyen zárt. A montreali olimpiai bajnok nem akar jóslatokba bocsátkozni, de kijelenti: a cél természetesen a legjobb négy közé kerülés. A legnehezebb pedig a negyeddöntő lesz, hiszen rengeteg minden múlik rajta; a csapat lehet első, de nyolcadik is.

„Elsősorban kétkapuztunk az utazást megelőzően, próbáltuk a taktikai megoldásokat fejleszteni. Abban reménykedem, hogy a gyorstalpaló felkészüléssel sikerült kijavítanunk azokat a hibákat, amelyek az ifjúsági vébén kijöttek. Ebből a szempontból előnyös a sorozatterhelés a lányoknak, hiszen a belgrádi esemény előtt óriási mérkőzéshiányunk volt. Ugyanakkor nehéz dolgunk lesz a csapatunk fiatalsága miatt, hiszen ebben a sportágban rengeteget számít egy év korkülönbség is. Legfőképp fizikumban. Ha megnézzük az ifik között játszott utolsó, hollandok elleni párharcunkat, az első két negyedben a taktikával még tudtunk operálni, a harmadik negyedben azonban felőröltek minket, mivel fizikai fölényben voltak. A cél most sem lesz más: kompenzálni ezt a differenciát.”

Faragó Tamás válogatottja tavaly, az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett.

„A tavalyinál fejben gyorsabb gondolkodást, játékban gyorsabb és hatékonyabb passzokat várok a lányoktól.”

Ha Magyarország megnyeri a csoportját, a lebonyolításnak köszönhetően rögvest a negyeddöntőbe kerül, és pihenőnap vár a játékosokra.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Aranyi Réka Rebeka, Ármai Zita Kinga, Faragó Berta, Jenei Kata Mária, Kiss Eszter Lara, Koncz Hanna Laura, Kudella Panna, Magyari Aida Magnon, Muzsnay Fanny, Peresztegi Nagy Kinga, Petőváry Luca, Rybanska Natasa, Szabó Krisztina Laura, Utassy Janka Kata, Vályi Vanda.
PROGRAM
Szeptember 9., vasárnap: Magyarország–Izrael, 10.30
Szeptember 10. hétfő: Magyarország‒Nagy-Britannia, 15.00
Szeptember 11. kedd: Magyarország–Szlovákia, 16.30

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.05.16 21:05:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza összeállítású magyar junior ritmikusgimnasztika-kéziszercsapat öt karika gyakorlatával a 14. helyet érdemelte ki a bakui junior Európa-bajnokságon.

2019.05.15 19:57:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A legnagyobb szerencsém az, hogy olyan edzőm van, mint Somlai Béla, aki technikailag olyan dolgokat tanít, amilyeneket talán senki más. Azt mondják, dinamikus, gyors vagyok és a testalkatom is alkalmas a vívásra. Balkezesként pedig van némi előnyöm is, amely nagyon kemény edzéssel párosulva később is meghozhatja a gyümölcsét” − vélekedik sikerének titkáról a 17 éves ifjúsági olimpiai bajnok kardvívó, Rabb Krisztián.

2019.05.15 11:47:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Négy év alatt az NB I-es és EHF-kupa negyeddöntős csapat alapemberévé nőtte ki magát Tatabányán ifj. Rosta Miklós. A 20 éves beállós igazi kézilabdacsaládból származik, az idén góllal mutatkozott be a nagyválogatottban, az ősztől pedig már a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged együttesét erősíti.

2019.05.13 17:24:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek az utánpótláskorú birkózók a három szakág felnőtt magyar bajnokságán. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a harminc súlycsoportból tizennégyet 23 év alatti fiatal nyert meg.

2019.05.05 16:16:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az már eldőlt az angol labdarúgó-bajnokságban, hogy a Fulham kiesik. Szombaton is kikapott a Wolverhamptontól. A londoniaknak mégis volt búcsúzó, nagy dobásuk. A hajrában pályára küldött Harvey Elliott lett minden idők legfiatalabb Premier League-szereplője.