utanpotlassport.hu 2018.09.21 20:02 Frissítve: 2018.09.21 20:06

Vízilabda: Faragó Tamás a női póló elférfiasodásáról

Ötméteresekkel veszítette el a bronzmérkőzést a magyar leány U19-es vízilabda-válogatott a funchali korosztályos Európa-bajnokságon. Faragó Tamás tanítványai mindent megtettek a győzelemért, ám a fizikumban jóval erősebb holland gárda felőrölte őket. „Ha a női pólóból férfit csinálnak, akkor ilyen eredmény születik. Abszurdnak tartom, hogy a játékosainkat agyonverik, de kiállítást nem kapnak…”‒ magyarázta a hazaérkezés után a tréner, aki a női szakág változásáról beszélt honlapunknak.

M. Sz.utanpotlassport.hu A leány ifjúsági korosztály világbajnoksága után ‒ amelyen a magyar válogatott a hatodik helyet szerezte meg ‒ az U19-eseké volt a főszerep. A Madeira szigetén található Funchalban rendezett junior Európa-bajnokságon a Faragó Tamás és Petőváry Zsolt vezette csapat az előnyös sorsolásnak is köszönhetően könnyedén masírozott az elődöntőbe. A társaság azt követően szállt harcba az éremért, hogy a csoportban Izrael, Nagy-Britannia és Szlovákia együttesét, majd a negyeddöntőben a franciákat (20‒0-ra!) múlta felül. A legjobb négy között azonban a spanyolok túl nagy falatnak bizonyultak: a rivális a szoros első „félidő” után erődemonstrációt tartott, és 11‒5-re legyőzte a mieinket, majd meg is nyerte a portugáliai kontinensviadalt.

Faragó Tamás Forrás: waterpolo.hu

A női utánpótlás-igazgató Faragó Tamás  •  Forrás: waterpolo.hu

„A spanyolok rendkívül komolyan veszik a női pólót, akadémiai rendszert működtetnek, ami azt jelenti: a játékosok hétfőtől csütörtökig együtt vannak, és csak a hétvégi bajnoki meccsekre utaznak a klubjukhoz” ‒ mondja Faragó, és hozzáteszi, szerinte nálunk ez kivitelezhetetlen. ‒ „Mifelénk legalább arra lenne szükség, hogy a szövetségi és klubedzők ugyanazon szisztéma alapján dolgozzanak, összehangoltan, folyamatosan tartva a kapcsolatot.”

A magyar válogatott a bronzéremért a hollandokkal találkozott. Óriási csatát vívott a két együttes, az ellenfél 4‒0-ra meglógott, de a magyar lányok összeszedték magukat, és a harmadik negyedben kiegyenlítettek. A párharcban végül ötméteresek döntöttek, s a párbaj után a hollandok szálltak ki győztesként a vízből. A montreali olimpiai bajnok mester azonban nem a csapat játékával, hanem a bírók tevékenységével volt elégedetlen.

„Nagyon sajnálom a lányokat, mert megérdemelték volna a bronzérmet. Azon a meccsen játszottak a legjobban, nem adták meg magukat. A játékvezetői felfogás azonban minősíthetetlen volt. A gond akkor kezdődik, amikor a női pólóból férfit csinálnak. Abszurdnak tartom, hogy játékosainkat  ‒ akik gyakorlatilag meg sem tudnak mozdulni ‒ agyonverik, de kiállítást nem kapnak.”

A szövetség nőiutánpótlás-igazgatóját arról kérdezzük: milyen irányba tart a szakág, és véleménye szerint jót tesz-e a sportágnak?

„Abszolút nem! Gondoljunk csak bele: a szülő lemegy a gyerekével az első edzésre, ahol azt látja, hogy gyakorlatilag ‒ lánynak nem nevezhető ‒ óriások játszanak. Két lehetősége van: vagy a kislányából is verőembert farag, vagy elnézi, ahogyan a társai, ellenfelei valósággal megverik a vízben. Mindez elveszi az újoncok és szüleik kedvét, így megfogyatkozik a létszám. Sajnos, mostanra a női pólóban is sokkal inkább előtérbe kerül az extrém fizikum. Az általam említett bírói felfogás pedig csak fokozza ezt, és teljes mértékben árt a sportágnak.”

A 66 éves szakember nem szeretné a hazai vízilabdázást is ebbe az irányba terelni, és kiemeli: rendkívül szimpatikus számára a spanyolok és oroszok felfogása ‒ ami alatt azt érti, hogy az említett országok a mozgáskultúrára, a labdaügyességre, valamint a taktika fejlesztésére fektetik a hangsúlyt ‒, aminek láthatóan meg van az eredménye, mivel a két csapat játszotta a finálét a kontinensviadalon.

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.07.06 13:08:14

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A MOL Fehérvár FC leigazolta a Haladás együttesétől Funsho Bamgboyet. A 20 esztendős nigériai szélső célja, hogy bekerüljön válogatottja, a szupersasok felnőttkeretébe. A székesfehérváriak új üdvöskéjéről Kovács Zoltán sportigazgató is elismerően nyilatkozott a klub honlapjának.

2019.07.05 14:09:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Rajtbüntetés és plusz 50 kiló – várhatóan nem Tassi Attila és nem is a Honda hétvégéje lesz a soron következő portugáliai állomás a túraautós világkupa-sorozatban (WTCR). A 20 éves magyar ennek ellenére bizakodó a nyári szünet előtti utolsó megmérettetést illetően.

2019.07.03 19:47:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Óriásit úszott az FTC 16 éves versenyzője, Mihályvári-Farkas Viktória a kazanyi junior Európa-bajnokság nyitónapján: 400 m vegyesen egyéni csúccsal lett ezüstérmes, utána pedig 800 m gyorson negyedikként ért be; a 4x100 méteres leány gyorsváltó a nyolcadik helyen végzett.

2019.06.21 16:02:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb játékost ad a hazai felnőttélvonalba a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia. A 19 éves irányító-átlövő Bálint Bence került az elmúlt szezonban bronzérmes Grundfos Tatabánya együtteséhez, ám súlyos sérülése miatt debütálása várhatóan csúszik.

2019.06.21 09:12:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Trion SC fiataljai kiváló eredményekkel tértek haza a korosztályos öttusa Európa-bajnokságokról. Az egyesület vezetőedzője, Burcsa Szabolcs tanítványairól és a sikerek hátteréről is mesélt.