HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.09.21 20:02 Frissítve: 2018.09.21 20:06

Vízilabda: Faragó Tamás a női póló elférfiasodásáról

Ötméteresekkel veszítette el a bronzmérkőzést a magyar leány U19-es vízilabda-válogatott a funchali korosztályos Európa-bajnokságon. Faragó Tamás tanítványai mindent megtettek a győzelemért, ám a fizikumban jóval erősebb holland gárda felőrölte őket. „Ha a női pólóból férfit csinálnak, akkor ilyen eredmény születik. Abszurdnak tartom, hogy a játékosainkat agyonverik, de kiállítást nem kapnak…”‒ magyarázta a hazaérkezés után a tréner, aki a női szakág változásáról beszélt honlapunknak.

HIRDETÉS

M. Sz.utanpotlassport.hu A leány ifjúsági korosztály világbajnoksága után ‒ amelyen a magyar válogatott a hatodik helyet szerezte meg ‒ az U19-eseké volt a főszerep. A Madeira szigetén található Funchalban rendezett junior Európa-bajnokságon a Faragó Tamás és Petőváry Zsolt vezette csapat az előnyös sorsolásnak is köszönhetően könnyedén masírozott az elődöntőbe. A társaság azt követően szállt harcba az éremért, hogy a csoportban Izrael, Nagy-Britannia és Szlovákia együttesét, majd a negyeddöntőben a franciákat (20‒0-ra!) múlta felül. A legjobb négy között azonban a spanyolok túl nagy falatnak bizonyultak: a rivális a szoros első „félidő” után erődemonstrációt tartott, és 11‒5-re legyőzte a mieinket, majd meg is nyerte a portugáliai kontinensviadalt.

Faragó Tamás Forrás: waterpolo.hu

A női utánpótlás-igazgató Faragó Tamás  •  Forrás: waterpolo.hu

„A spanyolok rendkívül komolyan veszik a női pólót, akadémiai rendszert működtetnek, ami azt jelenti: a játékosok hétfőtől csütörtökig együtt vannak, és csak a hétvégi bajnoki meccsekre utaznak a klubjukhoz” ‒ mondja Faragó, és hozzáteszi, szerinte nálunk ez kivitelezhetetlen. ‒ „Mifelénk legalább arra lenne szükség, hogy a szövetségi és klubedzők ugyanazon szisztéma alapján dolgozzanak, összehangoltan, folyamatosan tartva a kapcsolatot.”

A magyar válogatott a bronzéremért a hollandokkal találkozott. Óriási csatát vívott a két együttes, az ellenfél 4‒0-ra meglógott, de a magyar lányok összeszedték magukat, és a harmadik negyedben kiegyenlítettek. A párharcban végül ötméteresek döntöttek, s a párbaj után a hollandok szálltak ki győztesként a vízből. A montreali olimpiai bajnok mester azonban nem a csapat játékával, hanem a bírók tevékenységével volt elégedetlen.

„Nagyon sajnálom a lányokat, mert megérdemelték volna a bronzérmet. Azon a meccsen játszottak a legjobban, nem adták meg magukat. A játékvezetői felfogás azonban minősíthetetlen volt. A gond akkor kezdődik, amikor a női pólóból férfit csinálnak. Abszurdnak tartom, hogy játékosainkat  ‒ akik gyakorlatilag meg sem tudnak mozdulni ‒ agyonverik, de kiállítást nem kapnak.”

A szövetség nőiutánpótlás-igazgatóját arról kérdezzük: milyen irányba tart a szakág, és véleménye szerint jót tesz-e a sportágnak?

„Abszolút nem! Gondoljunk csak bele: a szülő lemegy a gyerekével az első edzésre, ahol azt látja, hogy gyakorlatilag ‒ lánynak nem nevezhető ‒ óriások játszanak. Két lehetősége van: vagy a kislányából is verőembert farag, vagy elnézi, ahogyan a társai, ellenfelei valósággal megverik a vízben. Mindez elveszi az újoncok és szüleik kedvét, így megfogyatkozik a létszám. Sajnos, mostanra a női pólóban is sokkal inkább előtérbe kerül az extrém fizikum. Az általam említett bírói felfogás pedig csak fokozza ezt, és teljes mértékben árt a sportágnak.”

A 66 éves szakember nem szeretné a hazai vízilabdázást is ebbe az irányba terelni, és kiemeli: rendkívül szimpatikus számára a spanyolok és oroszok felfogása ‒ ami alatt azt érti, hogy az említett országok a mozgáskultúrára, a labdaügyességre, valamint a taktika fejlesztésére fektetik a hangsúlyt ‒, aminek láthatóan meg van az eredménye, mivel a két csapat játszotta a finálét a kontinensviadalon.

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.

2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

2018.11.07 08:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Legutóbb egy tizenegyszer újjáélesztett, végül sikerrel meggyógyított tizenhét éves dabasi labdarúgó esetével hallatott magáról Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója, aki nagy tapasztalatú szívgyógyászként az életmentő műveletekből is folyamatosan kiveszi a részét, miközben szakértő csapatával szervezetten éppen egy évtizede dolgozik azért, hogy kivédhető legyen a hirtelen szívhalál a sportolóknál. A nemzetközi hírű szakember – aki a fiatalkori szűrések fontosságáról is beszélt honlapunknak – meggyőződéssel vallja: a sportpályán, verseny, mérkőzés közben bekövetkező váratlan tragédia igenis megelőzhető.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS