Vízilabda: elkészült az utánpótlás-felmérő program

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.19. 11:02
Címkék
Ahogyan azt Merész András, a Magyar Vízilabda Szövetség sportszakmai igazgatója ismertette, elkészült az utánpótlás-felmérő program, amely a Párizs 2024 nevet kapta. A terv a hazai pólós fiatalokat szándékozik felmérni, aminek következtében a 12-19 év közötti játékosok egy egységes, objektív felmérőn esnek át augusztusban és januárban.

Sztrik Martinutanpotlassport.huHazánkban jelenlegközel tízezer fiatal vízilabdázik, és a legtöbben az aranycsapat idején nőttek fel, így talán nem is olyan meglepő, hogy mindannyian Kásás Tamásék nyomdokaiba szeretnének lépni. Ezek a játékosok hétről-hétre medencébe ugranak a korosztályos bajnokságokban, ahol elszántan küzdenek azért, hogy egyszer profi szintre jussanak. És akkor még nem esett szó az utánpótlás-válogatottakról, akik folyamatosan szállítják az érmeket Magyarországnak. A sportágban tevékenykedő szakembereknek pedig mi más céljuk lehetne, minthogy megteremtsék a feltételeket a fényes jövő eléréséhez.Sztrik Martinutanpotlassport.huHazánkban jelenlegközel tízezer fiatal vízilabdázik, és a legtöbben az aranycsapat idején nőttek fel, így talán nem is olyan meglepő, hogy mindannyian Kásás Tamásék nyomdokaiba szeretnének lépni. Ezek a játékosok hétről-hétre medencébe ugranak a korosztályos bajnokságokban, ahol elszántan küzdenek azért, hogy egyszer profi szintre jussanak. És akkor még nem esett szó az utánpótlás-válogatottakról, akik folyamatosan szállítják az érmeket Magyarországnak. A sportágban tevékenykedő szakembereknek pedig mi más céljuk lehetne, minthogy megteremtsék a feltételeket a fényes jövő eléréséhez.

Ennek érdekében Merész András, az MVLSZ sportszakmai igazgatója kinevezésekor elsők között számolt be arról, hogy javában készül egy tesztprogram, amely a sportág összes utánpótláskorú játékosát hivatott felmérni. A kezdeményezés egész rendszert átfogó munkamenetet jelentett, ami nemcsak a fiatal pólósokat teszteli, hanem képet ad a hazai vízilabdázás helyzetéről is, valamint arról, hogy mi jelenthet előrelépést a sportág eredményessége szempontjából. Nos, mára a legapróbb részleteket is kidolgozták, így elkészült a program, amely a Párizs 2024 nevet kapta.

Ígéretesnek mutatkozik az utánpótlás-felmérő program Fotó: waterpolo.hu/Madar Dávid
Ígéretesnek mutatkozik az utánpótlás-felmérő program Fotó: waterpolo.hu/Madar Dávid

Elkészült a várva várt utánpótlás-felmérő program  •  Fotó: waterpolo.hu/Madar Dávid

A felmérő szerint a 12-19 év közötti pólósok minden évben kétszer ‒ januárban és augusztusban ‒ átesnek egy objektív teszten. Az egyik legnagyobb nehézséget persze az jelentette, hogyan lehetséges az ország minden szegletében kivitelezni, hogy ez egységesen történjen. A sportszakmai igazgató erre istalált megoldást: mindenhol a szabványnak megfelelő vízilabdapályán kell elvégezni a felmérést. E mellett arról is beszámolt, hogy olyan feladatsort sikerült összeállítani, amely azonos körülmények között bárhol elvégezhető. Ennek kidolgozásában pedig főszerepet kapott az Európa-bajnok Gangl Edina, a férfiválogatott tagja Nagy Ádám, valamint olyan olimpiai bajnokok, mint Kiss Gergely, Benedek Tibor és Märcz Tamás.

A szakemberek ugyanakkor fontosnak találják, hogy ne alakuljon ki versenyhelyzet az utánpótláskorúak között, fejlődésük viszont nyomon követhető legyen. A teszt– amely a gyorsaságot, az állóképességet, a gyors agilitást és az erőt fogja mérni elsősorban– eredményeit ezért audit programban az adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezelik majd, .

A fiatalok közül Baksa Benedek, a tavalyi U17-es máltai Európa-bajnokság bronzérmes csapatkapitánya szólalt meg honlapunknak, akit arra kértünk meg, hogy foglalja össze gondolatait a felmérő programmal kapcsolatban.

„Ez mindenképpen jó és hasznos a magyar vízilabdázás számára. Nekünk, játékosoknak az a legfőbb célunk, hogy eredményesek legyünk, és ezért dolgozunk nap mint nap. A felmérések alapján pedig látható lesz, hogy mik az erősségeink, illetve miben kell még fejlődnünk, mire kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk. A teszt a legfontosabb képességeket fogja vizsgálni: gyorsaság, állóképesség, statikus és mozgásos lábtempó, valamint a dobóerő. Én már nagyon várom!”

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik