Vízilabda: az egri Kürti Dominik az U19-es Európa-bajnokságra készül

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.17. 19:06
Címkék
Bronzérmes lett idén az OB I-ben, a négyes döntőig menetelt csapatával az ifjúsági bajnokságban, ahol végül negyedik helyen zárt. Részt vett már Bajnokok Ligája küzdelemben, és készül az U19-es minszki Európa-bajnokságra a ZF-Eger 19 éves játékosa, Kürti Dominik, aki honlapunknak mesélt a sportággal való megismerkedéséről, a tapasztalatairól és az álmairól.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu A sportban „mindenevő” Kürti Dominik még csak 19 éves, de már tavaly bemutatkozott az OB I-ben idén bronzérmet szerző ZF-Eger együttesében. Amellett, hogy „nagycsapatban” rendszeresen játéklehetőséget kap és már a Bajnokok Ligája küzdelmeiben is vízbe ugrott, az ifjúsági bajnokságban alapembere az egrieknek. Interjú a fiatal vízilabdázóval, aki a póló mellett egy másik vízi sportnak is a szerelmese: nyaranta rendszeresen wakeboardozik.Sztrik Martinutanpotlassport.hu A sportban „mindenevő” Kürti Dominik még csak 19 éves, de már tavaly bemutatkozott az OB I-ben idén bronzérmet szerző ZF-Eger együttesében. Amellett, hogy „nagycsapatban” rendszeresen játéklehetőséget kap és már a Bajnokok Ligája küzdelmeiben is vízbe ugrott, az ifjúsági bajnokságban alapembere az egrieknek. Interjú a fiatal vízilabdázóval, aki a póló mellett egy másik vízi sportnak is a szerelmese: nyaranta rendszeresen wakeboardozik.

‒ Hogy ismerkedtél meg a vízilabdával?

‒ Nyolc éves voltam, amikor az osztálytársam anyukájának unszolására levittek a szüleim az egri nyitott uszodába, ahol Wolf Dávid előkészítő csoportjába kerültem. Ez októberben vagy novemberben lehetett, mert emlékszem, hogy már kevésszer volt jó idő délutánonként. Emiatt fáztam, és nem tetszett, hogy a hideg időben a szabadban kellett edzeni. Aztán két-három hét elteltével ‒ amikor már beilleszkedtem a csapatba ‒, szívesebben mentem el az edzésekre, ahol főleg a tréningek utáni jó hangulat tartotta bennem a lelket. A következő év nyarán bekerültem Holló Tivadar gyermekcsapatába, ami egy hatalmas kiváltság volt számomra.

Kürti Dominik már tavaly bemutatkozott a felnőttcsapatban Forrás: http://egrivizilabda.hu
Kürti Dominik már tavaly bemutatkozott a felnőttcsapatban Forrás: http://egrivizilabda.hu

Kürti Dominik már tavaly bemutatkozott a felnőttcsapatban  •  Forrás: egrivizilabda.hu

‒ Milyen volt az ott eltöltött időszak?

‒ Mozgalmas, mivel hamar megkezdődött a kemény munka: edzések, meccsek, utazások a vízilabda világában. Összesen három évig dolgoztunk együtt, és óriási élmény volt. A korosztályban vidékbajnokok lettünk, ráadásul hatvannyolc meccsből mindet megnyertük. Ezek voltak a legszebb gyermekéveim. Később, serdülőkoromban Gyulavári Zotyó bá’-tól pedig megtanultuk egységgé, csapattá válni, és lehetőségünk adódott Európa-szerte sokfelé eljutni és játszani. Szerintem ezen évek alatt lettem a vízilabda szerelmese.

‒ Tavaly mutatkoztál be az OB I-ben. Milyen volt először a felnőttek között vízbe ugrani?

‒ Nehéz év volt a tavalyi a vízilabda terén, mert szinte minden edzésnapon dupláztam: fél háromig iskolában voltam, aztán délután hattól nyolcig ifjúságin, este pedig nyolctól tízig a felnőtt edzésen vettem rész. De hát ki ne tenné ezt meg, ha a világ egyik legjobb csapatában játszhat. Hálás voltam, hogy Dabrowsi Norbert bizalmat szavazott nekem. Nap mint nap egyre jobban élveztem, hogy profi játékosok között lehetek, velük edzhetek, és betekintést nyerhetek az életükbe. Rendkívül közvetlenek és segítőkészek voltak velem, így nem volt nehéz beilleszkedni.

‒ Idén amellett, hogy az ifjúsági bajnokságban huszonhat meccsen medencébe ugrottál és hatvankét gólt dobtál, a felnőttek között is szerepeltél tíz alkalommal. Hogy bírtad a terhelést?

A 19 éves játékos augusztus végén minden bizonnyal részt vesz a minszki U19-es Európa-bajnokságon Forrás: egrivizilabda.hu
A 19 éves játékos augusztus végén minden bizonnyal részt vesz a minszki U19-es Európa-bajnokságon Forrás: egrivizilabda.hu

A 19 éves játékos augusztus végén minden bizonnyal részt vesz a minszki U19-es Európa-bajnokságon  •  Forrás: egrivizilabda.hu

‒ Rengeteget dolgoztunk idén, és a felnőttek mezőnyében szerzett bronz mellett az ifjúsági csapattal is érmet akartam szerezni, de sajnos csak a negyedik hely jutott nekünk. Ettől függetlenül nagyon büszke vagyok a csapatra, mert sokat tettünk azért, hogy ott legyünk a négyes döntőben, ahol egyébként nem sokon múlt a bravúr. A legnagyobb nehézség az volt, hogy mindemellett a suliban is meg kellett felelni, mivel az idén érettségizem. De, ahogy az ifjúsági edzőmtől, Tóth Kálmántól az évek során megtanulhattam: az életben mindenért sokat kell dolgozni. A célom, hogy mindenben kihozzam magamból a maximumot.

‒ Milyen volt először Bajnokok Ligája meccset játszani?

‒ Sajnos a Final Eight-en nem voltam ott a csapattal, mert az ifibajnokság négyes döntőjére készültünk, de volt szerencsém pár héttel azelőtt a felnőttekkel Olaszországban BL meccset játszani, a világ egyik legjobb együttese, a Pro Recco ellen. Ez volt életem eddigi legnagyobb élménye a vízilabdában. Nagyon tetszett az egész milliő, minden pillanata élvezetes volt számomra, azért is, mert sok játéklehetőséget kaptam. Azt pedig borzasztóan sajnálom, hogy a fiúk első meccse nem sikerült jól a nyolcas döntőben, és emiatt az alsó ágon kellett folytatniuk a tornát. Remélem jövőre is eljutunk idáig, és akkor már én is részese lehetek ennek a rangos viadalnak.

‒ Beválogattak az U19-es válogatott keretbe és minden bizonnyal részt veszel az augusztusi minszki Európa-bajnokságon. Kemény felkészülés vár rád a nyáron? Milyen célokkal vágsz neki a tornának?

‒ Biztos, hogy kemény lesz. Összesen tíz hét felkészülés előzi meg a minszki Eb-t, ahol a cél természetesen az, hogy aranyéremmel térjünk haza. Hiszek a pozitív gondolkodásban, másképp nem lehet a jó dolgokat bevonzani. A kemény munka és a pozitív életszemlélet csak jó dolgokat szülhet…

‒ Mi az abszolút álmod a sportágban? Olimpiai arany?

‒ Szerintem minden vízilabdázónak ez az álma, így nekem is. Viszont, ha reálisan tekintek magamra, akkor jelen állapot szerint nincs meg az a tipikus vízilabdás alkatom, ami a csúcsra repíthet. Ugyanakkor az is igaz, hogy későn érő típus vagyok, így ez változhat még. Ami biztos: én mindig a maximumra fogok törekedni, és akkor is boldog életet fogok élni, ha csak klubszinten leszek sikeres, és egy jó csapatban jó eredményeket tudok elérni.

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik