Vízilabda: a szombathelyi Ekler Zsombor három korosztályban játszik

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.19. 18:18
Címkék
Korán világossá vált, hogy van helye a medencében a 16 éves utánpótlás-válogatott Ekler Zsombornak. A szombathelyi AVUS korosztályos vízilabdacsapatainak húzóembere jelenleg vezeti az ifjúsági bajnokság góllövőlistáját, de a vágya az, hogy mielőbb a felnőttek között játsszon.

Sportos családba született a szombathelyi AVUS vízilabdacsapatának egyik legnagyobb ígérete, a 16 éves Ekler Zsombor. Úszó édesanyja hamar megszerettette vele a vizet úgy, ahogyan korábban tette a fiú most 18 éves bátyjával, Bendegúzzal és később 8 esztendős öccsével, Botonddal. Immáron mindhárom fiú vízilabdázik, a legidősebb testvér, a 20 éves Luca pedig paraatlétaként sportol olyannyira magas szinten, hogy jelenleg távolugrásban ő tartja a női világcsúcsot.Ekler Zsombor. Úszó édesanyja hamar megszerettette vele a vizet úgy, ahogyan korábban tette a fiú most 18 éves bátyjával, Bendegúzzal és később 8 esztendős öccsével, Botonddal. Immáron mindhárom fiú vízilabdázik, a legidősebb testvér, a 20 éves Luca pedig paraatlétaként sportol olyannyira magas szinten, hogy jelenleg távolugrásban ő tartja a női világcsúcsot.

A három fiúban közös az is, hogy mindegyikük az általános iskola első osztályban kezdett el pólózni az AVUS-ban, bár Zsombor négy évig párhuzamosan focizott is mellette, végül abbamaradtak a füves edzések. A vizesek pedig szaporodni kezdtek.

ekler aligator.jpg 1
ekler aligator.jpg 1

Zsombor a csapat gólfelelőse Szombathelyen  •  Forrás: aligator.hu

„Tulajdonképpen az összes csapatsportot szívesen űzöm, amelyikben van labda. A közösség is nagyon fontos, a vízilabdához is az vonzott elsősorban. Az úszást nem szeretem, de szerintem ez minden játékosra igaz. Edzéseken azért odateszem magam, nem vagyok a munka ellen. Szerencsére, korán látták bennem a lehetőséget az edzők, úszásban elöljártam, lőttem a gólokat, szerettem csinálni. Ha nem kezdődött volna ilyen sikeresen, akkor talán sportágat váltok, de örülök, hogy ezen nem kellett törni a fejem.”

Szívesen emlékezik vissza azokra az első eredményekre, amelyek büszkeséggel töltötték el, és nagy szerepük volt az önbizalmának, motivációjának a kialakulásában. Az egyik ilyen, amikor tizenegy évesen a budapesti gyermekbajnokságban 141 góllal a góllövőlista harmadik helyén végzett, másik pedig, amikor egy barcelonai utánpótlástornán beválasztották az All Star-csapatba. De nemcsak a nemzetközi „álombrigád” tagja lett, később a magyar korosztályos válogatotthoz is csatlakozott.

„Ez kisebb korban még úgy működik, hogy régiókra osztják az országot. Olyan tornán szerepeltünk a dunántúli csapattal, ahol a pesti, az északi és az alföldi együttesekkel játszottunk körmeccseket. A kupa után – gondolom, a teljesítményük alapján – kiválasztottak 20-25 gyereket a válogatottba. Elképesztően örültem, hogy bekerültem, főleg, hogy rajtam kívül csak egy srácot hívtak még Dunántúlról. Most pedig a 2002-es válogatottba, az egy évvel idősebbek közé kaptam meghívót. Természetesen rendkívül jólesett, de rendesen meglepődtem. Sajnos, az első összetartást fülgyulladás miatt ki kellett hagynom.”

Persze, nem kell az idősebbek közé menni a sikerekért. Tavaly a 2003-as válogatott tagjaként Montenegróban járt, és miután az U15-ös korosztálynak csak az idei évtől rendeznek világtornát, mondjuk úgy, hogy korosztályos világbajnoksággal felérő kupán vett részt. Zsombor a csoportmeccsek során az amerikaiaknak kettőt, a döntőben a montenegróiaknak egy gólt lőtt, jelezvén, hogy egészen jó „kiegészítő’ embere a nemzeti csapatnak – ahogyan ő fogalmazott magáról. A magyar fiúk bajnokok lettek. Ha a válogatottnak még nem is első számú fegyvere, a klubcsapatában nélkülözhetetlen. A serdülők és az ifik mezőnyében is egyértelműen a szombathelyiek húzóembere, ráadásul már a felnőtt OB I küszöbén is átlépett a közelmúltban. Három fronton teljesíteni korántsem egyszerű.

„Ez így, a bajnokság elején elég emésztő. A felnőttekkel szerepeltem Magyar-kupában, de előtte a bennmaradásért két nap alatt négy meccset játszottunk. Az alapszakaszban négyes csoportban voltunk, és körmérkőzést játszottunk. Ugye, én a serdülőben és ifiben is vízben vagyok, tehát három nap alatt hat mérkőzést tudtam le, ráadásul ez két héttel később megismétlődött.”

ekler aligator
ekler aligator

A válogatottság megtartása is Zsombor céljai között szerepel  •  Forrás: aligator.hu

Még ha fárasztó is a kezdet Zsombornak, azt nem mondhatja, hogy eredménytelen. Csupán az érdekes statisztika kedvéért: a felnőttcsapatban három meccsen hétszer próbálkozott lövéssel, azokból három gól született. A korosztályos bajnokságok tíz meccset jegyeznek a szezonban. Serdülőben 109 lövésből 47, ifiben 95-ből 41 gól – utóbbival vezeti a góllövőlistát. Nem tudni, van-e köze ahhoz annak, hogy a gólfelelős a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tizedikes, matematika tagozatos tanulója, de akárhogy számoljuk, ez háromszor 43%-os hatékonyság. Elmondhatjuk tehát, hogy Ekler Zsombor „majdnem” minden második lövése a hálóban köt ki?

Szeretem a matekot, és minél jobb eredményre törekszem az iskolában is, de nem hiszem, hogy köze van a mutatókhoz. Az a helyzet, hogy elég sokat kell vállaljak a csapatban.”

Mikor melyikben. A felnőttek között azért nagy segítséget nyújt a csapattárs testvér, Bendegúz is. Bár nem új keletű, hogy együtt játszanak, hiszen korábban az ifibajnokságban volt már erre példa, jól megértik egymást, az idősebb igyekszik felhívni a figyelmet a fiatalabb hibáira. „Egyelőre még ő a jobb” – mondja Zsombor, aki azért idén is rengeteg mindenben fejlődött. Leglátványosabb talán az, hogy három centivel magasabb lett és néhány kilót is magára szedett, de úszásban, lábtempóban, valamint a technikai elemekben is érezhető előrelépés. Úgy tűnik, jó úton halad, hogy a legjobbak között maradjon, viszont csapatemberként nehéz dolga van, hiszen az AVUS az utánpótlás-bajnokságok alsóházában helyezkedik el.

„Ezzel nem tudok mit kezdeni. Edzéseken és meccseken mindent próbálok beleadni. Amikor a felnőttekkel edzem vagy játszom, akkor érzem, hogy fejlődöm. Sokat köszönhetek a klubnak, és egyszer persze szeretnék erősebb csapatban játszani, előbb azonban biztos tagja lenni a felnőttgárdának, itt. A fő célom pedig, mint ahogy mindegyik velem egykorú játékosnak, hogy bekerüljek a felnőttválogatottba. Ám ez még nagyon messze van, egyelőre a korosztályosban igyekszem megtartani a helyem.”

Az OB I-ben tehát nemsokára két Ekler is stabil tagja lehet a szombathelyi együttesnek, de az sem kizárt, hogy egyszer összeáll az Ekler-trió a medencében.

„Az öcsém a múlt hétvégén játszotta le az első mérkőzéseit. Egész jól ment neki. Két meccs alatt nyolc gólt lőtt. Eklereknél ez elfogadható.”

További korosztályos hírekVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik