Vívás: a junior Eb kétszeres érmese, a párbajtőröző Nagy Dávid a vb előtt

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.15. 11:54
Címkék
Két éremmel tért haza Szocsiból, s ezzel a magyar válogatott legsikeresebb juniorkorú versenyzője lett a korosztályos vívó Európa-bajnokságon Nagy Dávid. A Vasas 18 esztendős párbajtőrözője az egyéni ezüst- és a csapatarany után beszélt honlapunknak a döcögős rajtról, az olaszok elleni visszavágásról és a közelgő világbajnokságról.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huEgy arany, egy ezüst. Ez a Vasas párbajtőrözőjének, Nagy Dávidnak a mérlege a Szocsiban rendezett junior vívó Európa-bajnokságról. A 18 éves versenyző – aki egyébként még a következő évadban is utánpótláskorú lesz – egyéniben a második helyen zárt, míg a csapattal Andrásfi Tibor, Debnár Gergely és Koch Máté oldalán az első helyen végzett.Bruckner Vince – utanpotlassport.huEgy arany, egy ezüst. Ez a Vasas párbajtőrözőjének, Nagy Dávidnak a mérlege a Szocsiban rendezett junior vívó Európa-bajnokságról. A 18 éves versenyző – aki egyébként még a következő évadban is utánpótláskorú lesz – egyéniben a második helyen zárt, míg a csapattal Andrásfi Tibor, Debnár Gergely és Koch Máté oldalán az első helyen végzett.

 

Nagy Dávid egészen a döntőig menetelt párbajtőr egyéniben a junior Eb-n Fotó: Augusto Bizzi
Nagy Dávid egészen a döntőig menetelt párbajtőr egyéniben a junior Eb-n Fotó: Augusto Bizzi

Nagy Dávid egészen a döntőig menetelt párbajtőr egyéniben a junior Eb-n • Fotó: Augusto Bizzi

 

Az egész évadban mind a junior-, mind a felnőttversenyeken kitűnően vívó Nagy két dobogós helyével a juniorválogatott legeredményesebb versenyzője lett.

Ezt hallva talán nem is gondolnánk, milyen nehezen indult neki a kontinensviadal:
„Eleve nem számítottam ennyire jó eredményre, mivel az Európa-bajnokság előtt nem ment túl jól a vívás. Persze, reménykedtem a jó eredményben. Az egyéni verseny nagyon nehezen indult, rosszul is aludtam, így reggel nem ment könnyen a ráhangolódás. Ezen viszont sikerült átlendülni, s a táblán viszonylag kedvező sorsolást kaptam, ezért volt időm felvenni a megfelelő ritmust. Az olasz Cuomo elleni negyeddöntő és a francia Philippe-el vívott elődöntő már eléggé rendben volt.”

A fináléban újabb olasz versenyző, a kadétmezőnyében is győztes Davide Di Veroli következett, aki a döntőben kicsit meglepte Dávidot:
„Bevallom, másra számítottam tőle. Az elődöntőben sokkal agresszívabban, mondhatni kicsit ész nélkül vívott, ezt vártam tőle a fináléban is. Ezzel szemben ellenem sokkal taktikusabb volt, amire csak túl későn tudtam reagálni. Csalódott vagyok emiatt, de igazság szerint az Európa-bajnokság előtt biztosan aláírtam volna az ezüstérmet.”

Ezután jött az aranyérmet hozó csapatverseny. A junior párbajtőrözők legyőzték az osztrákokat, a cseheket, a franciákat és végül a nagy rivális olaszokat. A gárda befejezőembere boldogan idézi fel a viadal napját:
„Az évad elején egyszer legyőztük az olaszokat, azóta viszont két döntőt is elvesztettünk velük szemben. Nagyon erős együttesről van szó, de valóban, pont a legjobbkor vágtunk vissza nekik. Mindenki odatette magát, s hozta azt a teljesítményt, amire szükség volt, remekül küzdöttünk a közös célért.”

 

A junior párbajtőrcsapat öröme az olaszok legyőzése után Fotó: Augusto Bizzi
A junior párbajtőrcsapat öröme az olaszok legyőzése után Fotó: Augusto Bizzi

A junior párbajtőrcsapat öröme az olaszok legyőzése után • Fotó: Augusto Bizzi

 

Nagy ráadásul nemcsak az olaszoknak, hanem Di Verolinak is visszavágott. Nem is akárhogyan: a csapatdöntő utolsó asszójában múlta felül. De vajon hogyan készült a mindent eldöntő összecsapásra?

„Volt bennem enyhe félelem, hiszen az egyéni döntőben, s egyszer korábban is kikaptam tőle. De a visszavágás vágya erősebbnek bizonyult. Fontos volt, hogy a srácoknak köszönhetően előnyből kezdhettem, így csak meg kellett tartanom az előnyt. Az egyéni fináléból levontam a következtetéseket, kevésbé vívtam támadó szellemben, s ez a végén kifizetődött.”

Az Eb-arany után a kisebb ünneplés természetesen megvolt, de pihenésről szó sem lehet, hiszen három hét múlva kezdődik a korosztályos világbajnokság Veronában, előtte pedig március utolsó hetében a budapesti felnőtt Grand Prix-verseny. Ezért a tatai edzőtáborba vonul a válogatott. A sikeres Európa-bajnokság után Dávid természetesen Olaszországba is nagy célokkal utazik:
„Eb-győzelem után nagyon szép lenne a világbajnokságot is megnyerni. Ez a célunk. Azt gondolom, ha ugyanígy vívunk, sikerülhet. Csapatban mindenképpen döntős szereplést várok, míg egyéniben hasonlóan összeszedett és koncentrált teljesítménnyel a négy közé kerüléssel lennék elégedett.”

Egyéb korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik