Vívás: világbajnok a junior leány kardcsapat!

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.08. 20:24
Címkék
Szűcs Luca aranyérmét követően junior leány kardcsapatunk is felért a világ tetejére a toruni korosztályos világbajnokságon! Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka és Bérczy Dorottya triója a nyolc között a favorit oroszokat búcsúztatta, majd Pusztai remeklésének köszönhetően az elődöntőben és a döntőben is hátrányból diadalmaskodott. Fiúcsapatunknak ugyanakkor nem termett babér, Rabb Krisztiánék a 32 között szenvedtek vereséget az ukránoktól.

Leiner Soma - utanpotlassport.huSzűcs Lucavasárnapi aranyérme megadta az alaphangot a toruni korosztályos vívó-világbajnokságon, hétfőn pedig junior kardcsapataink igyekeztek minél emlékezetesebbé tenni a lengyelországi viadalt. A sorsolás kifejezetten nehéz küzdelmet ígért, hiszen lányaink már a nyolc között szembekerülhettek a favoritnak kikiáltott orosz csapattal, míg a fiúkra a legjobb harminckettő között rögtön az ukránok vártak.Leiner Soma - utanpotlassport.huSzűcs Lucavasárnapi aranyérme megadta az alaphangot a toruni korosztályos vívó-világbajnokságon, hétfőn pedig junior kardcsapataink igyekeztek minél emlékezetesebbé tenni a lengyelországi viadalt. A sorsolás kifejezetten nehéz küzdelmet ígért, hiszen lányaink már a nyolc között szembekerülhettek a favoritnak kikiáltott orosz csapattal, míg a fiúkra a legjobb harminckettő között rögtön az ukránok vártak.

Aranyérmes a junior kardcsapat a lengyelországi korosztályos világbajnokságon Fotó: Bizzi Team
Aranyérmes a junior kardcsapat a lengyelországi korosztályos világbajnokságon Fotó: Bizzi Team

Aranyérmes a junior kardcsapat a lengyelországi korosztályos világbajnokságon  •  Fotó: Bizzi Team

Az oroszokig persze el is kellett jutniuk Pusztai Lizáéknak, nem lebecsülve a grúz és a török csapatot. Noha egyik összecsapás sem végződött kifejezetten sima magyar sikerrel, a mieink hozták a kötelezőt az alacsonyabban rangsorolt ellenfelekkel szemben, és bejutottak a nyolc közé.

Jöhettek az oroszok, jöhetett az addigi legnagyobb feladat, de a lányok mintha meg sem érezték volna! Pusztai Liza elkezdte, Bérczy Dorottya folytatta, Battai Sugár Katinka pedig rátett még egy lapáttal (a csapat tagja voltNagy Valentina is, ám a Honvéd versenyzője nem lépett pástra a nap folyamán). Így ment ez egészen 45 tusig, arivális hiába kapaszkodott, a magyar trió végig tisztes távolban tartotta ellenfelét, és 45:39-re diadalmaskodott. A legnehezebbnek ígérkező lett a legsimább...

Hiba lett volt azonban hiányolni az izgalmakat, hiszen az első kiemelt legyőzése nem jelent automatikusan világbajnoki címet. A négy között az Egyesült Államok fiataljai következtek, az asszók hasonlóan alakultak, mint az oroszok ellen, 30:24-es vezetésnél pedig picit hátra is dőlhettünk. Ekkor azonban váltottak az amerikaiak, tartalékjuk, Chloe Fox-Gitomer 11:3-ra legyőzte Bérczyt, Ryan Jenkins pedig tovább növelte a tengerentúli előnyt Battaival szemben. Pusztaiban volt az utolsó reményünk, a BVSC elsőéves juniorja pedig ismét dobbantott: 35:40-ről megfordította az összecsapást, a vége 45:44, döntős a leány kardcsapat!

A németek elleni fináléban 10:9-re, majd 15:12-re is vezetett a magyar hármas, ám fordult a kocka, és a rivális átvette a kezdeményezést. Berczy révén ugyan sikerült egy tusra zárkózni (34:35), az utolsó asszó 37:40-es állásnál következett. Ismét Pusztaira hárult a nehéz feladat, mi pedig bízhattunk benne, hogy klasszisunk megismétli néhány órával azelőtti bravúrját...

Pusztai Liza ismét bizonyította klasszisát Fotó: Bizzi Team
Pusztai Liza ismét bizonyította klasszisát Fotó: Bizzi Team

Pusztai Liza ismét bizonyította klasszisát  •  Fotó: Bizzi Team

Nem hiába, hiszen Liza 5:0-val kezdett, ezzel megfordította az állást, az előnyt pedig már nem engedte ki a kezéből! Juniorkardcsapatunk 45:43-ra diadalmaskodott a világbajnokság döntőjében, így a magyar lányok az Európa-bajnokságon nyertbronzot követően az év második világversenyén is érmet szereztek, ráadásul a létező legfényesebbet.

„Nyögvenyelősen indult a napunk a grúzok ellen, ám a lányok folyamatosan belejöttek a vívásba, és hát Lizi megint szuper dolgokat művelt a páston...Természetesen nem csak őt, hanem Battai Sugárt és Bérczy Dórit is megilleti a dicséret, mindannyian kitettek magukért. Az oroszok elleni sikerkulcsfontosságúnak bizonyult, utána leültem a lányokkal. Megbeszéltük, hogy ezzel a győzelemmel kinyílt a kapu, mi pedig belépünk rajta, és megnyerjük a világbajnokságot. Az elmúlt időszakban a különböző világkupa-versenyeken mindig szoros küzdelemben maradtunk alul a németek ellen, ám akkor Liza nélkül. Bíztam benne, hogy vele eredményesek lehetünk, és így is lett. Ezúton szeretném megköszönniBódy István, Bódy Benjámin, Varga József, Dávid László és Ravasz Etele kollégáim munkáját!” - nyilatkozott honlapunknak a döntő után Gulácsi Ferenc, a kardozók válogatottedzője.

Nem örülhetett hasonló sikernek fiúcsapatunk: a legjobb 32 között rögtön kiélezett csata várt Rabb Krisztiánékra az ukránok ellen. Ifjúsági olimpiai bajnokunk ugyan jól kezdett, ám keleti szomszédaink hamar átvették a vezetést, és magabiztos, 45:39-es győzelmet arattak. Miután a magyar csapat egy kört sem ment, a későbbi helyosztókon nem volt érdekelt.

A toruni korosztályos-világbajnokság kedden a junior tőrözők egyéni versenyével folytatódik.

JUNIOR ÉS KADÉT VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, TORUN (LENGYELORSZÁG)
Junior kardcsapat. Fiúk:
1. Olaszország (Lorenzo Roma, Luca Fioretto, Giacomo Mignuzzi, Michele Gallo), 2. Oroszország (Kirill Tyuljukov, Vlagyiszlav Pozdnyakov, Artjom Cselisev), 3. Egyesült Államok (Mitchell Saron, Erwin Cai, Christopher Walker, Kamar Skeete),…18. Magyarország (György Lehel, Rabb Krisztián, Urbán Tamás, Kaiser Balázs)
Leányok: 1. Magyarország (Pusztai Liza, Bérczy Dorottya, Battai Sugár Katinka) 2. Németország (Lisa Gette, Larissa Eifler, Julika Funke), 3. Olaszország (Benedetta Taricco, Giulia Arpino, Chiara Pagano Fusco, Claudia Rotili)

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik