Vívás: Udvarhelyi kapitány jónak ítéli a korosztályos vb összképét

Vágólapra másolva!
2019.04.16. 13:43
Címkék
Négy arany- és egy bronzéremmel tért haza a magyar küldöttség a lengyelországi Torunból, a junior és kadét vívó-világbajnokságról. A válogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor elégedett az éremtáblázaton harmadik helyen végzett csapat teljesítményével, de eközben látja a hazai utánpótlás-nevelés elmaradásait is.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Foggia után Torunban is megérkezett a magyar aranyeső, avagy a korosztályos Eb (5 arany-, 3 ezüst-, 5 bronzérem) után a lengyelországi világbajnokságon is az éremtáblázat harmadik helyén zárt az utánpótlás-vívóválogatott.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Foggia után Torunban is megérkezett a magyar aranyeső, avagy a korosztályos Eb (5 arany-, 3 ezüst-, 5 bronzérem) után a lengyelországi világbajnokságon is az éremtáblázat harmadik helyén zárt az utánpótlás-vívóválogatott.

Muhari Eszter a magasban! Négy korosztályos Eb-címe után kadét-világbajnokságot nyert Forrás: Bizzi Team
Muhari Eszter a magasban! Négy korosztályos Eb-címe után kadét-világbajnokságot nyert Forrás: Bizzi Team

Muhari Eszter a magasban! Négy korosztályos Eb-címe után kadét-világbajnokságot nyert  •  Forrás: Bizzi Team

Ezúttal a négy elsőség mellé egy harmadik hely jutott a magyar küldöttségnek, Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány jogosan elégedett:
„Akár az Európa-, akár a világbajnoki szereplést nézzük, kijelenthető, remek teljesítményt nyújtottak a fiatalok, a tizenhárom, illetve öt dobogós helyezés nem rossz mérleg. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a vébén a sikereket a női kard- és a férfi-női párbajtőrszakág érte el, a többiek szerepelhettek volna jobban. De az összkép mindenképpen pozitív.”

A kadét leány párbajtőrözők például lényegében lemásolták az olaszországi kontinensviadal történéseit. Miután a fiatalabb korosztálynak a vb-n nem rendeznek csapatversenyt, a saját korosztályukban csak egyéniben szálltak harcba, és az elődöntőig Muhari Eszter és Büki Lili is szépen menetelt. És csakúgy, mint Olaszországban, egymással vívtak a fináléba kerülésért. A magyar csörtét ismét Muhari nyerte, s ezzel a Budapesti Honvéd kiválósága négy Eb-címe mellett most már vb-arannyal is büszkélkedhet.

Bende Bence (balról), Eitner Kinga keretedző, Koch Máté és Andrásfi Tibor így ünnepelte Nagy Dávidot a csapatfinálé közben Forrás: Bizzi Team
Bende Bence (balról), Eitner Kinga keretedző, Koch Máté és Andrásfi Tibor így ünnepelte Nagy Dávidot a csapatfinálé közben Forrás: Bizzi Team

Bende Bence (balról), Eitner Kinga keretedző, Koch Máté és Andrásfi Tibor így ünnepelte Nagy Dávidot a csapatfinálé közben  •  Forrás: Bizzi Team

Az egész évben „gyengélkedő” – ami az esetükben azt jelenti, hogy egyetlen versenyen sem értek a dobogó legfelső fokára – junior fiú párbajtőrözők a tavalyi évhez hasonlóan ismét a legjobbkor hozták a csúcsformájukat, és gyakorlatilag öt simán megnyert mérkőzéssel értek 2018 után újra a világ tetejére. Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású trió Bende Bencével kiegészülve mélyről állt fel, hiszen a foggiai Eb-n az izraeliek elleni fiaskó után nem került a dobogó közelébe, de a vb-arannyal a csúcson búcsúzhatnak el az utánpótláséveiktől.

A toruni vb legkellemesebb meglepetését kétségkívül a BVSC-Zugló 16 éves kardvívója, Szűcs Luca okozta. Pedig a rajt előtt nem sokkal még betegséggel küzdött, ezért mindenféle teher nélkül kezdte a versenyt. De annyira belejött, hogy az egész mezőnyt „lekaszabolta”, és miután a negyeddöntőben 14:10-es hátrányból fordított, már végképp nem lehetett megállítani.

A junior leány kardcsapat az oroszokat is felülmúlta az aranyérem felé vezető úton Forrás: Bizzi Team
A junior leány kardcsapat az oroszokat is felülmúlta az aranyérem felé vezető úton Forrás: Bizzi Team

A junior leány kardcsapat az oroszokat is felülmúlta az aranyérem felé vezető úton  •  Forrás: Bizzi Team

És az egyéni kardsiker után a junior leánycsapat is a dobogó legfelső fokára jutott. A Battai Sugár Katinka, Bérczy Dorottya, Pusztai Liza (a negyedik ember Nagy Valentina volt) összeállítású alakulat többek között a nagy rivális oroszokat felülmúlva nyerte meg a viadalt. Ami külön kiemelendő, hogy Pusztai a várakozáson aluli egyéni szereplést követően – az ő kategóriájában ez a világbajnoki ötödik helyet jelenti – a csapat élére állt, és csúcsformában vívott egész nap. Azaz újra bizonyította a klasszisát.

Mi mást mondhatna ezek után a szövetségi kapitány, mint hogy bizakodva várja a következő évek szereplését.

„A két világverseny alapján látszik, folyamatos a magyar utánpótlás-nevelés, sorra jönnek az ígéretes versenyzők, akik a saját korosztályukban szép sikereket érnek el, és idővel a felnőttmezőnyben is a legjobbak közé érhetnek. Vagyis fényesnek ígérkezik a magyar vívás jövője is.”

A MAGYAROK ÉRMEI A TORUNI KOROSZTÁLYOS VB-N
Arany:
Szűcs Luca (kadét kard egyéni), junior leány kardcsapat, Muhari Eszter (kadét párbajtőr egyéni), junior fiú párbajtőrcsapat
Ezüst:

Bronz: Büki Lili (kadét párbajtőr egyéni)

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik