Vívás: öt klub vitte a hat aranyat a korosztályos ob-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.26. 21:51
Címkék
Öt klubba került a hat junior magyar bajnoki aranyérem a 2018/2019-es korosztályos vívó ob-n. Címvédő nem akadt, de olyan győztes kettő is, aki ebben a szezonban már nyert egyéni aranyérmet magyar bajnokságon: Nagy Dávid 2018 decemberében felnőtt, Muhari Eszter decemberben felnőtt, míg novemberben kadét bajnok lett.

A győzteseknek járó trófeák Forrás: hunfencing.hu
A győzteseknek járó trófeák Forrás: hunfencing.hu

A győzteseknek járó trófeák • Forrás: hunfencing.hu

A győzteseknek járó trófeák Forrás: hunfencing.hu
A győzteseknek járó trófeák Forrás: hunfencing.hu

A győzteseknek járó trófeák  •  Forrás: hunfencing.hu

K. T. I. – utanpotlassport.hu Mint az eszes lányról és Mátyás királyról szóló mesében: ki is maradt egy év, meg nem is– már ami a junior korosztályos vívók magyar bajnokságát illeti. A szezonális lebonyolítás „tréfájaként” ugyanis úgy alakult, hogy a 2017-es naptári évben kétszer is volt ob, aztán 2018-ban egyszer sem. Vagyis első pillantásra, papíron két éve találkoztak a korosztály legjobbjai, valójában persze ugyanúgy egy szezon telt el, mint bármikor máskor.

Túl a számok bűvöletén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokba kilátogató rokonok, klubtársak és érdeklődők nyugodtan hagyhatták lenyűgözni magukat a kadét és junior Európa- és világbajnoki érmesek tömkelegével felvonuló mezőnnyel. A csaknem egész naposra nyúló ob kezdeti időszakában nem született különösebb meglepetés. A selejtezőből minden esélyes továbblépett–ki magabiztosan, ki kevésbé. Bár a vívók többsége nem is bánja, ha nem táblaelsőként kerül a legjobb hatvannégy közé. Azt beszélik, balszerencsés a csoportkör utáni egyes szám. A folytatásban ezt megerősítő és cáfoló példa egyaránt akadt.

A lila-fehér szerelés dominálta a kardozók dobogóját Forrás: hunfencing.hu
A lila-fehér szerelés dominálta a kardozók dobogóját Forrás: hunfencing.hu

A lila-fehér szerelés dominálta a kardozók dobogóját  •  Forrás: hunfencing.hu

Az első rögtön a fiúkardozóknál: ifjúsági olimpiai bajnokunk,Rabb Krisztián,a Vasas kardvívójahiába lépett a legjobb teljesítménnyel a 64 közé,a későbbi győztes,György Lehelmegálljt parancsoltszámára a legjobb nyolc között. Az UTE tehetsége két klubtársával, Kaiser Balázzsal és Kozmanovics Gáborral együtt állhatott dobogóra (ők bronzérmesek lettek), míg a pódium második fokára Urbán Tamás léphetett fel.

Szintén nem hozott szerencsét az első számú kiemeltség Szemes Gergőnek. A még mindig csak kadétkorú tőröző címvédőként vágott neki a küzdelmeknek. Az elődöntőig minden a tervei szerint alakult, ám ott a nap addigi második legnagyobb meglepetését szolgáltatva a válogatottbeli csapattárs, az ob-n a Törekvés színeit képviselő Maior Mátyásállította meg. Végül Maior sem örülhetett, mert a döntőben 15:14-re kikapott klubtársától, a még szintén kadétkorú Mihályi Andortól.

Nagy Dávid lassan aggódhat: hol fog elférni ennyi trófea? Forrás: hunfencing.hu
Nagy Dávid lassan aggódhat: hol fog elférni ennyi trófea? Forrás: hunfencing.hu

Nagy Dávid lassan aggódhat: hol fog elférni ennyi trófea?  •  Forrás: hunfencing.hu

S még egyet a peches „egyesekről”. A három korosztályos világbajnokot is felvonultató juniorpárbajtőr-mezőnyben Bányai Botond vívott a legjobban a selejtezőben. Az előző évadban Eb- és vébécímet nyert válogatottból a korosztályban maradt Andrásfi Tibormásodikként, Koch Máténegyedikként, Nagy Dávidtizenhetedikként lépett tovább. Mindez azt jelentette, hogy a táblaelső Bányai legkésőbb a nyolc közé jutásért meg kell, hogy vívjon a korosztályos ranglistát vezető, decemberben a felnőtt magyar bajnokságon isgyőzni tudóNagy Dáviddal. Ráadásul a címvédő Koch is a felső ágra került, így előzetesen úgy tűnt, Andrásfi lehet a legjobb helyzetben az előzetesen esélyesnek gondolt indulók közül. A BVSC vívója élt is a lehetőséggel, és döntőig küzdötte magát. A felső ágon viszont Bányai már az első körben kiesett, így Nagy D. Szabó Bencével találkozott, és ejtette is ki a tizenhat között. Kochnak nem jött össze az elődöntő, így az újabb Vasas-házicsata elmaradt. Nagy D. végül Kauker Dominikot legyőzve biztosította helyét a fináléban. Az aranyasszóban aztán esélyt sem hagyott válogatottbeli csapattársának, a felnőtt magyar bajnok 15:7-re legyőzte Andrásfi Tibort, és ezzel a decemberi után újabb aranyéremmel bővítette kollekcióját.

Muhari Eszter akcióban Forrás: hunfencing.hu
Muhari Eszter akcióban Forrás: hunfencing.hu

Muhari Eszter akcióban  •  Forrás: hunfencing.hu

Szintén felnőtt magyar bajnokként vághatott neki a junior ob-nak Muhari Eszter. A Honvéd kadétkorú párbajtőrözője ráadásul a mesterhármasra hajtott: a 2018 novemberében tartott kadét ob-t szintén ő nyerte. A döntőig vezető úton legyőzte a 2017-es csapat Európa-bajnok Gnám Tamarát és a mezőny másik aduászának számító Büki Lilit is. Végül a fináléban, ha egyetlen tussal is (15:14), de Borsody Emmánál is jobbnak bizonyult – ezzel ékes példát szolgáltatva arra, táblaelsőből is lehet első.

Leánytőrben a hosszú ideje kisebb vállsérüléssel küzdő Hajas Nóra szerepelt a legjobban a selejtezőben. S ezt követően sem vett vissza a tempóból. A Törekvés erőnyerőjeként csak a legjobb 32 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, ott egy könnyed 15:3-as sikerrel búcsúztatta Bányik Dorinát. A következő körben az ifjúsági olimpiai résztvevő Zsoldosi Karolinát verte meg, majd Wolf Eszterrel szemben győzött úgy, hogy csupán egy(!) találatot kapott. Az elődöntőben Kalocsai Virág (15:4) „esett áldozatául”, majd jött a finálé, ahol a legszorosabb asszóját vívva is komolyabb izgalmak nélkül, 15:11-re győzött Szántay Anna ellen.

Hajas Nóri fogadja a "gratulációt" Forrás: hunfencing.hu
Hajas Nóri fogadja a "gratulációt" Forrás: hunfencing.hu

Hajas Nóri fogadja a "gratulációt"  •  Forrás: hunfencing.hu

A leány kardozók közül hiányzott a címvédő Pusztai Liza. A BVSC 17 éves versenyzője Amerikában, a Salt Lake City-i világkupa-versenyen indult a felnőttválogatottal. Távollétében a debreceniek egyre magasabbra törő, még mindig csak kadétkorú üstököse, Battai Sugár tudott győzni. A formai okokból a TFSE színeiben induló Battai a döntőben a szezonban kifejezetten magabiztos teljesítményt nyújtó Nagy Valentinát (Honvéd) győzte le 15:10-re. Az elődöntőig még a gödöllői Beviz Dorottya és a kárpátis Koós Gréta jutott el.

Eredmények. Junior országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok.
Fiú párbajtőr egyéni, 132 induló. Végeredmény:1. Nagy Dávid (Vasas, edző: Halla Péter), 2. Andrásfi Tibor (BVSC), 3. Bende Bence (Vasas) és Kauker Dominik (Tapolca), 5. Koch Máté (Vasas), 6. Bartkó Levente (MTK), 7. Keszthelyi Zsombor (AVA), 8. Nagy Marcell (Vasas).A döntőben:Nagy–Andrásfi 15:7.
Fiú tőr egyéni, 41 induló. Végeredmény:1. Mihályi Andor (Törekvés, edző: Mazza Lorenzo), 2. Maior Mátyás (Törekvés), 3. Korom Erik (Törekvés) és Szemes Gergő (FTC), 5. Mendrey Tamás (UTE), 6. Madura Máté (FTC), 7. Bagdány Albert (Szigetszentmiklós), 8. Horváth Soma (FTC).A döntőben:Mihályi–Maior 15:14.
Fiú kard egyéni, 54 induló. Végeredmény:1. György Lehel (UTE, edző: Gergácz László), 2. Urbán Tamás (BVSC), 3. Kaiser Balázs (UTE) és Kozmanovics Gábor (UTE), 5. Rabb Krisztián (Vasas), 6. Szlama Vilmos (Szigetszentmiklós), 7. Kóti Lóránd (Kárpáti), 8. Fröhlich Bálint (BVSC).A döntőben:György–Urbán 15:14.
Leány párbajtőr egyéni, 85 induló. Végeredmény:1. Muhari Eszter (Honvéd, edző: László István), 2. Borsody Emma (BVSC), 3. Fekete Laura (Honvéd) és Kardos Edina (Vasas), 5. Petri Renáta (AVA), 6. Büki Lili (Tata), 7. Lipthay Hanna (Vasas), 8. Salamon Réka (Alba Regia).A döntőben:Muhari–Borsody 15:14.
Leánytőr egyéni, 50 induló. Végeredmény:1. Hajas Nóra (Törekvés, edző: Szirmai Benedek), 2. Szántay Anna (Honvéd), 3. Kalocsai Virág (Törekvés) és Nekifor Erika (Törekvés), 5. Pöltz Anna (MTK), 6. Kalocsai Luca (Törekvés), 7. Wolf Eszter (Csomorkány), 8. Tóth Kata (Halásztelek).A döntőben:Hajas–Szántay 15:11.
Leánykard egyéni, 45 induló. Végeredmény:1. Battai Sugár (TFSE, edző: Dávid László), 2. Nagy Valentina (Honvéd), 3. Beviz Dorottya (Gödöllő) és Koós Gréta (Kárpáti), 5. Fenyősi Zita (Vasas), 6. Bérczy Dorottya (BVSC), 7. Széplaki Virág (UTE), 8. Pápai Viktória (UTE).A döntőben:Battai–Nagy 15:10.
forrás: hunfencing.hu

Egyéb korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik