Vívás: Nagy Dávid nem szeretne a lelátóról szurkolni a felnőtt-vb-n

Vágólapra másolva!
2019.04.19. 16:37
Címkék
A saját mércéjével mérve gyenge évad után a lengyelországi korosztályos vb-n csúcsra ért a fiú junior párbajtőrcsapat. A címvédésről és az előttük álló feladatokról a Vasas 19 éves versenyzőjével, az egyéniben a legjobb nyolcig menetelő Nagy Dáviddal beszélgettünk, aki bár vezeti a hazai felnőttranglistát, sokat tanulna riválisaitól – a júliusi, budapesti világbajnokságon meg nem szeretne a lelátóról szurkolni.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huAfiú junior párbajtőr-válogatott tagjai stílusosabban nem is távozhattak volna az utánpótlás-korosztályból: az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású hármas – bár csapatversenyek tekintetében nem zárt jó évet – Torunban megvédte világbajnoki címét, miután simán verte a cseheket, az oroszokat és az amerikaiakat is.A gárda „befejezőemberével”, a lengyelországi vb-n egyéniben a legjobb nyolcig menetelő,a legutóbbi felnőtt magyar bajnokságon aranyérmes Nagy Dáviddal beszélgettünk.Bruckner Vince – utanpotlassport.huAfiú junior párbajtőr-válogatott tagjai stílusosabban nem is távozhattak volna az utánpótlás-korosztályból: az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású hármas – bár csapatversenyek tekintetében nem zárt jó évet – Torunban megvédte világbajnoki címét, miután simán verte a cseheket, az oroszokat és az amerikaiakat is.A gárda „befejezőemberével”, a lengyelországi vb-n egyéniben a legjobb nyolcig menetelő,a legutóbbi felnőtt magyar bajnokságon aranyérmes Nagy Dáviddal beszélgettünk.

A hazai felnőttranglistát vezető Nagy Dávid a következő hónapokban kiharcolná a helyét a válogatottban Forrás: Bizzi Team
A hazai felnőttranglistát vezető Nagy Dávid a következő hónapokban kiharcolná a helyét a válogatottban Forrás: Bizzi Team

A hazai felnőttranglistát vezető Nagy Dávid a következő hónapokban kiharcolná helyét a válogatottban  •  Forrás: Bizzi Team

– Ennél szebben talán nem is lehetett volna lezárni a korosztályos sportban eltöltött időszakotokat. Mi jut eszedbe először erről a versenyről?

– Valóban jól sikerült a vége. Büszkék lehetünk erre az eredményre, arra meg talán még inkább, hogy mindannyian remekül vívtunk, újra együtt voltunk erősek, az aranyérem igazi csapatmunka végeredménye.

– Az előző évaddal szemben az idei versenyszezon visszafogottabbra sikerült. Mi változott Torunra, illetve mi hiányzott az azt megelőző megméretéseken?

– Tavaly egy világkupaverseny kivételével mindenhol döntőt vívtunk, ezúttal ez valóban nem sikerült. És úgy érzem, pont ez az egységes küzdés hiányzott, ami aztán Torunban szerencsére újra megvolt. Egyéniben mindenkinek jobban ment, ezért talán jobban elfáradtunk a csapatversenyekre, mint korábban. Az év elején az Európa- és világbajnoki címvédést tűztük ki célul, Foggiában már sajnos a négy közé kerülésért búcsúztunk. Az kisebb szégyenfolt a teljesítményünkön, de most, az utolsó versenyen, úgy gondolom, azt is sikerült feledtetni.

– Nehezebb volt a feladatotok amiatt, hogy világ- és Európa-bajnoki aranyérmesként vágtatok neki az évadnak?

– Én nem helyeztem magamra plusz terhet emiatt, de az biztos, hogy míg tavaly inkább az olaszok, addig idén mi voltunk a fő esélyesek. És bizony visszahallottuk, hogy az ellenfeleink külön készültek ránk, mindenki minket akart legyőzni.

Utoljára még dobtak egy nagyot; megvédte világbajnoki címét a junior párbajtőr-válogatott Forrás: Bizzi Team
Utoljára még dobtak egy nagyot; megvédte világbajnoki címét a junior párbajtőr-válogatott Forrás: Bizzi Team

Utoljára még dobtak egy nagyot: megvédte világbajnoki címét a junior párbajtőr-válogatott  •  Forrás: Bizzi Team

– A lengyelországi diadal után talán a legnehezebb lépcsőfok áll előttetek, a juniorkorból kell a felnőttek közé lépnetek. Miként tekintesz erre a feladatra?

– Kétségtelen, hogy mostantól egészen másképpen kell hozzáállnom a felnőttversenyekhez, hiszen eddig gyakorlatilag tét nélkül vívhattam. Sikerült már valamennyi tapasztalatot gyűjtenem – a heidenheimi világkupa-viadalon már nemzeti csapatban is vívhattam –, de az első néhány év azért a tanulásról szól majd. A váltás biztosan nem lesz könnyű, de azt sem gondolnám, hogy elveszünk a mezőnyben.

– Már csak azért sem, mert az első helyen állsz a hazai felnőttranglistán és csapattársad, Andrásfi Tibor követ téged a második pozícióban…

– Ez jelenleg tényleg szép képet fest, de még azért vannak hátra felnőtt válogatóversenyek, így olyan nagyon sok pihenésre sincs most időm. A célom, hogy bekerüljek a Eb-, illetve vb-keretbe. Már csak azért is, mert a világbajnokságot Budapesten rendezik, és biztosan parádés hangulat lesz. A magyar közönség szurkolását sokkal inkább a páston szeretném átélni, mint a lelátón.

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik