HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.02.10 15:57 Frissítve: 2019.02.10 16:01

Vívás: Muhari Eszter idén három korosztályban nyert bajnoki címet

A kadét magyar bajnok: Muhari Eszter. A junior magyar bajnok: Muhari Eszter. A felnőtt magyar bajnok: Muhari Eszter. A Budapesti Honvéd csupán 16 esztendős párbajtőrözőjének szezonbeli teljesítményére vívóberkekben is nehezen találják a szavakat – néha ő maga is így van ezzel.

Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu  A budapesti vívó-világbajnokság sem elérhetetlen a 16 évesen kadét, junior és felnőtt magyar bajnok Muhari Eszternek.

Muhari Eszter – korosztálytól függetlenül – megállíthatatlan volt a 2018–2019-es magyar bajnokságokon Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Muhari Eszter – korosztálytól függetlenül – megállíthatatlan volt a 2018–2019-es magyar bajnokságokon  •  Forrás: Magyar Vívó Szövetség

– Mi jut eszedbe, ha azt mondom, kínai?
– Hogy megint kihűlt a vacsorám. Ez egy vicces történet. Még a felnőtt országos bajnoki cím után vártak kínaival a szüleim, de már rég hideg volt, mire a versenynek vége lett. Valahogy úgy alakult, hogy a junior bajnokság napján is ez volt az „ünnepi” vacsora – megint kihűlve.

– Gondolom annyira nem bánod…
– Dehogy! Főleg, mert a szövetségi kapitánnyal egyeztetve abban maradtunk, hogy az eddigi eredményeim alapján tavasszal a felnőttválogatott tagja lehetek – pont a kínai világkupa-állomáson.

– Kadét magyar bajnoki cím novemberben, felnőtt decemberben, junior januárban.
– Még mindig egészen hihetetlen. A kadétnál még szinte csak legyintettem. Utolsó évesként az esélyesek közé soroltak, én is azt éreztem, hogyha jól megy a vívás, bármi lehet belőle. A felnőtt ob már egészen más volt. Még magamnak is csak annyit tudtam mondani, hogy ez egyre furcsább év. Aztán a junioroknál is egyre többen mondogatták, hogy sok sikert kívánnak, legyen meg a „Grand Slam”, és én is próbáltam úgy hozzáállni, hogy az életben egyszer van ilyen lehetőség.

– Másnak is sikerült már ez a tripla?
– Beszélgettünk erről az edzőmmel és másokkal is, de senki nem emlékszik ilyen sorozatra.

– Mit mondott az edződ, László István?
– Ő is nehezen hitte el, hogy mindhármat megnyertem. Arról beszéltünk, hogy lényegében ugyanúgy vívtam mindannyiszor. Mintha a kadét ob első asszójában rájöttem volna valamire, és onnantól kezdve azt vittem volna végig mind a három versenyen. Abban maradtunk, hogy innentől a kadét korosztályra kevésbé koncentrálunk, az Európa- és a világbajnokságra utazom majd, de az európai körversenyben már nem veszek részt. Inkább a junior és a felnőttvilágkupa-tapasztalat kerül középpontba.

– S mire jöttél rá?
– Igazából én sem tudom. Magabiztosan indítottam a szezont. Nyáron volt egy hosszabb franciaországi edzőtábor, ahova egyedül kellett kiutaznom, sem a szüleimre, sem az edzőmre nem számíthattam. Ez segített, hogy még önállóbban álljak a dolgokhoz. Azóta a páston is gyorsabban hozok döntéseket, és ettől az egész vívásom felgyorsult, dinamikusabb lett. A lábmunkám is sokat fejlődött.

– Mi a cél a folytatásban?
– Az utolsó kadét világbajnokságomról szeretnék egy érmet, mert az még nincs. Még talán az Eb-címvédést is elcserélném érte. A felkészülést is próbáljuk így időzíteni. A juniorok között bármilyen versenyről jól jönne a dobogó. A világkupa-versenyeken voltam már nyolc között, de az elődöntőbe még nem sikerült bejutnom, ezt is szeretném meglépni.

– Felnőtt magyar bajnokként mi a helyzet a felnőttversenyekkel? Kérdem ezt a nyári, budapesti világbajnokság miatt is.
– Nem elsődleges cél, de nagyon jó lenne ott lenni. Most a negyedik helyen állok a ranglistán, de ez nem jelent semmit. Elvileg az első két helyezett helye biztos a válogatottban, a másik kettőt választják, így az ötödik-hatodik hely is érhet vb-részvételt. Remélem, tudok bizonyítani, ezért is fontos, hogy Kínában elindulhatok. Ez lesz a második Európán kívüli világkupa-helyszín, ahol versenyezhetek. Az első a kubai volt január elején. Nagy élmény volt, és a vívás sem ment rosszul. Eljutottam a főtábláig, bár ott kissé talán megijedtem. A következő lépés, hogy a 64 között se aggódjak túl egy felnőttversenyt.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.02.17 19:22:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Klujber Katrin és Pásztor Noémi érkezésével immár öt tavalyi junior-világbajnok játékos erősíti az FTC felnőtt női kézilabdacsapatát. A zöld-fehérek még nem kiforrott játékosokkal a fedélzeten gyakorlatilag bárki ellen felveszik a versenyt a Bajnokok Ligájában. A klub filozófiájáról, a fiatalos koncepcióról Elek Gábor vezetőedzőt, a már rutinos fradistának számító Márton Grétát és a legújabb szerzeményt, Pásztor Noémit kérdeztük.

2019.02.13 15:32:16

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencvárosi Torna Club újraindítja gyorskorcsolya-szakosztályát, ennek okán a zöld-fehér egyesület sajtótájékoztató keretein belül mutatta be szakmai vezetőit, illetve versenyzőit: a Liu testvérek a klubnál folytatják pályafutásukat.

2019.02.12 20:42:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A sikeres hétfői versenynapot követően kedden folytatódtak a 14. téli ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) küzdelmei. Az előző napihoz hasonlóan ezúttal is a curlingesek és a rövid pályás gyorskorcsolyázók vitték a prímet. Bontovics Balázs egyéniben az 500 méteres távon szerzett bronzérmet, a vegyes váltónk pedig a 3000 méteres versenyszámban a pénteki döntőbe jutott. Dicséret illeti curlingeseinket is, akik mindkét mérkőzésüket megnyerték, és továbbra is előkelő helyen állnak csoportjukban.

2019.01.24 13:22:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Döntőbe jutott a junior Australian Openen a Nagy Adrienn, Kavagucsi Nacumi leánypáros. A magyar-japán kettős 59 perc alatt, három szettben győzte le francia-máltai ellenfelét, s ezzel mindketten eddigi karrierjük egyik legszebb pillanata előtt állnak. A fináléban egy amerikai duó ellen lépnek pályára.

2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.