Vívás: megkezdődött a korosztályos Európa-bajnokság

Vágólapra másolva!
2019.02.22. 21:02
Címkék
Pénteken Foggiában megkezdődött a vívók kadét és junior Európa-bajnoksága, amely március 3-áig tart. A nyitónapon a kadét korosztályban a fiú tőrözők és a leány kardozók léptek pástra az egyéni küzdelmekben, melyek magyar szempontból nem hoztak sikert. Fiú tőrözőink nem jutottak be a legjobb nyolc közé, leány kardozóink közül mindez csak Keszei Kirának sikerült: a Honvéd vívója végül az ötödik helyet szerezte meg.

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huPénteken a kadétok egyéni küzdelmeivel kezdetét vette Foggiában a korosztályos Európa-bajnokság. A nyitónapon a fiúknak nem termett sok babér, míg Keszei Kira az ötödik helyen végzett.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huPénteken a kadétok egyéni küzdelmeivel kezdetét vette Foggiában a korosztályos Európa-bajnokság. A nyitónapon a fiúknak nem termett sok babér, míg Keszei Kira az ötödik helyen végzett.

Keszei Kira (balra) bizonyult a nap legeredményesebb magyar vívójának Forrás: hunfencing.hu
Keszei Kira (balra) bizonyult a nap legeredményesebb magyar vívójának Forrás: hunfencing.hu

Keszei Kira (balra) bizonyult a nap legeredményesebb magyar vívójának  •  Forrás: hunfencing.hu

Pénteken tizenhárom csoportban összesen nyolcvanhét fiú tőröző vágott neki az egyéni küzdelmeknek. A magyar vívók közül leginkább a januári, pozsonyi európai körversenyen bronzérmes Szemes Gergőtől (16), valamint Mihályi Andortól (16) vártunk szép szereplést.

A délelőtti egyéni csoportküzdelmeket követően mind a négy versenyzőnk, Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely (16) és Horváth Soma (15) istovábblépett a főtáblára, a legjobb harminckettő közé azonban Horváth már nem tudta beküzdeni magát. Ezt követően a legjobb tizenhat közé már csak Mihályi Andornak sikerült bekerülnie, a nyolcaddöntőben azonban nagyon szoros mérkőzésen, 15:14 arányban alulmaradt a cseh Marek Totusekkel szemben, így ő is búcsúzni kényszerült. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a korai búcsúnak köszönhetően versenyzőink kipihentebben készülhetnek a csapatversenyre.

A kard egyéni küzdelmein összesen ötvenhét leány indult. Battai Sugár (15), Szűcs Luca (16), Báthory Kata (16) és Keszei Kira (15) is könnyen jutottak túl a csoportküzdelmeken, majd a főtáblán erőnyerőként várták a folytatást a legjobb 32 között. Ezt követően Báthory Kata az orosz Mariya Zinyukhinától szenvedett 15:11-arányú vereséget, míg Szűcs Luca ukrán, Battai Sugár török, Keszei Kiraspanyol ellenfelét legyőzve, megérdemelten jutott a nyolcaddöntőbe. Itt Szűcs a későbbi győztestől, a török Nisanur Erbiltőlkapott ki (11:15), Battai Sugármeg az olasz Gaia Pia Carellától (13:15), aki később bronzérmet nyert.

Szerencsére Ravasz Etele tanítványa, Keszei Kira jobb formát fogott ki ezen a napon, és a negyeddöntőben rendkívül kiélezett küzdelemben múlta felül a francia Annah Coudercet (15:13). Az elődöntőbe jutásért az orosz Maryia Zinyukhinát kapta ellenfélül. Az orosz versenyző a legjobb harminckettő között éppen Báthory Katát búcsúztatta, mindez nem számított túl jó előjelnek. Az egyik legmagasabbra rangsorolt vetélytárs bizonyította formáját, és 15:14-re nyert. A mérkőzés folyamán a Honvéd vívója több alkalommal is vezetett, a kiélezett végjátékot azonban az orosz lány bírta jobban.

A szombati napon is kadétversenyeket rendeznek: fiú kardozóink, valamint az éremre esélyes párbajtőrözőink lépnek pástra.

Kadét és junior Európa-bajnokság, Foggia
Fiú kadét tőr, egyéni (87 induló)
Végeredmény:
1. Arwen Borowiak (német), 2. Zakhar Kozlov (orosz) 3. Borna Spoljar (horváth) és Tommasso Martini (olasz), …15. MIHÁLYI ANDOR, …21. TÓTH GERGELY, 22. SZEMES GERGŐ, …34. HORVÁTH SOMA
Leány kadét kard, egyéni (57 induló)
Végeredmény:
1. Nisanur Erbil (török), 2. Mariya Zinyukhina (orosz), 3. Gaia Pia Carella (olasz) és Angelina Okutina (orosz), …5. KESZEI KIRA, …11. BATTAI SUGÁR, …14. SZŰCS LUCA, …22. BÁTHORY KATA

A szombati nap (február 23.) programja:
Fiú kadét kard (Horváth Gergő, Szántó Zoltán, Ondrik Konrád, Pintér Levente)
Leány kadét párbajtőr (Muhari Eszter, Büki Lili, Szarvas Rita, Kollár Kincső)

További korosztályos hírek VÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik