Vívás: kezdődik a korosztályos Európa-bajnokság Foggiában

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.21. 13:19
Címkék
Utánpótláskorú vívóink soron következő megméretése a kadét és junior Európa-bajnokság, amelyet péntektől március 3-ig rendeznek az olaszországi Foggiában. A szövetség nyilvánosságra hozta a kontinensviadalra utazó válogatott összetételét, a névsorban nincs különösebb meglepetés.

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huAz olaszországi Foggiában rendezik a vívók kadét és junior Európa-bajnokságát, amelyen Magyarország mind a 48 versenyhelyen érdekelt. Február 22. és 26. között a kadétok, február 27. és március 3. között pedig a juniorok lépnek pástra. Öt versenyzőnk, Szemes Gergő (16), Mihályi Andor (16)(mindkettő fiú tőr),Muhari Eszter (16), Büki Lili(16) (mindkettő leány párbajtőr) ésBattai Sugár(15) (leány kard) a kadétok és a juniorok között is versenyez. Nagy várakozással tekintünk fiú és leány junior párbajtőrözőink, valamint leány kadét kardozóink szerepelése elé. A tavaly Szocsiban rendezett Eb-n a kadétok vitték a prímet, kérdés, meg tudják-e ismételni azt a remek teljesítményt.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huAz olaszországi Foggiában rendezik a vívók kadét és junior Európa-bajnokságát, amelyen Magyarország mind a 48 versenyhelyen érdekelt. Február 22. és 26. között a kadétok, február 27. és március 3. között pedig a juniorok lépnek pástra. Öt versenyzőnk, Szemes Gergő (16), Mihályi Andor (16)(mindkettő fiú tőr),Muhari Eszter (16), Büki Lili(16) (mindkettő leány párbajtőr) ésBattai Sugár(15) (leány kard) a kadétok és a juniorok között is versenyez. Nagy várakozással tekintünk fiú és leány junior párbajtőrözőink, valamint leány kadét kardozóink szerepelése elé. A tavaly Szocsiban rendezett Eb-n a kadétok vitték a prímet, kérdés, meg tudják-e ismételni azt a remek teljesítményt.

Harcra készen a kadét és a junior vívók Forrás: hunfencing.hu
Harcra készen a kadét és a junior vívók Forrás: hunfencing.hu

Harcra készen a kadét és a junior vívók  •  Forrás: hunfencing.hu

A hazai szakemberek a sikerszakágnak számító párbajtőrben mindenféleképpen érmeket, aranyérmeket várnak versenyzőinktől. A tavalyi világ- és Európa-bajnok, valamint világkupagyőztes fiú junior párbajtőrözőink jól hangoltak az Eb-re, hiszen a február 16-17-i bázeli vk-n csapatban és egyéniben is dobogós helyezést értek el. Eitner Kinga keretedző szerint a fiúk 2018/2019-es idényben nyújtott eddigi teljesítménye rendkívül biztató az Eb előtt, egyéniben és csapatban egyaránt. Leány junior párbajtőrözőink a tavalyi kontinensviadalon csapatban és egyéniben (Nagy Kinga) elért 5. helyezésén igyekeznek javítani. A legutóbbi világkupaversenyen Dijónban a csapat ötödik, míg egyéniben Gnám Tamara (18) első lett. Örömteli lenne, ha a tatabányai versenyző át tudná menteni a formáját Foggiára is. Bár Muhari Eszter és Büki Lili először a kadétok közt lép pástra, remélhetőleg nem vesz ki belőlük túl sokat a viadal.

Fiú kadét párbajtőrözőinknek is javítaniuk kell a tavalyi Eb-mérlegen, mind egyéniben, mind csapatban. A leányok vállát viszont nagy teher nyomja: Muhari Eszter egyéniben, a csapat pedig címvédőként utazik az Eb-re.

A jó szereplésben bízva indulnak harcba junior és kadét kardozóink is. A fiú juniorok sem egyéniben, sem csapatban nem kényeztették el a sportág rajongóit a tavalyi Eb-szereplésükkel. Jó jel viszont, hogy a legutóbbi világkupa-viadalon a csapat bronzérmet szerzett, egyéniben azonban az idén még továbbra is adósak a jó szerepléssel. Lányaink éremesélyesnek számítanak, hiszen tavalyi Eb-n Pusztai Liza (17) egyéniben ezüst-, a csapat pedig bronzérmet szerzett – hasonló teljesítménnyel most is elégedettek lennénk.

Szocsit követően a fiú és leány kadét kardcsapat szintén magasra emelte a lécet: csapatban a fiúk arany-, és a leányok ezüstérme most is szépen csillogna. Horváth Gergő (17) legutóbbi bukaresti európai körversenyen elért egyéni ezüstje figyelmeztetés az ellenfeleknek: a vívásban minden megtörténhet.

Ismerve a tőr szakág hazai helyzetét, fiú juniorcsapatunk tavalyi Eb -7. helyét az idén is elfogadnánk, a leányok 3. helyének pedig ugyanúgy örülnénk, mint 2018-ban. A februári világkupaversenyeken Lesznóban a fiú-, Mödlingben a leánycsapat szerzett 8. helyet. Mindez akár jó előjel is lehet Foggiára. Egyéniben már nem ilyen kedvező a helyzet, bár Pöltz Anna (18) és Hajas Nóra (18) bármire képes lehet: Nóra a februári bochumi világkupa-viadalon ért el 5. helyet. A fiúk egyéniben az idei világkupákon viszont még nem kerültek nyolc közé, ezért az 1-8. helyezés a bravúr kategóriába tartozna.

Kadét fiú tőrcsapatunk a 2018-as Eb-n a 4., a leányok pedig a 7. helyet vívták ki: az idei kontinensviadalon mindkét eredményt elfogadnánk, bár előrelépni mindig lehet: a fiúcsapat összeállítása tavaly óta nem változott, az összeszokott társaság meglepetést okozhat.

A pénteki nyitónapon a kadét korosztályban a fiú tőrözőkért és a leány kardozókért szoríthatunk az egyéni küzdelmek során.

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON SZEREPLŐ MAGYAR CSAPAT
JUNIOR
Párbajtőr. Fiúk:
Nagy Dávid (Vasas), Andrásfi Tibor (BVSC), Koch Máté (Vasas), Bende Bence (Vasas).Leányok: Muhari Eszter (Honvéd), Büki Lili (Tata), Dékány Kinga (AVA Békéscsaba), Gnám Tamara (Tatabánya)
Tőr. Fiúk:
Szemes Gergő (FTC), Mihályi Andor (Törekvés), Maior Mátyás (Törekvés), Nedeljkovic Mateja (UTE).Leányok: Hajas Nóra (Törekvés), Pöltz Anna (MTK), Szántay Anna (Honvéd), Hanzl Lilla (Tus)
Kard. Fiúk: György Lehel (UTE), Rabb Krisztián (Vasas), Urbán Tamás (BVSC), Kaiser Balázs (UTE).Leányok: Pusztai Liza (BVSC), Nagy Valentina (Honvéd), Bérczy Dorottya (BVSC), Battai Sugár (Interfencing Debrecen)
KADÉT
Párbajtőr. Fiúk: Kó Benedek (BVSC), Bartkó Levente (MTK), Keszthelyi Zsombor (AVA Békéscsaba), Osman-Touson Maruán (BVSC).Leányok: Muhari Eszter (Honvéd), Büki Lili (Tata), Szarvas Rita (Fless), Kollár Kincső (Alba Regia)
Tőr. Fiúk: Szemes Gergő (FTC), Mihályi Andor (Törekvés), Tóth Gergely (Törekvés), Horváth Soma (FTC).Leányok: Nekifor Erika (Törekvés), Czékmán Luca (Szeged), Kalocsai Luca (Törekvés), Fenyvesi Viktória (Törekvés)
Kard. Fiúk: Horváth Gergő (Honvéd), Szántó Zoltán (Vasas), Ondrik Konrád (BVSC), Pintér Levente (Honvéd).Leányok: Battai Sugár (Interfencing Debrecen), Szűcs Luca (BVSC), Báthory Kata (Vasas), Keszei Kira (Honvéd)

A pénteki (február 22.) program

Fiú kadét tőr, egyéni verseny (Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely, Horváth Soma)
Leány kadét kard, egyéni verseny (Battai Sugár, Szűcs Luca, Báthory Kata, Keszei Kira)

További korosztályos hírek VÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik