Vívás: javulhat a helyzet a nemzetközi versenynaptár megismerése után

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.10. 19:49
Címkék
„A helyzet jobb lesz, miután megismerjük a nemzetközi versenynaptárat, hiszen célt kell kitűzni eléjük, enélkül nagyon nehéz megértetni, miért kell most dolgozniuk. A juniorok és a kadétok szezonzáró eseménye április elején, a Salt Lake City-i korosztályos világbajnokság lett volna, de ezt is elhalasztották. A nemzetközi szövetségtől megkaptuk azt az állásfoglalást, amely szerint mindenképpen meg szeretnék tartani az erőpróbát” − nyilatkozott az utánpótláskorú vívók motivációs nehézségeiről és az elmaradt vb lehetséges megrendezéséről a szövetség főtitkára, dr. Tamás Henriette.

Május 4-étől, hétfőtől léptek hatályba a sportrendezvényekkel és edzésekkel kapcsolatos intézkedések: a kormányrendelet értelmében sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtartható, illetve megengedett a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel. A Magyar Vívó Szövetség a hivatalos egyelőre nem közölte álláspontját a hivatalos honlapján, így erről kérdezzük most dr. Tamás Henriette főtitkárt.dr. Tamás Henriette főtitkárt.

Dr. Tamás Henriette szerint több okból kifolyólag is szükség van a versenynaptárra Forrás: MOB
Dr. Tamás Henriette szerint több okból kifolyólag is szükség van a versenynaptárra Forrás: MOB

Dr. Tamás Henriette szerint több okból kifolyólag is szükség van a versenynaptárra  •  Forrás: MOB/Szalmás Péter

− A profi alkalmazkodás érdekében a szövetség olyan bizottságot hozott létre, amelyet sportszakemberek és keretorvosok alkotnak − egész héten azon dolgoztak, hogyan kezdődhetne meg a lehető legbiztonságosabban a munka idehaza. Meghatározásra kerültek azon módszerek, amelyek segítségével biztonságban folyhatnak a tréningek. Mindezt az elnökségnek még jóvá kell hagynia − a válogatottak felkészülése addig szünetel.

− Közel két hónapja tart a kényszerpihenő. Milyen mértékben eshetett vissza a sportolók erőnléte ez idő alatt?

− Egyelőre a mesterek sem tudják megfogalmazni, mekkora formahanyatlást kell kompenzálniuk a vívóknak. A nemzetközi versenynaptárról egyelőre nem közölt információt a nemzetközi szövetség − okosabbak leszünk, ha már látjuk a módosításokat, hiszen a felkészülési ciklust ennek alapján lehet ütemezni. Az újrakezdés első hetei leginkább arról szólhatnak, hogy fizikailag stabilizálják magukat a versenyzők.

− Nemrégiben a kadét fiú kardválogatott vezetőedzőjével,Ravasz Etelével beszélgettünk, aki úgy fogalmazott, a válogatottszintű fiatalokat nem most kell megtanítani vívni, így hat-nyolc hét kemény munkával visszanyerhetik a formájukat.

− Van realitása, annak, amit mond, egy-két hónap alatt el lehet érni a versenyformát. Azt viszont nem tudjuk, hogy ez mire lehet elég a nemzetközi porondon, mivel olyan szituációval állunk szemben, amellyel korábban még mi sem találkoztunk. A mesterek ugyanakkor pontosan tudják, melyik versenyzőjüknek, mire van szüksége ahhoz, hogy kellőképpen felkészüljön.

− Jelenleg a klasszisoknak sem egyszerű megtalálniuk a motivációjukat, de mi a helyzet a jóval tapasztalatlanabb utánpótláskorúakkal?

− Gyakran beszélgetünk erről a kollégákkal, ez valóban fejtörést okoz. Visszakanyarodnék az előbb elmondottakhoz: a helyzet jobb lesz, miután megismerjük a versenynaptárat, hiszen célt kell kitűzni eléjük, enélkül nagyon nehéz megértetni, miért kell most dolgozniuk. A juniorok és a kadétok szezonzáró eseménye április elején, a Salt Lake City-i korosztályos világbajnokság lett volna, de ezt is elhalasztották.A nemzetközi szövetségtől megkaptuk azt az állásfoglalást, amely szerint mindenképpen meg szeretnék tartani az erőpróbát − erre bármikor sor kerülhet ősszel. Egyelőre azonban nem tudni, mikor. A szervezet, biztos, hogy a Fair Play szellemében cselekszik: mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy újra ütőképessé váljon.

− Önnek melyek voltak az utóbbi hónapok legfontosabb tanulságai?

−Személy szerint úgy gondolom, hogy a kitartásunkat és a türelmünket tette próbára a járvány. Leginkább az olimpia miatt: a kvalifikáció hajrájába érkeztünk, amikor gyakorlatilag megállt az élet, és megtudtuk, elhalasztják a játékokat. Tisztában voltunk azzal, ki, milyen formában van, mire lehet képes, ekképpen nagyjából azt is meghatároztuk, mennyire lehetünk sikeresek Tokióban. Mentálisan mindvégig erősnek kellett maradni, úgy tűnik, sikerrel, fegyelmezetten vettük ezt az akadályt is.

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik