Vívás: Gnám Tamara érmet remél a junior Eb-ről

Vágólapra másolva!
2019.02.20. 16:54
Címkék
Gnám Tamara aranyéremmel tért haza a múlt hétvégén Dijonban rendezett leány junior párbajtőr világkupaverseny egyéni küzdelmeiről. A tatabányaiak korábbi kadét világbajnoki ezüstérmes versenyzője a 2018/2019-es idényben nem szerepelt meggyőzően a világkupa-viadalokon, ez a győzelem azonban biztató lehet jövő héten Foggiában kezdődő kadét és junior Európa-bajnokság előtt.

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huA 2018/2019-es idényben kevésbé jött ki a lépés Gnám Tamarának a világkupaversenyeken. A hazai ranglistán jelenleg a 3., míg a világranglistán a 14. helyen álló versenyző a múlt hétvégi dijoni világkupa-viadalon azonban „robbantott”, és a leány junior párbajtőr egyéni küzdelmeiben aranyérmet nyert.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huA 2018/2019-es idényben kevésbé jött ki a lépés Gnám Tamarának a világkupaversenyeken. A hazai ranglistán jelenleg a 3., míg a világranglistán a 14. helyen álló versenyző a múlt hétvégi dijoni világkupa-viadalon azonban „robbantott”, és a leány junior párbajtőr egyéni küzdelmeiben aranyérmet nyert.

Gnám Tamarának nem ismeretlen érzés a dobogón állni Forrás: hunfencing.hu
Gnám Tamarának nem ismeretlen érzés a dobogón állni Forrás: hunfencing.hu

Gnám Tamara bátor és kiegyensúlyozott vívással lett első Dijonban  •  Forrás: hunfencing.hu

Tamara az aranyérmet elsősorban bátor vívásánakköszönheti:Plásztán Attila, aválogatott keretedzője szerint nincs olyan ellenfél, aki ellen feltartott kézzel lépne fel pástra. Mindamellett, hogy technikailag rendkívül képzett párbajtőröző, a legkiélezettebb helyzetekben sem remeg meg a keze; kivételes adottsággal rendelkezik a feszes szituációk kezelésére.

„Az egész világkupa-viadal alatt nagyon nyugodtan versenyzett, és amikor bejutott a legjobb négy közé, még nagyobb nyugalom szállta meg – erre csak kevesen képesek. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy a saját korosztályában két kiemelkedően tehetséges orosz vívót, Zarkovát, majd később a döntőben Szoldatovát is meg tudta verni” – ecsetelte a szakember.

„Próbáltam úgy vívni, hogy nyugodt maradjak. A verseny előtti napon ünnepeltük a születésnapomat, és ez sokat segített abban, hogy ki tudjak kapcsolódni egy kicsit, hogy pozitívan álljak hozzá a versenyhez” – emlékezett vissza Tamara.

Noha Tamara elhúzódó hátfájdalma miatt meglehetősen hullámzó teljesítményt mutatott a 2018/2019-es idényben a különböző világkupaversenyeken, a mostani aranyérem mögött több év munkája és eredményessége áll.

„Nem szabad elfelejteni, hogy Tamara korábban már jelentős sikereket ért el: 2017-ben például a kadét vb-n ezüstérmet nyert egyéniben, és ugyanebben az évben a kadét Eb-n, Plovdivban csapatban aranyérmet szerzett. Ez mind nem a véletlen műve, Tamara mindig is képes arra, hogy jó eredményt érjen el. A mostani idényben sajnos több alkalommal is előfordult, hogy már megnyertnek tűnő asszókat veszített el. Tavaly tavasszal először egy ujjtörés, majd egy elhúzódó hátfájdalom hátráltatta a sikeres felkészülésben és a versenyzésben.”

Tamara a vívás mellett a tanulásra is gondol: szeptemberben kezdi meg egyetemi tanulmányait, és úgy gondolja, ha mindent pontosan előre megszervez, akkor a kettőt jól össze tudja egyeztetni. A sport és a tanulás mellett azonban másra is szakít időt:

„A sport mellett igyekszem minél több időt tölteni a barátaimmal: eljárunk bulizni, és ilyenkor én szórakoztatom a többieket. Szeretem jól érezni magam” – mondta őszintén Tamara.

A soron következő junior Európa-bajnokságra „bombaerős” junior párbajtőrcsapat állt össze, melytől érmet vár a szakmai vezetés. Tamara nemcsak csapatban, hanem egyéniben is az esélyesek közé tartozik: edzője szerint a tudás mellett a napi forma és a szerencse is meghatározó szerepet játszhat abban, hogy ki ér el jobb helyezést. Ahogy Plásztán mondja: „Ha egyszer felkerül a főtáblára, onnantól úgy küzd, mint egy oroszlán – senki sem állíthatja meg.”

Tamara úgy érzi, hogy a dijoni formát át tudja menteni Foggiára is, és bár erős mezőnyben kell majd helytállnia, az eddigi versenyrutin átsegíteni a nehéz helyzeteken.

Gnám Tamara legjobb egyéni eredményei (nemzetközi versenyek):
Leány junior párbajtőr világkupa, Dijon (2019. február 16.): 1. hely
Leány kadét párbajtőr világbajnokság, Plovdiv (2017. április 4.): 2. hely
Leány junior párbajtőr világkupa, Udine (2017. február 18.): 2. hely
Leány kadét párbajtőr európai körverseny, Heidenheim (2016. november 12.): 3. hely
Leány junior párbajtőr világkupa, Helsinki (2015. november 7.): 3. hely

További korosztályos hírek VÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik