Vívás: egy hét múlva kezdődik a toruni vb, magyar sikerek is várhatók

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.30. 18:05
Címkék
Vívóink kitűnően szerepeltek az olaszországi Foggiában rendezett kadét- és junior Európa-bajnokságon. Versenyzőink az öt arany mellett három ezüst- és három bronzérmet szereztek. A lengyelországi Torunban egy hét múlva kezdődik a korosztályos világbajnokság, melyen újabb magyar érmekért szoríthatunk.

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huA Vasas 17 éves kardozója, Rabb Krisztián az idei korosztályos világbajnokságon már csak a juniorok között indul. Bár nem ismeretlen számára ez a korosztály, eddig a kadétok között remekelt: a tavalyi korosztályos Európa-bajnokságon csapatban az 1., a világbajnokságon egyéniben a 3. helyen végzett. Jóllehet az idei korosztályos Eb-n egyéniben a juniorok között „csak” a 7. lett, a 2018-as Buenos Aires-i nyári ifjúsági olimpiai játékokról bajnokként tért haza.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huA Vasas 17 éves kardozója, Rabb Krisztián az idei korosztályos világbajnokságon már csak a juniorok között indul. Bár nem ismeretlen számára ez a korosztály, eddig a kadétok között remekelt: a tavalyi korosztályos Európa-bajnokságon csapatban az 1., a világbajnokságon egyéniben a 3. helyen végzett. Jóllehet az idei korosztályos Eb-n egyéniben a juniorok között „csak” a 7. lett, a 2018-as Buenos Aires-i nyári ifjúsági olimpiai játékokról bajnokként tért haza.

Rabb Krisztián lehet a meglepetések embere a juniorok mezőnyében Forrás: 24.hu
Rabb Krisztián lehet a meglepetések embere a juniorok mezőnyében Forrás: 24.hu

Rabb Krisztián lehet a meglepetések embere a juniorok mezőnyében  •  Forrás: 24.hu

„A vb előtt elsősorban nem érmekben és helyezésekben gondolkodom. Mivel ez az első évem, amikor csak a juniorkorosztályban indulok, célom a helytállás és a jó versenyzés, valamint az, hogy a vb-n megvalósítsam azokat az elemeket, amelyeket az edzéseken begyakoroltunk. Egyéniben szeretnék a legjobb nyolc közé kerülni: nem tagadom, az szép eredmény lenne. Csapatban a mostani Eb-n nem úgy sültek el a dolgok, ahogyan elterveztük, de sokat tanultunk a hibáinkból. Torunban mindent meg fogunk tenni egymásért és azért, hogy a lehető legjobb helyezést érjük el” – értékelt a versenyző.

A sok videózásnak, valamint a tavalyi junior világkupaversenyek személyes tapasztalatainak köszönhetően Krisztián az ellenfelek nagy részét már jól ismeri. Mint mondta: „Nem hiszem, hogy túl sok újat lehetne még mutatni nekünk az ellenfelekről, de azért nem árt az óvatosság: évről-évre meglepi a világot egy-egy távol-keleti versenyző.”

Koch Máté, a Vasas 19 éves párbajtőrözője minden bizonnyal a soron következő vb-n is érmek várományosa: a tavalyi korosztályos Eb-n és vb-n csapatban aranyérmet, míg a vb-n egyéniben bronzérmet nyert. A világranglistán a korosztályában jelenleg első helyen álló versenyző megnyerte az év eleji, Foggiában rendezett kontinensbajnokságot, így nagy önbizalommal várja a vb-t is. Ráadásul a vb-címvédő juniorcsapat, melynek ő is tagja, utoljára lép pástra ebben a felállásban – legalább is ebben a korosztályban.

Koch Máté szépen szeretne búcsúzni a juniorkorosztálytól Forrás: magyarhirlap.hu
Koch Máté szépen szeretne búcsúzni a juniorkorosztálytól Forrás: magyarhirlap.hu

Koch Máté szépen szeretne búcsúzni a juniorkorosztálytól  •  Forrás: magyarhirlap.hu

„Mindenképpen éremmel szeretnénk elbúcsúzni a juniorévtől, ami nem feltétlenül aranyérmet jelent. Az Eb-t követően, ahol nem a várakozásoknak megfelelően szerepeltünk, jobban kiismertük magunkat: az esélyesség terhe alatt nem tudtunk címvédőhöz méltóan versenyezni. Ettől függetlenül szépen szeretnénk lezárni junior pályafutásunkat, ezért a legjobb négybe kerülést céloztuk meg” – magyarázta a párbajtőröző.

Az ellenfelekkel kapcsolatban elmondta: a lengyelek meglepően jól szerepelnek az utóbbi években a különböző világversenyeken, rájuk mindenféleképpen figyelni kell. Rajtuk kívül több erős csapat is indul a vb-címért: az idén „megfiatalodott” oroszok és természetesen az olaszok meg a franciák, de nem árt odafigyelni a kisebb nemzetekre sem: Izraelre, Japánra és Dél-Koreára.

Máté tehát a világranglista 1. helyéről várja az egyéni küzdelmeket, ráadásul Eb-címvédőként lép pástra:

„Ezen a vb-n megvédhetem ranglista-első helyemet, mindez egyáltalán nem tűnik lehetetlen küldetésnek. Szeretnék hasonló eredményt elérni, mint a tavalyi vb-n, ahol 3. lettem. De ha 2018-ban a csapatban sikerült a duplázás, idén egyéniben miért ne sikerülne?” – tette fel a kérdést a Vasas vívója.

Bár a Törekvés 16 éves kadétkorú tőrözője, Nekifor Erika a hazai versenyeken már több alkalommal is bizonyította tehetségét, nemzetközi szinten még nem ért el kiemelkedő eredményt – egészen a foggiai Eb-ig: Olaszországban – sokakat meglepve – ezüstérmet nyert a tőrözők egyéni versenyében.

Nekifor Erika az Eb-t követően a vb-n is éremre vágyik Forrás: origo.hu
Nekifor Erika az Eb-t követően a vb-n is éremre vágyik Forrás: origo.hu

Nekifor Erika az Eb-t követően a vb-n is éremre vágyik  •  Forrás: origo.hu

„A második hely kicsit engem is meglepett. Korábban a kadét európai körversenyeken nem sikerült a legjobb négy közé kerülnöm, így az Eb előtt reális célként a legjobb nyolc versenyző közé jutást tűztem ki. Persze titkon reménykedtem egy éremben, de erről nem nagyon beszéltem senkinek” – így Erika.

A versenyző jelenleg a felkészülés közepén tart. Válogatott társaival hétfőtől csütörtökig a tatai edzőtáborban készült, igazi nemzetközi közegben, hiszen a tábor vendégei voltak a cseh és a lengyel válogatott tagjai is, akikkel közösen gyakorolhattak, és fél szemmel már egymás mozdulatait lesték.

Foggiai sikere ellenére a tőröző továbbra is igyekszik a „földön maradni”:

„Most is az a célom, hogy bekerüljek a nyolcas döntőbe, és ha megint ugyanolyan jól jön ki a lépés, mint Foggiában, akkor most is összejöhet egy érem. Hogy milyen színű? Az majd közben kialakul” – fogalmazott sejtelmesen Erika.

A toruni kadét- és junior-világbajnokságra utazó magyar válogatott kerete:
K
adétok. Fiú tőr:Szemes Gergő (FTC), Mihályi Andor (Törekvés), Tóth Gergely (Törekvés).Fiú kard:Horváth Gergő (Honvéd), Szántó Zoltán (Vasas), Ondrik Konrád (BVSC).Fiú párbajtőr:Kó Benedek (BVSC), Bartkó Levente (MTK), Keszthelyi Zsombor (AVA Békéscsaba).Leány kard:Battai Sugár (Interfencing Debrecen), Szűcs Luca (BVSC), Keszei Kira (Honvéd).Leány párbajtőr:Muhari Eszter (Honvéd), Büki Lili (Tata), Szarvas Rita (Fless).Leány tőr:Nekifor Erika (Törekvés), Czékmán Luca (Szeged), Kalucsai Luca (Törekvés)
Juniorok. Fiú tőr:Szemes Gergő (FTC), Mihályi Andor (Törekvés), Maior Mátyás (Törekvés), Nedeljkovic Mateja (UTE).Fiú kard:György Lehel (UTE), Rabb Krisztián (Vasas), Urbán Tamás (BVSC), Kaiser Balázs (UTE).Fiú párbajtőr:Nagy Dávid (Vasas), Andrásfi Tibor (BVSC), Koch Máté (Vasas), Bende Bence (Vasas).Leány kard:Pusztai Liza (BVSC), Nagy Valentina (Honvéd), Bérczy Dorottya (BVSC), Battai Sugár (Interfencing Debrecen).Leány párbajtőr:Muhari Eszter (Honvéd), Büki Lili (Tata), Dékány Kinga (AVA Békéscsaba), Gnám Tamara (Tatabánya).Leány tőr:Hajas Nóra (Törekvés), Pöltz Anna (MTK), Szántay Anna (Honvéd), Hanzl Lilla (Tus)

További korosztályos hírek VÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik