Vívás: Büki Lili, Somlai Béla és Imre Géza fejti ki, miért jó

Vágólapra másolva!
2019.03.31. 13:47
Címkék
Új sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőttklasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy éppen uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a vívás?

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Az egyik legsikeresebb magyar sportágnak számító vívás az utóbbi évtizedekben sem szorult különösebb népszerűsítésre itthon, de a londoni és riói olimpia három aranyérme óta szinte szó szerint be sem lehet férni a vívótermekbe. Eheti három főszereplőnkkel, a kadét Európa-bajnok Büki Lilivel, a mesteredző Somlai Bélával, illetve a huszonegyedik század egyik legeredményesebb hazai versenyzőjével, Imre Gézával arra kerestük a választ, miért is érdemes fegyvert ragadni.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Az egyik legsikeresebb magyar sportágnak számító vívás az utóbbi évtizedekben sem szorult különösebb népszerűsítésre itthon, de a londoni és riói olimpia három aranyérme óta szinte szó szerint be sem lehet férni a vívótermekbe. Eheti három főszereplőnkkel, a kadét Európa-bajnok Büki Lilivel, a mesteredző Somlai Bélával, illetve a huszonegyedik század egyik legeredményesebb hazai versenyzőjével, Imre Gézával arra kerestük a választ, miért is érdemes fegyvert ragadni.

Különbözhet az alkat, a mentalitás, a tehetség: nincs receptje annak, hogy kiből lesz vívóbajnok Forrás: ytphotography.com
Különbözhet az alkat, a mentalitás, a tehetség: nincs receptje annak, hogy kiből lesz vívóbajnok Forrás: ytphotography.com

Különbözhet az alkat, a mentalitás, a tehetség: nincs receptje annak, hogy kiből lesz vívóbajnok  •  Forrás: ytphotography.com

BÜKI LILI
Az OMS-Tata 16 éves kétszeres kadét Európa-bajnok párbajtőrözője

„Amikor a sportágválasztás előtt álltam, csak egyéni sportban gondolkodtam, és végül egy ismerősöm hatására döntöttem a vívás mellett. Már az első percben megfogott benne, hogy mennyire változatos és nagyon gyorsan történik minden,egyáltalán nem olyan monoton, mint a futás vagy az úszás – na meg kitűnő a közösség. Akár Tatán, akár a válogatottban vagyok, mindig nagyon jól érzem magam, remek a hangulat. Eközben persze zajlik a kemény munka. A szorgalom nyilván nagyon fontos, fejben kell ott lenni, a kiemelkedő koncentrációs képesség szerintem elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. Mindenképpen a pozitív oldalra sorolnám még, hogyvívóként rengeteget utazhatunk, és az edzőtáborokban, a versenyek szünnapjain rendre van lehetőség városnézésre is. A keretedzések, a rendszeres hétvégi események persze sok lemondással járnak, mindenre nem jut idő, de én egyszerűen imádok versenyezni, így az kárpótol mindenért. És ha még a sikerek is jönnek, az a legjobb.”

SOMLAI BÉLA
Kard mesteredző, a Magyar Vívószövetség szakmai alelnöke

„Természetesen mindenkiben él a romantika, emlékszik a sokat látott csatajelenetekre, a legtöbb fiatalnak talán ezért is lehet vonzó a sportágunk. Amikor lejönnek a terembe, a következő feladat az, hogy játékos formában megszeretessük velük a vívást. Hiába egyéni sportágról van szó, ez társasjáték, ami egyben szellemi sport is. Ráadásul egy életen át lehet űzni, nem ritka a nyolcvanéves vívó sem a teremben. Ha röviden akarom megfogalmazni, hogy miről is szól az egész, akkor így lehet leírni: felderítek, tervezek, az utolsó pillanatig álcázom a szándékomat, megtévesztem az ellenfelet, aztán megpróbálom megszúrni. Mindez az életre nevel, hiszen megtanít folyamatosan döntéseket hozni, és feltétlenül kiművelt embert igényel. A legfontosabb azonban, hogy egészséges, teljes embereket nevelünk, és ezen az úton a vívás nagy segítségére lehet a fiataloknak. Az már csak hab a tortán, ha valaki egy ország dicsőségére űzi ezt.”

IMRE GÉZA
Világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző

„Kik azok, akik elkezdenek vívni? Lehet, hogy filmet láttak, esetleg különböző kardozós gyerekjátékokon keresztül kaptak kedvet, nem ritka, hogy családi köteléken át kerülnek a pástok közelébe, vagy ma már, a televízió és az internet világában az olimpiák, világbajnokságok ideje alatt tetszett meg nekik a sportág. Azt viszont, hogy kiből, illetve kiből nem lehet nagy versenyző, lehetetlen megmondani. Annyi példa van arra, mennyire különböző alkatú, tehetségű, mentalitású emberből lett bajnok, hogy órákig sorolhatnánk. Persze, egyáltalán nem árt, ha valaki tehetséges vagy van érzéke a sportághoz, de ez még egyáltalán nem jelent garanciát. Ahogyan a többi sportág, a vívás is sok lemondással jár, de előny, hogy mellette lehet egyetemre járni, több olyan kiemelkedő versenyzőnk van, aki aktív pályafutása alatt diplomát is szerzett. A sok edzőtábor, verseny persze jelenthet lemondást, de az egyéntől függ, hogy ezt miként éli meg. Én például az utazásokat, a külföldi túrákat, a nemzetközi versenyeket szerettem a legjobban az egészben. Tehát amellett, hogy keményen dolgoztam, szórakozás is volt egyben.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik