Vívás: Boczkó szerint megismételhetőek a tavalyi utánpótlás-sikerek

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.18. 08:50
Címkék
Boczkó Gábor, a Magyar Vívó Szövetség sportigazgatója értékelte honlapunknak a legutóbbi évad utánpótlás-eredményeit, emellett latolgatta a magyarok esélyeit az új szezonban. Mindemellett beszélt generációváltásról, Pusztai Lizáról, Muhari Eszterről, valamint arról, hogy a tőrözők között is vannak reménységeink.

Nem akármilyen szezont futott 2018/19-ben a vívó utánpótlás-válogatott: a foggiai Európa- és a toruni világbajnokságon összesen 9 arany-, 3 ezüst- és hat bronzérmet szereztek a fiatalok.

„Jóval a várakozások felett teljesítettek. Külön kiemelendő, hogy mind a három fegyvernemben sikerült dobogós helyezést elérnünk, ez jól mutatja, milyen erős a magyar utánpótlás” – értékel elégedetten a hazai szövetség sportigazgatója, a csapatban világbajnok párbajtőröző, Boczkó Gábor.

Pusztai Liza az új évadban csak Tokióra koncentrál Forrás: M4 Sport
Pusztai Liza az új évadban csak Tokióra koncentrál Forrás: M4 Sport

Pusztai Liza az új évadban Tokióra koncentrál  •  Forrás: M4 Sport

Az új évad új erőviszonyokat hozott a magyar utánpótlás-válogatottban. A legnagyobb változás talán a fiú junior párbajtőrözők között fedezhető fel, hiszen a csapatban kétszeres junior-világbajnok Andrásfi Tibor, Koch Máté és Nagy Dávid „kiöregedett” a mezőnyből, a felnőttek között folytatja pályafutását.

„Mint minden korosztályunkban, a juniorban is meglehetősen változó a színvonal – állapítja meg Boczkó. – Le kell szögeznem, ez utóbbi kivételesen erős volt, nehéz lesz hasonló szintű sikereket elérniük a következőknek. Természetesen nem lehet minden évben hozni ugyanazt a szintet. Szerencsénk van, mivel kiemelkedő kvalitású párbajtőrözőink vannak, így bármikor képesek lehetnek a bravúrra.”

Honlapunk nemrégiben írt cikket az ifjúsági olimpiai bajnok, csapatban felnőtt Eb-ezüstérmes kardvívóról, a még mindig csak 18 esztendős Pusztai Lizáról, aki még egy évig a juniornak számít.

„A kvótaszerzés van célkeresztben. Éppen ezért nem biztos, hogy jövőre az utánpótlás-világeseményekre kell koncentrálnom, sőt. A lányokkal rendkívül magabiztosak vagyunk, úgy fest, összeszoktunk, és jó csapatot alkotunk. Attól függ, hogy részt veszek-e a junior Eb-n és vb-n, hogy hogyan állunk a ranglistán. De ez még a jövő zenéje, meglátjuk, miként alakulnak a dolgok” – fejti ki Pusztai Liza.

„Lizát külön kell kezelnünk, nem feltétlenül utánpótláskorúként. Egyszerű az oka: már most a felnőtt-világranglista nyolcadik helyén tanyázik. Már két éve a felnőttválogatottal készül, leginkább az ő versenyeikre jár. Természetesen, az az elsődleges, hogy ott legyen a csapattal a jövő évi tokiói olimpián. Ennek ellenére azt mondom,a junior világbajnokságon ott a helye” – vélekedik a sportigazgató.

A 17 esztendős párbajtőröző, Muhari Eszter egyéniben és csapatban is kadét Európa-bajnoki címet szerzett Foggiában (előbbiben először, utóbbiban másodszor védett címet), majd Torunban életében először világbajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul a kadét-, a junior- és a felnőtt országos bajnokságon is aranyérmet szerzett 2019-ben.

Az új évadban Eszter már a juniorok között bontogathatja tovább a szárnyait. De mekkora váltás ez neki tudva, hogy a düsseldorfi felnőtt Európa- és a budapesti világbajnokságon is a csapat befejezőembere volt?

„Egyértelmű, nehezebb lesz a dolga. Nem biztos, hogy ezúttal is mindent megnyer. A vívásban mindig döntő a napi forma, és mindahány viadalon van olyan rivális, aki megviccelhet. Mindazonáltal, ha ugyanilyen ütemben halad tovább a fejlődése, akkor néhány éven belül ő lehet Nagy Tímea és Szász Emese méltó utódja” – magyarázza a szakember.

Boczkó arra is kitér, hogy a tőrözők között is vannak nagy reménységeink:

Mihályi Andor és Szemes Gergő is meghatározó lehet a nemzetközi porondon, ha hasonlóan jó ütemben fejlődik. Ami a jövő évet összességében illeti: véleményem szerint megismételhető a kilenc, az idén szerzett aranyérem a világversenyeken, de ha csak a közelében leszünk, már az is megsüvegelendő teljesítménynek számtana. Annyi bizonyos, hogy a magyar vívók bármikor, bármire képesek lehetnek!”

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik