Vívás: a 20 éves Kondricz Kata tervei a felnőttévekre

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.04. 12:41
Címkék
"A legfontosabb cél, hogy még többet ki tudjak hozni magamból a következő években, ha ez összejön, ki tudja, lehet tényleg profi vívó lesz belőlem" – mondja Kondricz Kata, a Budapesti Honvéd tőrözője. A 20 esztendős sportoló a nyáron elbúcsúzott a juniorkorosztálytól, a következő idényben már a felnőttek között kell helytálljon. Tudja, vízválasztó év áll előtte, de a célja az, hogy a szezon végén épp a budapesti világbajnokságon alkosson maradandót.

Kata rövid pihenő után első teljes, felnőtt szezonjára melegíthet majd. Forrás: Facebook
Kata rövid pihenő után első teljes, felnőtt szezonjára melegíthet majd. Forrás: Facebook

Kata rövid pihenő után első teljes, felnőtt szezonjárakészülhet majd. • Forrás: Facebook

Kata rövid pihenő után első teljes, felnőtt szezonjára melegíthet majd. Forrás: Facebook
Kata rövid pihenő után első teljes, felnőtt szezonjára melegíthet majd. Forrás: Facebook

Kata rövid pihenő után első teljes, felnőtt szezonjárakészülhet majd.  •  Forrás: Facebook

K. T. I. - utanpotlassport.hu „Emlékszem az első évben főleg játszottunk, tőrt nem is adtak a kezünkbe, úgy ismerkedtünk meg az alapokkal” – mesélte Kondricz Kata a kezdetekről, aki nyolcesztendősen, a Törekvés színeiben ismerkedett meg a vívással.Nyolc, illetve tíz évvel idősebb fivérei akkor már hosszú ideje űzték a sportot, így nem véletlen, hogy ő maga is ezt választotta.

„A klubon belül a tőrözésnek voltak a legnagyobb hagyományai, így én is ebbe az irányba indultam el. Mondhatni adott volt a választás. 14-15 évesen néha, habiból kipróbáltam a másik két fegyvernemben, párbajtőrben és kardban is magam, de igazán nem éreztem rá egyikre sem.”

Kata tizenkétesztendővel az első edzése után, 2018-ban már az utolsó juniorszezonját teljesítette. Az átállás jegyében másfél hete a felnőtt világbajnokságon, a kínai Vuhsziban is megmérettette magát. A legjobb harminckettő közé kerülésért az amerikaiak világranglista harmadik vívónője, Lee Kiefer búcsúztatta.

„Nem volt rossz verseny, de nem is sikerült igazán kiemelkedően” – reagál a ma már a Budapesti Honvéd színeiben induló, 20 éves versenyző. „A világ jelenlegi egyik legjobbjától kaptam ki, és ez rendben van, de egy jobb selejtezővel talán elkerülhettem volna. Úgy érzem visszatekintve, hogy a bravúr picit hiányzott.”

Bár hivatalosan még csak most öregszik ki az utánpótlásból, Kata az előző két évben rendszeresen ott volt a felnőttek világkupa-versenyein is. A legelső vk-jára emlékszik a legszívesebben, ahol rögvest a legjobb harminckettőbe került.

„Jó lenne, ha azóta is mindig eljutottam volna a harminckettőig. Érdekes, hogy mennyivel komolyabb a hangulat egy felnőtt vk-n, mint a junioron. Más a vívás, sokkal jobban érezni az ellenfeleken a magabiztosságot, a koncentrációt. Mindenki nagyon sokat edz, készül, de a legfontosabb az, hogy ott helyben mennyire tud fejben erős lenni. Ez az, amiben nekem talán a legtöbbet kell még fejlődnöm, hogy higgyek magamban és a vívásomban.”

Együtt a nagy négyes, Pásztor Flóra, Tóth Janka, Kondricz Kata és Hajas Nóra két edző, Szirmai Benedek és Kiss Tibor társaságában Fotó: Facebook
Együtt a nagy négyes, Pásztor Flóra, Tóth Janka, Kondricz Kata és Hajas Nóra két edző, Szirmai Benedek és Kiss Tibor társaságában Fotó: Facebook

2016-ban világkupa-bronzot nyert anagy négyes, Pásztor Flóra, Tóth Janka, Kondricz Kata és Hajas Nóra két edző, Szirmai Benedek és Kiss Tibor társaságában  •  Forrás: Facebook

Kata szívesen idézi fel a 2017-es plovdivi junior-világbajnokságot is, ahol Kókai Csillával, Pásztor Flórával és Tóth Jankával csapatban bronzérmet nyert.

„Még mindig nagyon büszke vagyok magunkra. Két nagyon jó ellenfelet, az olaszokat és az oroszokat kellett megvernünk az éremért, ráadásul az elődöntőben, Lengyelország ellen sem sokon múlott a továbbjutásunk. Már nem emlékszem pontosan, talán két vagy három tussal kaptunk ki. Mind a mai napig ez a kedvenc versenyem” – jelentette ki Marco Goncalves tanítványa.

Ez azonban hamarosan megváltozhat: jövőre Budapest ad otthont a világbajnokságnak, ahol ismét különleges élményekkel gazdagodhat.

„Nagyon motiváló, hogy hazai pálya, de érdekes kihívás az, hogy közvetlenül a családtagjaink előtt vívjunk majd, amihez nem feltétlenül vagyunk hozzászokva. A sikeres versenyzés kulcsa, hogy tudd kizárni a külvilágot, minél jobban. Szóval szép feladatnak tűnik hazai közönség előtt ezt elérni. Világkupán és korosztályos vb-n már vívtam itthon, de ez biztos, hogy sokkal nagyobb rendezvény lesz. Már ha egyáltalán sikerül kijutnom rá, mert azt előbb még ki kell harcolni. Ez lesz a következő egy év legfontosabb célja számomra.”

A sportolónő a víváson túl is igyekszik eredményes lenni.Ősszel lesz harmadéves a Testnevelési Egyetemen, ahol sportszervezést tanul.

„Ha minden jól megy, jövőre le is diplomázom, és utána a mesterképzést is szeretném elvégezni. Mindenképpen a sportvilágon belül képzelem el a jövőmet, de edző nem szeretnék lenni. Nem tudnám megmagyarázni, miért, de úgy érzem, nem nekem való.”

Kondricz Kata (balra) remek vívással jutott a kínai vb-n a 64 közé Forrás: FIE
Kondricz Kata (balra) remek vívással jutott a kínai vb-n a 64 közé Forrás: FIE

Kondricz Kata (balra) remek vívással jutott a kínai vb-n a 64 közé  •  Forrás: FIE

Kata középtávú céljai között szerepel az olimpiai részvétel, de abban nem biztos, hogy ez már 2020-ban, Tokióban sikerülhet.

„A tavalyi Universiade nagyon-nagy élmény volt. Arra azt mondták, abszolút olyan volt a hangulat, mintha olimpián lennénk, csak picit kisebb volt minden. Remélem, hogy hamarosan nekem is lesz összehasonlítási alapom. Tokióba csapattal, vagy egyéniben jó lenne kijutni. De lehet, az még nem az én időm, így majd 2024 és Párizs jelentheti számomra a nagy esélyt.”

„Szokták mondani, hogy nehéz a váltás. Sikeresnek lenni a felnőttek között, az nagyon magas szint. El kell kezdeni még többet edzeni, dolgozni. Minden téren van mit fejlődnöm, van mit jobban csinálnom. Úgy érzem, edzeni is tudnék még jobban, keményebben, szóval a legfontosabb cél, hogy még többet ki tudjak hozni magamból a következő években, mint eddig sikerült. Ha ez összejön, ki tudja, lehet tényleg profi vívó lesz belőlem” – tekintett előre nagy elszántsággal Kondricz Kata.

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik