HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.01.09 17:05 Frissítve: 2019.01.09 17:20

Vívás: a 18 éves Hajas Nóra jól kezdte az évet

Hajas Nóra döntős helyezéssel kezdte az évet. A Törekvés vívója az udinei junior világkupa-versenyen a 7. helyen zárt, ezzel a legjobb lett a versenyen indult magyarok közül, és megszilárdította helyét a magyar ranglista élmezőnyében is. Mindezt egy rejtélyes sérülés árnyékában...

K. T. I. – utanpotlassport.hu - „Nagyon örültem. Kisebb sérülés miatt az egész decembert ki kellett hagynom, így nem számítottam rá, hogy jól fog menni a vívás. Nem volt egyszerű ágam, sorra jöttek az olaszok és a franciák. A végén egy szingapúri lánytól, Amita Berthiertől kaptam ki, aki végül harmadik lett. Az egyik legnagyobb tehetségnek tartják a korosztályban, nyert már két vb-érmet, így azt hiszem, nem szégyen tőle kikapni” – idézi fel az udinei történéseket Hajas Nóra, aki negyeddöntőig menetelt, és a hetedik helyen zárt az év első világkupa-versenyén.

Hajas Nóra ünnepel Forrás: hunfencing.hu

Hajas Nóra ünnepel  •  Forrás: hunfencing.hu

A Törekvés tőrözője az említett sérülés miatt decemberben több versenyt is kihagyott, köztük az országos bajnokságot. A junior magyar ranglistán ezzel együtt is a második helyen áll, csupán az MTK-s Pöltz Anna előzi meg.
„Kicsit aggódtam, de szerencsére az első négy helyezett viszonylag ellépett a többiektől, így a válogatottságom remélhetőleg  nem kerül veszélybe. Most csak arra kell, koncentráljak, hogy ne terheljem túl magam, egészséges legyek, és úgy vívjak, ahogyan tudok” – teszi hozzá a 18 éves tőrvívó, aki azt is elárulja, sajnos továbbra is bajlódik a vállával.

„Az orvosok sem tudták megmondani, pontosan mi a probléma, még várjuk az MRI-vizsgálat eredményét. Az ő javaslatuk volt a háromhetes pihenő, de sajnos ez sem oldotta meg teljesen a dolgot. Ideális esetben hétvégén indulok a felnőttvilágkupa katowicei állomásán. Bizakodom.”

Nóri, ahogyan a társak hívják, 2017-ben másodéves kadétként világbajnoki ezüstérmet nyert. Idén, másodéves juniorként hasonló bravúrban reménykedik – amennyiben maródi válla engedi neki.
„Úgy vágtunk neki a 2018–2019-es szezonnak, hogy legyen biztos helyem a válogatottban, és egy korosztályos Európa-bajnoki vagy világbajnoki érmet szeretnék nyerni a végén. Erről a tervemről pedig nem akarok lemondani. Elég erős a nemzetközi mezőny, de igyekszem megállni a helyem.”

A sportolólány nyolcévesen kezdett vívni. Két tőredző járt rendszeresen az iskolájába, hogy ott bevezesse a gyerekeket a vívás alapjaiba. Három évvel később került a Törekvéshez.
„Az igazat megvallva addig nem is tudtam, hogy több fegyvernem is létezik. Itt csodálkoztam rá, hogy van párbajtőr és kard is. Ekkor pedig már késő lett volna váltani, ha meg is tetszik bármelyik. De igazából a tőr volt és maradt is a kedvencem” – meséli.

Ennek ellenére, ha példaképet kell mondania egy kardvívót, a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áront említi elsőként.
„Elképesztő eredményeket ért el, hozzáállása és viselkedése példaértékű. Mellette még a riói olimpiai bajnokra, Inna Deriglazovára nézek fel nagyon. Hihetetlen eleganciával vív, nézni is csodálatos.”

Nóri, reményei szerint akár az olimpián is összefuthat majd az orosz tőrözővel.
„2020 talán még korai, de 2024-ben, Párizsban nagyon jó lenne ott lenni.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.01.24 13:22:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Döntőbe jutott a junior Australian Open-en a Nagy Adrienn, Kawaguchi Natsumi leánypáros. A magyar-japán kettős 59 perc alatt, három szettben győzte le francia-máltai ellenfelét, s ezzel mindketten eddigi karrierjük egyik legszebb pillanata előtt állnak. A fináléban egy amerikai duó ellen lépnek pályára.

2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.

2019.01.13 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Év közben váltott klubot a Telekom Veszprém 19 éves balátlövője, Borzas Uros. Igaz, csak ideiglenesen intett búcsút a bakonyi klubnak a korosztályos válogatott kézilabdázó, az évad végéig került kölcsönbe a jelenleg az NB I harmadik helyen álló Grundfos Tatabánya gárdájához.

2019.01.11 16:11:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Élete első Forma-3-as versenyén indult ma el Keszthelyi Vivien, amelyen a nyolcadik helyen végzett. A 18 esztendős autóversenyző Thaiföldön kezdte meg az F3 ázsiai, téli bajnokságában a szezont, és mivel még nem vezetett ilyen autót, már január 4-én a helyszínre utazott, hogy felkészülése a lehető legtökéletesebb legyen. A futam előtt beszélgettünk vele.

2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.