Úszás: a fiú 4x100-as gyorsváltó megnyerte a sportág első juniorvébé-aranyát

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.24. 05:30
Címkék
Fantasztikus rajt: aranyérmet szerzett a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összeállítású 4×100 m-es fiú gyorsváltó az Indianapolisban zajló junior úszó-világbajnokságon, míg Holló Balázs 400 m gyorson szerzett ezüstérmet.

Munkatársunktól Csupán az első nap utolsó előtti számáig kellett várni arra, hogy nemcsak a mostani küldöttség, hanem a komplett magyar úszósport első junior-világbajnoki aranyérmét megszerezzék a fiatalok az indianapolisi vb-n.Munkatársunktól Csupán az első nap utolsó előtti számáig kellett várni arra, hogy nemcsak a mostani küldöttség, hanem a komplett magyar úszósport első junior-világbajnoki aranyérmét megszerezzék a fiatalok az indianapolisi vb-n.

 

valto05
valto05

Balról: Márton Richárd, Barta Márton, Milák Kristóf és Németh Nándor • Fotó: Pass Ferenc

 

Délelőtt még Lakatos Dáviddal a fedélzeten a hatodik idővel került fináléba a 4×100 m-es fiú gyorsváltó, délután pedig Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor négyes ugrott vízbe. Milák – aki a budapesti felnőtt vb-n óriási meglepetésre ezüstérmet szerzett 100 m pillangón – alaposan bekezdett, 49.08-cal az első helyen adta át a stafétát Bartának (50.58), majd jött Márton Richárd (50.09). A srácok nem tudták tartani az amerikaiak tempóját, így Németh Nándor ötödikként szállt a vízbe. A felnőtt-világbajnoki váltóban bravúrbronzérmes fiatal óriásit repesztett, akkori 48.04-étől csak kevéssel elmaradva, 48.24-gyel az élre repítette a négyest.

A teljesítményéről sokat elárul, hogy a teljes mezőnyben ő úszta a legjobb százat, rajta kívül csupán az ausztrál Elijah Winnington volt képes 49 másodperc alá menni (48.63). A srácoktól (3:17.99) egyébként a junior-világcsúcs sem volt messze (3:16.96). További érdekesség, hogy ugyanebben az összeállításban jobb idővel (3:17.60) a lengyelek mögött ezüstérmes volt a négyes a netánjai ifjúsági Európa-bajnokságon.

A Magyar Úszó Szövetség helyszínen tartózkodó munkatársa megszólaltatta a sportolókat, így jöjjenek az aranyszavak.

 

valto03
valto03

Történelmi aranyat nyert a négyes • Fotó: Pass Ferenc

 

Milák Kristóf: Szerintem ezerszer jobb így, váltóban megszerezni az első magyar aranyat, mint egyéniben, fantasztikus érzés. A táv közben nem éreztem, hogy ennyire jó lesz az úszásom, igaz, láttam, hogy az élen haladok. Amikor megláttuk Nándi utolsó ötvenjét, átfutott rajtunk, hogy nyerhetünk. Csak az éremről beszéltünk, bár titkon nyilván a győzelemért küzdöttünk.
Barta Márton:Felemelő érzés volt döntőt úszni, főleg váltót. A saját időmmel nem vagyok megelégedve, reggel jobbat úsztam, de akkor mindent kiadtam magamból, hiszen kellett is ahhoz, hogy döntőbe jussunk.
Márton Richárd:Reggel kicsit rossz volt a fordulóm, messziről csúsztam a falra, azért a bemelegítés alatt sokat gyakoroltuk, és most jól jött ki. Amikor Nándi beugrott, már akkor tudtuk, meglesz az arany. Amúgy a viccet félretéve, az első ötven után, amikor sorra hagyta le a többieket, akkor éreztük, hogy ez a mienk lesz. Annyira durva volt egyébként, nem hittük el, hiszen sokkal vezettek előtte. Nem lesz ünneplés, hiszen ez még csak első nap, csütörtökön kétszáz gyors vár rám és Nándira is, jó kis csata lesz.
Németh Nándor:A csapatért úsztam, a váltó mindig feldob, nem tudtam, hányadiknak érkeztem a vízbe, ilyenkor nem nézek se jobbra, se balra. Reménykedtem a jó szereplésben a délelőtt után; a srácok mondták, dobogó, én meg, hogy menjünk már rá az aranyéremre.

A fiúk aranya a nap magyar csúcspontja volt, de nem az egyetlen fénypontja. Az előzetes rajtlista és összeállítás szerint a szám junior Eb-elsője, Kalmár Ákos mellett Márton Richárd tempózott volna 400 m gyorson, ám helyette (feltehetően a váltóra pihent) Holló Balázs szállt vízbe. Holló negyedik idővel jutott a döntőbe, majd ott saját maga legnagyobb meglepetésére másodikként ért célba, s nemcsak új egyéni, hanem korosztályos országos csúccsal (3:49.97). Kalmár nem került döntőbe, a 11. pozícióban zárt.

 

hollo_balazs
hollo_balazs

Holló Balázs a meglepetésezüsttel • Fotó: Pass Ferenc

 

„Nagyjából láttam, hol tartok. Azt beszéltük az edzőmmel, hogy nem szabad nagyon bekezdeni, inkább beosztottam az erőmet, és az utolsó száz méterre alapoztam mindent. Nem gondoltam volna, hogy sikerül, meglepett ez a 400 gyors, hiszen elvileg vegyesúszó vagyok, nem is tudok, mit mondani arra, hogy érmes lettem. És még az idő is…" – értékelt Holló.

A leány 4×200 m-es gyorsváltóval kiemelkedő szereplést várhattunk, hiszen tavaly és az idén is a magyar staféta nyerte a korosztály kontinensviadalát, ezúttal azonban nem sikerült a dobogóra állni, ötödik lett a Gyurinovics Fanni, Barócsai Petra, Juhász Janka, Késely Ajna négyes. Az aranyérem – junior-világcsúccsal – az olimpiai bajnok Penny Oleksiakkal és a váltókban kétszeres olimpiai érmes Taylor Ruckkal felálló Kanadáé lett. Ruck egyébként 100 m háton repesztett még junior-világcsúcsot, míg az olasz Nicolo Martinenghi a 100 m mell előfutamában nyert minden idők juniorlegjobbjával.

A nap krónikájához tartozik, hogy Horváth Lili tizedik lett 400 m vegyesen, azaz nem úszhatott döntőt, míg Ilyés Laura ugyan továbblépett a 100 m hát előfutamából, a középfutamban a helyezésén javított (15. lett), az időeredményén viszont nem (1:02.98), így álom maradt a finálé.

Az összes eredményt ezen ezen a linken érheti el. Korábbi cikkeink: előzetes

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

JUNIOR ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, INDIANAPOLIS
Az első nap eredményei
Fiúk
400 m gyors:
1. Andrew Abruzzo (Egyesült Államok) 3:49.19, 2. Holló Balázs 3:49.97, 3. Trey III Freeman (Egyesült Államok) 3:50.14, ...11. Kalmár Ákos 3:54.50. 4×100 m gyorsváltó: 1. MAGYARORSZÁG (MILÁK KRISTÓF, BARTA MÁRTON, MÁRTON RICHÁRD, NÉMETH NÁNDOR) 3:17.99, 2. Lengyelország (Ostrowski, Piszczorowicz, Stokowski, Kraska) 3:18.54, 3. Ausztrália (Brunt, Attard, Wendt, Winnington) 3:18.55
Leányok
400 m vegyes.
1. Miku Kodzsima (Japán) 4:39.14, 2. Anna Szaszaki Anna (Japán) 4:40.99, 3. Anja Crevar (Szerbia) 4:42.24, ...10. Horváth Lili 4:49.71. 4×200 m: 1. Kanada (Kayla Noelle Sanchez, Penny Oleksiak, Rebecca Smith, Taylor Ruck) 7:51.47, 2. Oroszország (Krivonogorova, Nyevmovenko, Bujnaja, Kirpicsinkova) 7:57.33, 3. Japán (Kobori, Iki, Oucsi, Haszegava) 8:02.09, ...5. Magyarország (Gyurinovics Fanni, Barócsai Petra, Juhász Janka, Késely Ajna) 8:03.70

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik