Úszás, junior nyílt vízi Eb: Rohács Réka ezüstérmes 10 km-en

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.14. 18:22
Címkék
Rohács Réka ezüstérmet nyert Máltán, a junior nyílt vízi Európabajnokságon, 10 kilométeren, s ezzel a magyar küldöttség második érmét szerezte meg. A rossz szervezés miatti elégedetlenség azonban továbbra sem csitul, a Kőbánya SC fiatalja például egy elfújt bója miatt vesztette el a már szinte biztos aranyérmét. A vasárnapi váltókra különösen elszántan készülnek a magyar fiatalok.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huHa egyetlen szóval jellemezhetnénk a Máltán zajló junior nyílt vízi Európa-bajnokságot, az nem lehetne más csakis az őskáosz. Ebből persze az is kiderül, hogy a korosztályos kontinensviadal pontosan úgy folytatódott szombaton a legidősebbek futamaival, ahogy előző napon a fiatalabbak távjaival befejeződött: a legnagyobb összevisszaságban.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huHa egyetlen szóval jellemezhetnénk a Máltán zajló junior nyílt vízi Európa-bajnokságot, az nem lehetne más csakis az őskáosz. Ebből persze az is kiderül, hogy a korosztályos kontinensviadal pontosan úgy folytatódott szombaton a legidősebbek futamaival, ahogy előző napon a fiatalabbak távjaival befejeződött: a legnagyobb összevisszaságban.

A versenyzőket ismét megtréfálta a szél s a bóják eltűnésével váratlanul módosuló befutó. Más kérdés, hogy az Eb-re egy éve készülő úszók és edzőik számára ez korántsem volt vicces pillanat, sőt! Képzeljük csak magunkat Rohács Réka helyébe, aki remek versenyzéssel került az utolsó körre vezető pozícióba, s 120 méterrel a célkaputól egyszeriben nem látja a bóját, amely korábban az utat mutatta. S hogy az élen álló mindhárom fiatal tévelyegni kezdett az bizonyára nem lesz vigasz a Kőbánya SC fiatal úszójának, aki így végül a második helyen ért célba.

Rohács Réka a viszontagságok ellenére büszke ezüstérmére
Rohács Réka a viszontagságok ellenére büszke ezüstérmére

Rohács Réka a viszontagságok ellenére büszke ezüstérmére

A szombati viadal az U19-es férfiak 10 kilométerével indult. Gálicz Péter nagyszerű versenyzéssel lett negyedik. Vele kapcsolatban Gellért Gábor szakágvezető kiemelte, hogy a Széles Sándor, Wirth Balázs, Kovácshegyi Ferenc edzőtrió hagyományait követő Kutasi Gergely irányításával az FTC fiatalja tökéletesen elsajátította a szakág minden csínját-bínját. A tavalyi 22. helyét követően óriási lépést tett előre.

„Péter remekül versenyzett, a magyar nyílt vízi úszás komoly reménységévé nőtte ki magát” – vélekedett Gellért Gábor a férfiak versenye után. − „Borzasztó kemény gyerek, aki remekül tájékozódik. Ha valaki olyan úszóalapokat kapott, mint ő, ezzel a két tulajdonsággal gyakorlatilag a világ legjobbjai közé juthat idővel. Huszti Dávid tavalyi bronzérméhez képest ez a helyezés számszerűen mindenképpen csalódás, de ne felejtsük el, ő egy héttel korábban még Helsinkiben versenyzett, ráadásul a medencés kontinensviadalon nem is egy számban kellett helytállnia. Egy tizennyolc éves gyerek ilyen rövid idő alatt még nem tud ilyen sokszor nekiindulni ezeknek a távoknak. Idei teljesítménye alapján egyébként biztos vagyok abban, hogy a világbajnokságra sokkal nyugodtabban készülhet majd fel, ami az eredményen is meg fog látszódni.”

A szakág vezető ezzel arra is gondolt, hogy Huszti Dávid idén már bizonyította képességeit, Balatonfüreden, a felnőtt Világkupa versenyen, a legjobb magyarként fejezve be távját. Igaz, akkor nem medencés kontinensviadalról érkezett a vk-állomásra.

A hölgyek viadala meglehetősen keserédesre sikeredett, hiszen a magyar delegáció örömmel ünnepelte Rohács Réka ezüstérmét, ám azt már kevésbé, hogy egy gyakorlatilag biztos aranyérmet csentek el a Kőbánya SC versenyzőjétől a szélfútta bójával. Pedig Réka igazán mindent megtett a győzelemért. A lehető legokosabban versenyzett, szándékosan hátulról indult, majd szép lassan úszott előre, kimaradva valamennyi verekedésből.

„Réka rendkívüli adottságokkal megáldott úszó, amihez most már taktikailag is megfelelően érett” – jellemezte Gellért Gábor a magyar küldöttség második érmét nyerő Rohácsot. „Nem várja, hogy ölébe pottyanjon a győzelem, ha kell kezdeményez, ha kell visszahúzódik. Rendkívül okos versenyző. Erről a bójamalőrről már igazán nincs mit mondanom. Másik versenyzőnk, Vas Luca mindvégig a középmezőnyben haladt, de mivel neki nem sikerült kimaradnia a verekedésekből, nem láttam értelmét, hogya vasárnapi váltók előtthagyjam tovább szenvedni. Fontos szerep vár rá, ezért inkább féltávnál kihívtam a vízből.”

Az olyannyira vágyott váltóarany, de általában is egy váltóérem jelentősége, a kaotikus viszonyok között soványabbra sikeredett egyéni küzdelmek után mindenképpen felértékelődött a magyar küldöttség számára. Vasárnap két kategóriában ugranak majd vízbe fiataljaink. Az U16-osok között Gallyasy Szilárd, Tabi Zoltán, Mihályvári Farkas Viktória és Gál Kincső, az U19-esek mezőnyében pedig Fábián Milán, Gálicz Péter, Rohács Réka és Vas Luca próbál elégtételt venni a kontinensviadalon elszenvedett igazságtalanságokért.

NYÍLT VÍZI ÚSZÓ JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, MÁLTA
U19 – 10 km
Férfiak:1.Logan Fontaine (francia)… 4.Gálicz Péter (FTC) 15.Huszti Dávid (Darnyi Tamás SC) 23.Selmeczi Levente (Dunaferr SE)
Nők:1.Lisa Pou (francia) 2.Rohács Réka (Kőbánya SC) … Vas Luca (Szegedi Úszó Egylet) nem fejezte be a versenyt.

Egyéb korosztályos hírekNYÍLT VÍZI ÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik