HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.06.14 13:55 Frissítve: 2018.06.14 14:04

Úszás: Ilyés Laura háton a legjobb, de a vegyes is feljövőben van

Parádés heteken van túl a százhalombattaiak 16 esztendős úszója, Ilyés Laura. Hátúszásban triplázott a hódmezővásárhelyi ifjúsági országos bajnokságon, a zágrábi nemzetközi viadalon pedig megdöntötte az úszásnem 50 m-es korosztályos rekordját. Formája biztató a közelgő finnországi junior Európa-bajnokság előtt, s ő is abban bízik, hogy kitartanak, sőt tovább javulnak az időeredményei.

HIRDETÉS

Bruckner Vince – utanpotlassport.huTizennégy év után dőlt meg Szepesi Nikolett ifjúsági országos csúcsa 50 m háton. A zágrábi nemzetközi viadalon a 16 éves százhalombattai versenyző, Ilyés Laura hajtotta végre a bravúrt, 29.01 másodperc alatt ért célba a sprinttávon. Ezen kívül 100-on és 200-on is győzött a horvátországi versenyen, sőt 400 m vegyesen sem talált legyőzőre.

Ha Ilyés Laura formája kitart, szép eredményeket érhet el Helsinkiben a junior Európa-bajnokságon

Ha Ilyés Laura formája kitart, szép eredményeket érhet el Helsinkiben a junior Európa-bajnokságon

A május végi, hódmezővásárhelyi ifi ob-n szintén valamennyi hátúszószámot megnyerte, miközben 200 m vegyesen ezüstöt szerzett. Laura természetesen ott lesz a július 4-én kezdődő helsinki junior Európa-bajnokságon is. Az elmúlt hetek eredményei igencsak biztatóak, és ezt ő is így látja.

„Az ifjúsági országos bajnokságra nem érkeztem csúcsformában, de reménykedtem, hogy háton sikerül a triplázás, s persze a vegyesen szerzett éremnek is nagyon örültem. A Zágrábban úszott korosztályos rekord eléggé meglepett, mert éppen akkor tértünk át a felkészülés keményebb, elsősorban az alapozásról szóló szakaszába. Mindenesetre örülök a jó formámnak, bízom benne, hogy kitart, sőt talán még javulhat is az Európa-bajnokságig.”

Laura egyébként nemcsak a hároméves kora óta a második otthonának tekintett medencében állja meg a helyét, hanem az iskolapadban is. Szeretne több lábon állni, így nem kizárólag az úszásba fekteti az energiáit. Máris német felsőfokú nyelvvizsgával büszkélkedhet, ugyanezt tervezi angolból is, s még franciául is megérteti magát.

Az Eb és az ifjúsági olimpia évében persze elsősorban a sportra összpontosít, és trénere, Bodrogi Viktor irányításával láthatóan jól halad. A jelek szerint semmi sem „menti meg” attól, hogy elsősorban hátúszóként jegyezzék.

„Eredetileg pillangóztam, akkor még az ment a legjobban. Három évvel ezelőtt erősödtem meg háton, azóta pedig ez élvezi a prioritást. A vegyes mostanában kezdett jól menni, meglátjuk, mit hoz a jövő…”

Természetesen a finnországi korosztályos Eb-n is a három hátúszószámon – 50-en, 100-on és 200-on – indul, de ott lesz az 50 m pillangó rajtjánál is.

„Amellett, hogy minél jobb időeredményeket szeretnék elérni, az a célom, hogy részt vehessek a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Konkrét elvárásom nincs, mindenekelőtt magamnak szeretnék megfelelni. Ha az sikerül, már elégedett leszek.”

Az utánpótláskorú úszók programja – hasonlóan a múlt évhez – az idén is roppant sűrű, ezért különösen fontos a megfelelő formaidőzítés a fő versenyekre, ezért az is előfordulhat, hogy a szükségesnél kevesebb pihenő jut a fiataloknak. Laura ugyanakkor egyáltalán nem bánná, ha rövidebb lenne a nyári szünete, hiszen az azt jelentené, hogy ott lehet az októberi ifi olimpián is. S miképpen a legtöbb, hasonlóan sikeres kortársának, neki szintén a szeme előtt lebeg a másik, a nagyobb ötkarikás esemény is.

„Nagyon szeretnék eljutni két év múlva a tokiói olimpiára. Amúgy nem nagyon vagyok különösebben tervezgetős típus, inkább csak a következő feladatra figyelek. Így van ez most is, úgyhogy egyelőre százszázalékosan a helsinki junior Eb-re koncentrálok.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

2018.06.16 20:34:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés napot zártak a magyar leányok a serdülő Európa-bajnokság második napján Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A mindössze 13 esztendős Fáth Laura a 33 kilogrammosok között szerzett ezüstérmet. Matyi Vivien a 46 kilósok versenyében, Szenttamási Róza és Borsos Viktóra az 50 kilogrammosok mezőnyében, míg Vizi Flóra az 54 kilósok csatájában nyert bronzérmet. A válogatott ezzel a teljesítménnyel a pontverseny ötödik helyén végezett.

2018.06.15 08:54:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb két utánpótláskorú játékos kapott profi szerződést az FTC NB I-es csapatában. A 19 éves Bánfai Kírával és a 17 esztendős Tóth Nikolettel is hosszú távon számolnak a zöld-fehérek. Viszont még nem szeptembertől, ugyanis a fiatalok a következő évet a fejlődésük érdekében a szintén élvonalbeli MTK Budapest együttesében töltik.

2018.05.29 08:43:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kiegyensúlyozott játékkal, megérdemelten nyerte a 11. Puskás–Suzuki-kupát a Genk együttese. A felcsúti U17-es futballtorna gólkirálya a belgák mindössze 15 esztendős csatára, Németh András lett, aki gólt lőtt a Real Madridnak is, és a magyar válogatottban képzeli el a jövőjét.

2018.05.20 11:52:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A nemzetközi szövetség dániai kongresszusán eldőlt: hazai környezetben, Székesfehérváron léphetnek jégre az U18-as fiúk a jövő évi divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon. A szintén I/B-ben szereplő U20-asok Lengyelországba, az I/A osztályhoz tartozó U18-as leányok pedig Ausztriába utaznak majd.

HIRDETÉS
HIRDETÉS