HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.06.14 13:55 Frissítve: 2018.06.14 14:04

Úszás: Ilyés Laura háton a legjobb, de a vegyes is feljövőben van

Parádés heteken van túl a százhalombattaiak 16 esztendős úszója, Ilyés Laura. Hátúszásban triplázott a hódmezővásárhelyi ifjúsági országos bajnokságon, a zágrábi nemzetközi viadalon pedig megdöntötte az úszásnem 50 m-es korosztályos rekordját. Formája biztató a közelgő finnországi junior Európa-bajnokság előtt, s ő is abban bízik, hogy kitartanak, sőt tovább javulnak az időeredményei.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huTizennégy év után dőlt meg Szepesi Nikolett ifjúsági országos csúcsa 50 m háton. A zágrábi nemzetközi viadalon a 16 éves százhalombattai versenyző, Ilyés Laura hajtotta végre a bravúrt, 29.01 másodperc alatt ért célba a sprinttávon. Ezen kívül 100-on és 200-on is győzött a horvátországi versenyen, sőt 400 m vegyesen sem talált legyőzőre.

Ha Ilyés Laura formája kitart, szép eredményeket érhet el Helsinkiben a junior Európa-bajnokságon

Ha Ilyés Laura formája kitart, szép eredményeket érhet el Helsinkiben a junior Európa-bajnokságon

A május végi, hódmezővásárhelyi ifi ob-n szintén valamennyi hátúszószámot megnyerte, miközben 200 m vegyesen ezüstöt szerzett. Laura természetesen ott lesz a július 4-én kezdődő helsinki junior Európa-bajnokságon is. Az elmúlt hetek eredményei igencsak biztatóak, és ezt ő is így látja.

„Az ifjúsági országos bajnokságra nem érkeztem csúcsformában, de reménykedtem, hogy háton sikerül a triplázás, s persze a vegyesen szerzett éremnek is nagyon örültem. A Zágrábban úszott korosztályos rekord eléggé meglepett, mert éppen akkor tértünk át a felkészülés keményebb, elsősorban az alapozásról szóló szakaszába. Mindenesetre örülök a jó formámnak, bízom benne, hogy kitart, sőt talán még javulhat is az Európa-bajnokságig.”

Laura egyébként nemcsak a hároméves kora óta a második otthonának tekintett medencében állja meg a helyét, hanem az iskolapadban is. Szeretne több lábon állni, így nem kizárólag az úszásba fekteti az energiáit. Máris német felsőfokú nyelvvizsgával büszkélkedhet, ugyanezt tervezi angolból is, s még franciául is megérteti magát.

Az Eb és az ifjúsági olimpia évében persze elsősorban a sportra összpontosít, és trénere, Bodrogi Viktor irányításával láthatóan jól halad. A jelek szerint semmi sem „menti meg” attól, hogy elsősorban hátúszóként jegyezzék.

„Eredetileg pillangóztam, akkor még az ment a legjobban. Három évvel ezelőtt erősödtem meg háton, azóta pedig ez élvezi a prioritást. A vegyes mostanában kezdett jól menni, meglátjuk, mit hoz a jövő…”

Természetesen a finnországi korosztályos Eb-n is a három hátúszószámon – 50-en, 100-on és 200-on – indul, de ott lesz az 50 m pillangó rajtjánál is.

„Amellett, hogy minél jobb időeredményeket szeretnék elérni, az a célom, hogy részt vehessek a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Konkrét elvárásom nincs, mindenekelőtt magamnak szeretnék megfelelni. Ha az sikerül, már elégedett leszek.”

Az utánpótláskorú úszók programja – hasonlóan a múlt évhez – az idén is roppant sűrű, ezért különösen fontos a megfelelő formaidőzítés a fő versenyekre, ezért az is előfordulhat, hogy a szükségesnél kevesebb pihenő jut a fiataloknak. Laura ugyanakkor egyáltalán nem bánná, ha rövidebb lenne a nyári szünete, hiszen az azt jelentené, hogy ott lehet az októberi ifi olimpián is. S miképpen a legtöbb, hasonlóan sikeres kortársának, neki szintén a szeme előtt lebeg a másik, a nagyobb ötkarikás esemény is.

„Nagyon szeretnék eljutni két év múlva a tokiói olimpiára. Amúgy nem nagyon vagyok különösebben tervezgetős típus, inkább csak a következő feladatra figyelek. Így van ez most is, úgyhogy egyelőre százszázalékosan a helsinki junior Eb-re koncentrálok.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.

2019.01.13 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Év közben váltott klubot a Telekom Veszprém 19 éves balátlövője, Borzas Uros. Igaz, csak ideiglenesen intett búcsút a bakonyi klubnak a korosztályos válogatott kézilabdázó, az évad végéig került kölcsönbe a jelenleg az NB I harmadik helyen álló Grundfos Tatabánya gárdájához.

2019.01.11 16:11:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Élete első Forma-3-as versenyén indult ma el Keszthelyi Vivien, amelyen a nyolcadik helyen végzett. A 18 esztendős autóversenyző Thaiföldön kezdte meg az F3 ázsiai, téli bajnokságában a szezont, és mivel még nem vezetett ilyen autót, már január 4-én a helyszínre utazott, hogy felkészülése a lehető legtökéletesebb legyen. A futam előtt beszélgettünk vele.

2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.