Úszás: egyre nagyobb álmokért küzdenek Keszthelyen a kiscápák

B. V. utanpotlassport.huB. V. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.02. 11:18
Címkék
Az egyik fontos hazai utánpótlás-nevelő műhellyé nőtte ki magát a Keszthelyi Kiscápák úszóklubja. A klub elnöke, Szántó Kata elmondta, hogy a hazai korosztályos bajnoki címek után a közeljövőben a nemzetközi porondon is bizonyítanának.

Kilenc évvel ezelőtt alakult a Keszthelyi Kiscápák egyesülete, amely ma már a hazai úszóutánpótlás egyik fontos pillérének számít, az elmúlt években korosztályos országos bajnoki címek és csúcsok sorát szállította.

A kis Balaton-parti csapat évekkel ezelőtt hét igazolt versenyzővel indult, ma már – az oktatócsoportokat nem számítva – huszonhat fiatallal foglalkozik a klubelnök Szántó Kata és szintén edzőként dolgozó férje, Csala Tamás vezetésével.

Egyre nagyobb célokért küzdenének a keszthelyi "kiscápák" Forrás: kiscapak.hu
Egyre nagyobb célokért küzdenének a keszthelyi "kiscápák" Forrás: kiscapak.hu

Egyre nagyobb célokért küzdenének a keszthelyi "kiscápák"  •  Forrás: kiscapak.hu

„A kétezer-tízben átadott Csík Ferenc Tanuszodában edzünk alapvetően, de szerencsére anagy létszám miatt már nem férünk el, így Hévízre és Sümegre is átjárunk egyes csoportokkal úszni – kezdte Szántó Kata. – Lépésről lépésre építkezünk, kétezer-tizenhatban született meg az első országos bajnoki aranyérmünk, és Héraklész-válogatottal is büszkélkedhetünk Hetyei Nóra személyében, aki már a legelső csoportunknak is a tagja volt.”

Jelenleg tíz keszthelyi kiscápa áll az első tízben valamelyik korosztályos országos ranglistán, Hetyei Nórát pedig a múlt év legjobb 2005-ös születésű versenyzőjének választották.

„Nóri kiemelkedően tehetséges versenyzőnk, korosztályában hat versenyszámban is a ranglista élén áll. A neheze viszont csak most kezdődik a számára, hiszen belép a serdülőkorba és most kezdte a gimnáziumot is. Viszont ha ezt az időszakot jól teljesíti, azzal nagyon sokat nyerhet, és hamarosan akár a nemzetközi porondon is megmutathatja magát.”

A nemzetközi szereplésekből azonban már így sem szenvedtek hiányt a keszthelyi fiatalok: 2016 óta minden évben külföldi túrán vehetnek részt az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) Nemzeti Tehetség Programjának köszönhetően.

„Merünk nagyot álmodni, kis egyesületként is sikerült elnyernünk a pályázatot, és az évek során eljutottunk többek között Dubajba, Sydneybe, Szingapúrba és Los Angelesbe. Igyekszünk példaképeket is állítani a gyerekek elé, az elmúlt három év évzáróján Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna és Risztov Éva jelent meg vendégként.”

A jövőben folytatnák a már megkezdett munkát, és lépésről lépésre tűznének ki egyre nagyobb célokat.

„Most az első, hogy újra tudjunk együtt edzeni. A legfontosabb célunk pedig mindig az, hogy megszeretessük a fiatalokkal az úszást, mert csak úgy lehet jó munkát végezni. Igyekszünk nekik olyan élményeket, tapasztalatokat adni, amelyeket a későbbiekben akár az úszásban, akár máshol hasznosítani tudnak. Ezen kívül szeretnénk, ha a közeljövőben nem csak itthon, hanem a nemzetközi versenyeken is sikeresek tudnánk lenni.”

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik