Úszás: az argentínai hét magyar arany története

Vágólapra másolva!
2018.10.21. 16:23
Címkék
A magyar küldöttség legeredményesebb részlege volt a korosztályos úszóválogatott Buenos Airesben, a harmadik nyári ifjúsági olimpián. A tizenkét aranyból hetet vállaltak Milák Kristófék. Az érdiek versenyzője mellett Késely Ajna is triplázott. Az uszodai sikerek legfőbb letéteményesei elégedetten nyilatkoztak a hazaérkezés után.

B. V. – utanpotlassport.huA júliusi, helsinki junior Európa-bajnokság után természetesen nagy várakozásokkal és célokkal utazott a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára is a korosztályos úszóválogatott. Az év fő korosztályos eseményén négy fiú (Bőhm Sebestyén, Kalmár Ákos, Milák Kristóf, Zombori Gábor) és négy lány (Barócsai Petra, Berecz Blanka, Ilyés Laura, Késely Ajna) képviselte Magyarországot.B. V. – utanpotlassport.huA júliusi, helsinki junior Európa-bajnokság után természetesen nagy várakozásokkal és célokkal utazott a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára is a korosztályos úszóválogatott. Az év fő korosztályos eseményén négy fiú (Bőhm Sebestyén, Kalmár Ákos, Milák Kristóf, Zombori Gábor) és négy lány (Barócsai Petra, Berecz Blanka, Ilyés Laura, Késely Ajna) képviselte Magyarországot.

Hétszer állhattak a dobogó tetejére a magyar úszók Buenos Airesben Forrás: MOB
Hétszer állhattak a dobogó tetejére a magyar úszók Buenos Airesben Forrás: MOB

Hétszer állhattak a dobogó tetejére a magyar úszók Buenos Airesben  •  Forrás: MOB

A kiemelkedő eredmények pedig ezúttal sem maradtak el: a magyar küldöttség tizenkét aranyérméből hetet vállaltak az úszók; Milák Kristóf és Késely Ajna is triplázott, Berecz Blanka pedig a kontinensviadal után Buenos Airesben is elsőként csapott célba 200 m pillangón.

De miként élték meg ezt a három hetet Dél-Amerikában a főszereplők?

Turi György (mesteredző, az ifjúsági olimpiai úszóválogatott csapatvezetője): „Megmondom őszintén nem ismertük igazán az ellenfeleket, nem tudtuk, hogy az egyes nemzetek mekkora létszámmal és milyen erősségű válogatottal jönnek el, de azért természetesen nagyon vártuk a jó eredményeket, elsősorban a csapat két zászlóshajósától, Milák Kristóftól és Késely Ajnától. Nagyon hasznos volt az ifjúsági olimpiát megelőző háromhetes hódmezővásárhelyi edzőtábor, ahol a sikeres junior Európa-bajnokság után újra kitűnő formába került a csapat, aminek Argentínában meg is lett az eredménye.”

Késely Ajna (háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok; 200, 400, 800 m gyors): „Nehezen indultam neki, mert az elején nem igazán hittem magamban. Aztán, amikor megszereztem az első aranyérmet, akkor felszabadultam, és onnantól kezdve a hátralévő két szám örömúszás volt. Amikor az utolsó számomban, négyszázon is elsőként értem célba, eleinte nem is fogtam fel, hogy három aranyérmet nyertem. Mindenesetre most már jó volt hazajönni, és a családdal együtt ünnepelni.”

Milák Kristóf (háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok; 200, 400 m gyors, 200 m pillangó): „Konkrét elvárásaim nem voltak magammal szemben a kiutazáskor, kimentem abban a formámban, amiben éppen voltam. Ahhoz képest nem sikerült rosszul, három arany- és egy ezüstérem jött össze. A betegségem miatt tartott kéthetes kényszerpihenő az biztos, hogy nagyon sok volt, azt viszont nem tudom, érmek tekintetében mennyi lehetett volna még benne. Azonban így is elégedetten tértem haza.

Berecz Blanka (ifjúsági olimpiai bajnok; 200 m pillangó): „Egyáltalán nem számítottam rá, hogy aranyérmet fogok nyerni az ifjúsági olimpián a két évvel idősebbek között. Még az időmet sem néztem, a végén nagyon kellemes meglepetés volt számomra, hogy első lettem. A döntő előtt, amikor második idővel jutottam be, akkor fordult meg először a fejemben, hogy akár sikerülhet. És szerencsére sikerült is.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik