Úszás: a pillangókirálynő Berecz Blanka aranyat remél a pesti vb-től

Vágólapra másolva!
2019.08.08. 11:03
Címkék
Berecz Blanka gyakorlatilag mindent megnyert már 200 m pillangón, amit a korosztályos úszósportban meg lehet nyerni. Egyedül a junior-világbajnoki arany hiányzik az éremkollekciójából. Most, a budapesti viadalon ennek megszerzésére készül. A Kőbánya SC sportolójával a Kőér utcai uszodában beszélgettünk a közelgő nagy megmérettetésről.

Megvédte a címét 200 m pillangón a július elején Kazanyban rendezett junior Európa-bajnokságon Berecz Blanka. A Kőbánya SC 17 éves úszója a leginkább a szegedi Fábián Fannival küzdött meg Oroszországban, akit a fináléban nagy hajrában múlt felül. Azt mondja, a mostani verseny még nagyobb feladat volt számára, mint a tavalyi helsinki kontinensviadal.Berecz Blanka. A Kőbánya SC 17 éves úszója a leginkább a szegedi Fábián Fannival küzdött meg Oroszországban, akit a fináléban nagy hajrában múlt felül. Azt mondja, a mostani verseny még nagyobb feladat volt számára, mint a tavalyi helsinki kontinensviadal.

Berecz Blanka Kazany után Budapesten is egyéni csúcsot javítana 200 m pillangón Fotó: Giorgio Scala/LEN
Berecz Blanka Kazany után Budapesten is egyéni csúcsot javítana 200 m pillangón Fotó: Giorgio Scala/LEN

Berecz Blanka Kazany után Budapesten is egyéni csúcsot javítana 200 m pillangón  •  Fotó: Giorgio Scala/LEN

„Főleg fejben volt nehéz felkészülni az Európa-bajnokságra, a címvédés sosem egyszerű – kezdte az utanpotlassport.hu-nak a négyszeres junior Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai aranyérmes sportoló. – Kazany előtt nem volt meg a klasszikus felkészülés, versenyről versenyre jártunk, és kicsit elbizonytalanodtam, hogy bírni fogom-e ezt az állóképességi számot. De a végén szerencsére minden egész jól sikerült.”

A Turi György, Güttler Károly, Krajnyák György edzőhármas által felkészített úszó az utóbbi időben többször elmondta: a rajtján és a fordulóján is sokat szeretne dolgozni, mert ott rendre jelentős hátrányba kerül a riválisokkal szemben. Az ígéretét pedig betartotta, hisz nap, mint nap ezt teszi.

„Minden edzésen gyakoroljuk. Egy a rajtkőre erősített gumikötelet kötünk a hátamra, és úgy delfinezem. Úgy érzem, sokat javult, remélem, ennek hamarosan a versenyeken is jól látható jelei lesznek. Szerintem soha nem leszek különösebben jó rajtoló, de szeretném elérni, hogy startom legalább kevésbé gyenge legyen.”

Rajt és fordulók ide vagy oda, Blanka az európai juniormezőnyben a 200 m pillangó uralkodójának számít. Mindent megnyert, amit lehetett, augusztusban azonban minden korábbinál nehezebb feladat áll előtte, hiszen következik a budapesti junior-világbajnokság, és az egyetlen olyan korosztályos verseny, amelynek aranyérme még hiányzik a gyűjteményéből.

A 17 éves úszó reméli, hogy a sokat gyakorolt fordulók is segítik majd őt a célok elérésében Forrás: MÚSZ
A 17 éves úszó reméli, hogy a sokat gyakorolt fordulók is segítik majd őt a célok elérésében Forrás: MÚSZ

A 17 éves úszó reméli, hogy a sokat gyakorolt fordulók is segítik majd őt a célok elérésében  •  Forrás: MÚSZ

„Nem mondom ki, hogy meg akarom nyerni, mert mindig elsősorban időeredményben gondolkodunk. Ha sikerülne végre 2:08-as időt úsznom, vagy esetleg 2:07 végét, akkor én már nagyon boldog lennék. S ez esetben szerintem az eredménnyel sem lenne probléma.”

Nagy pluszt adhat a hazai környezet és a mindig fantasztikus budapesti közönség is. Ahogyan a versenyzők mondani szokták, ilyen körülmények között egyszerűen nem lehet rosszul úszni.

„Napról napra jobban várom. Végre kint lesz az egész családom és a barátaim is jönnek szurkolni, a Duna Aréna pedig a világ egyik legjobb uszodája. Vagyis minden adott lesz a jó szerepléshez.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik