Úszás: a járvány idején sem áll meg a Jövő Bajnokai-program

B. V. utanpotlassport.huB. V. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.06. 12:08
Címkék
A szárazföldi edzések előtérbe helyezésével és heti két élő bejelentkezéssel tartják a lelket az úszópalántákban a Jövő Bajnokai-program vezetői a koronavírus-járvány idején. Az újításokról Jancsik Árpád összrégiós koordinátorral beszélgettünk.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet világszerte érinti az úszósportot: az uszodák bezártak, az olimpiát egy évvel elhalasztották, de vajon mi a helyzet az utánpótlással?

Heti két élő bejelentkezéssel segítik a Jövő Bajnokai-program tagjait  •  Forrás: Jövő Bajnokai

Magyarországon a legfontosabb utánpótlásprojekt, a Jövő Bajnokai-programokat elhalasztották, az uszodák országosan bezártak, és sajnos megmondani sem lehet, hogy meddig tart ez az állapot. Jancsik Árpád, a JB összrégiós koordinátora szerint most különösen nem szabad elengedniük a gyerekek kezét.

„Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a régióvezető kollégákkal és a Magyar Úszó Szövetséggel, hogy a jelen helyzet milyen állapotokat idéz elő az utánpótláskorú sportolók esetében.Egyelőre két fő irányvonalra kell koncentrálnunk. Sportágunk specifikussága különleges helyzetet teremt, hiszen a szárazföldi edzések kiegészítésként szerepeltek a programban, amikor azokat az izmokat fejlesztettük, amelyeket egyébként a vízben nem tudunk, esetlegesen túlterhelünk a vízi edzések során, medencés tréningek híján azonban most ezek kerültek előtérbe.”

A másik probléma mentális: ugyanis az addig szigorú napirend szerint élő sportolók napi két edzése visszaesett nullára, nincsenek versenyek, nehéz fenntartani a motivációt.

A nehéz időkben sem engedik el a gyerekek kezét  •  Forrás: Jövő Bajnokai

„A folyamatos kapcsolattartás nagyon fontos, persze ennek most korlátai vannak – folytatta Jancsik. – Reisz Dániel, a Doboz Mozgásközpont vezetője funkcionális edzés alapjainak oktatásával járta a régiókat, most hetente kétszer élőben jelentkezik, amikor azalapgyakorlatok helyes végrehajtását, a kritikus pontok edzését mutatja be, valamint az úszóizmok és más izomcsoportok viszonya, azaz az izomegyensúly a téma. Felismertük, hogy a videók megosztogatása ideig-óráig működhet, azonban szerettük volna az otthoni edzést kicsit személyesebbé tenni. Az élő bejelentkezésekkel éreztetni tudjuk, hogy az adott tréning nekik szól és értük van, az elsőt több mint négyszázan követték élőben.”

A heti két élő bejelentkezés mellett a régióvezetők önálló programokkal is próbálják összefogni a hozzájuk tartozó egyesületeket, valamint a fiatalok kérdéseket tehetnek fel a jelen bajnokainak. A korlátozások figyelembevételével akár kilométergyűjtés, dietetikus tanácsadást vagy sportpszichológiai segítséget nyújtanak.

„A Nyerő Hármas jelmondat mögé felkiáltójel került, hiszen a szülők segítségére most van a legnagyobb szükség. A rendszerességet a gyerekek életében ebben a helyzetben is tartani kell, amihez a kontrollt most a szülők tudják biztosítani. A programnak a szakmai tartalom mellett mindig is az összetartó ereje volt az erőssége. A kialakult helyzet ezen mit sem változtatott, összefogással, együtt könnyebben túl leszünk ezen a nehéz időszakon.”

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik