Úszás: a 18 éves Milák Kristóf már felnőttcsúcsokra tör

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.06. 11:35
Címkék
Milák Kristóf óriásit ment 200 m pillangón a Glasgow-ban zajló felnőtt úszó Európa-bajnokság harmadik napján. Első felnőtt kontinensviadalán aratott sikerét és persze még a skóciai száz pillangót követően a helyszínen honlapunknak elmondta, egyszer visszatér még a juniorok közé, s ugyan „nyaralásként” fogja fel az ifjúsági olimpiát, de mindenképpen aranyérmekkel térne majd haza Buenos Airesből is.

G. G. „Bevallom őszintén, a tavaly Budapesten szerzett felnőtt világbajnoki ezüst összességében többet jelent nekem, mint ez a mostani győzelem, de természetesen nagyon örülök, bár egy kicsit csalódott vagyok, hiszen egyéni csúccsal szerettem volna kimászni a vízből” Milák nyilatkozta a 18 éves Milák Kristóf, aki az Eb első napjaiban Cseh László 2008 óta fennálló 1:52.70-es Európa-csúcsát hajszolta 200 méter pillangón, végül a döntőben kilenc századdal elmaradt ettől. Úgy érzi, már csak idő kérdése, hogy megdöntse veterán klasszis honfitársa rekordját.G. G. „Bevallom őszintén, a tavaly Budapesten szerzett felnőtt világbajnoki ezüst összességében többet jelent nekem, mint ez a mostani győzelem, de természetesen nagyon örülök, bár egy kicsit csalódott vagyok, hiszen egyéni csúccsal szerettem volna kimászni a vízből” Milák nyilatkozta a 18 éves Milák Kristóf, aki az Eb első napjaiban Cseh László 2008 óta fennálló 1:52.70-es Európa-csúcsát hajszolta 200 méter pillangón, végül a döntőben kilenc századdal elmaradt ettől. Úgy érzi, már csak idő kérdése, hogy megdöntse veterán klasszis honfitársa rekordját.

Milák Kristóf élete első felnőtt Európa-bajnokságán aranyérmet nyert Forrás: LEN
Milák Kristóf élete első felnőtt Európa-bajnokságán aranyérmet nyert Forrás: LEN

Milák Kristóf élete első felnőtt Európa-bajnokságán aranyérmet nyert  •  Forrás: LEN

A mindig közvetlen úszó a kontinensviadal helyszínén elmondta, a Helsinkiben rendezett korosztályos Európa-bajnokság nem volt számára felhőtlen, nem tudott olyan formában odaállni a számokhoz, amilyet elvárt magától, így az időeredményei sem voltak jók.

„Azt az Európa-bajnokságot sikerült azért négy arannyal és egy bronzzal túlélni" – mondta komoly arccal Milák, aki hasonlóra számít majd az ifjúsági olimpián is. – „Kicsit olyan lesz, mint egy nyaralás, persze ott is jó lenne valami hasonló eredménnyel zárni."

A közönség egyik új kedvence hozzátette, Buenos Airesben– akárcsak tavaly az Indianapolisban rendezett junior-világbajnokságon– a pillangó mellett várhatóan háton és gyorson is vállal majd számokat. Tervei között szerepel még, hogy a váltókat is erősíti majd, igaz, a kisebb csapatlétszám miatt ott nem lehet majd azt „megjátszani", hogy valaki csak a döntőben ugorjon vízbe.

Jövőjével kapcsolatban Milák kiemelte: ahogyan a korosztályos versenyeken, úgy szépen lassan a felnőttek között is szeretné halmozni a számokat, kezdésképpen először csak a hazai mezőnyben– például az országos bajnokságon –, aztán kisebb-nagyobb nemzetközi versenyeken, végül világversenyeken méretné meg magát a pillangón kívül más úszásnemekben is.

Edzője, Selmeci Attila felvázolta az idei további terveket, amely éppen az ifjúsági olimpia miatt lesz rendhagyó: a szakember elmondta, tanítványának mindössze kilenc nap pihenője lesz a felnőtt kontinensviadalt követően, augusztus 21-től pedig újra napi két edzéssel és edzőtáborozással kezdik a felkészülést, az argentínai ifjúsági világeseményt ugyanis az úszás szempontjából abszolút rendhagyó módon októberben rendezik. Mindez azt jelenti, hogy az átlagosan 14-15 hetes felkészülést nekik 8 hét alatt kell elvégezniük, de reményei szerint ez is elég lesz ahhoz, hogy ott legyen a legjobbak között.

További korosztályos híreink ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik